Bułki śniadaniowe tzw. muffiny są bardzo popularne w Anglii, ale u nas niestety nadal słabo dostępne... Żeby je zakupić, trzeba chyba tylko zamówić w internecie. Ale warto, bo mój domowy McMuffin smakuje jak oryginał, a ma prawdziwe jajko!
1 angielska bułka ‘muffin’
1 plaster topionego sera cheddar
1 duże jajko
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 plasterki boczku
Jedno zagłębienie metalowej formy do muffinek smarujemy
olejem i wbijamy jajko. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
(grzanie góra-dół). Boczek podsmażamy na suchej patelni i odsączamy z tłuszczu
za pomocą ręcznika papierowego. Muffina przekrawamy na pół. Na jednej połowie kładziemy
plaster sera i pod koniec pieczenia jajka wkładamy obie kromki do piekarnika, żeby
się podgrzały. Następnie na kromkę z serem nakładamy jajko oraz 2 plasterki
boczku. Przykrywamy drugą kromką i gotowe!
Smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń