niedziela, 2 kwietnia 2017

Kopiec kreta z dżemem wiśniowym


Pyszne, efektowne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto! Zrobiłam Teściowi na urodziny i był zachwycony smakiem i kompozycją :-)
ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g drobnego cukru
250 ml mleka 2%
200 ml oleju
2 średnie jajka
4 łyżki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem (jeśli chcemy wysoki kopiec to podwajamy składniki):
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2-3 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny


Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mleko mieszamy z olejem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mleko z olejem oraz suchych składników. Mieszamy do połączenia się składników. Na dno tortownicy o średnicy 23 centymetrów kładziemy papier do pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 55-60 minut (przed wyjęciem sprawdzić czy wbity w ciasto patyczek jest suchy). Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia najpierw w tortownicy, a potem otwieramy boki formy. Z ciasta ścinamy wierzch i nieco wydrążamy środek. Odcięte i wydrążone ciasto kruszymy w palcach.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier puder i mascarpone, a na koniec sok z cytryny.


Wnętrze ciasta smarujemy dżemem, a następnie wykładamy kremem. Wierzch ciasta posypujemy okruszkami i lekko dociskamy. Możemy dodatkowo ciast schłodzić w lodówce, żeby nieco stężało.



1 komentarz: