Pyszne, efektowne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto! Zrobiłam Teściowi na urodziny i był zachwycony smakiem i kompozycją :-)
350 g mąki pszennej
200 g drobnego cukru
250 ml mleka 2%
200 ml oleju
2 średnie jajka
4 łyżki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem (jeśli chcemy wysoki kopiec to podwajamy składniki):
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2-3 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 słoik dżemu wiśniowego Stovit
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mleko
mieszamy z olejem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo
dodajemy mleko z olejem oraz suchych składników. Mieszamy do połączenia się
składników. Na dno tortownicy o średnicy 23 centymetrów kładziemy papier do
pieczenia. Wlewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
(termoobieg) przez 55-60 minut (przed wyjęciem sprawdzić czy wbity w ciasto patyczek
jest suchy). Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia najpierw w tortownicy, a
potem otwieramy boki formy. Z ciasta ścinamy wierzch i nieco wydrążamy środek. Odcięte
i wydrążone ciasto kruszymy w palcach.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier puder i
mascarpone, a na koniec sok z cytryny.
Achh pyszności! :D
OdpowiedzUsuń