poniedziałek, 8 czerwca 2015

KONKURS - Twoje ulubione śniadanie :-) ROZWIĄZANIE



Ponieważ na FB przekroczyliśmy 500 lików, zgodnie z zapowiedzią ogłaszam pierwszy konkurs na blogu. 


Zadanie konkursowe:

- w komentarzu pod tym postem konkursowym zamieszczamy przepis na ulubione śniadanie (maksymalnie 6 propozycji)

- zdjęcie śniadania wyślijcie na e-mail: pani_misiowa@vp.pl

- będzie mi bardzo miło jeśli polubicie mój fan page*: Śniadanie u Basi

- udostępnijcie post konkursowy na Facebook'u i zaproście znajomych do zabawy* :-)


*dwa ostatnie punkty nie są konieczne do wzięcia udziału w zabawie


Nie trzeba żadnych karteczek, a przepis może być już opublikowany, bo przecież ulubione śniadanie to na pewno już robiliście ;-) Przesłanie zgłoszenia jest równoznaczne ze zgodą na publikację na blogu i Facebook'u przepisu oraz zdjęcia.

Konkurs trwa od dnia publikacji do 30.06.2015 r. 
Wyniki ogłoszę maksymalnie w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu. Będzie to mój subiektywny wybór, a w razie wątpliwości poradzę się męża ;-) Na dane zwycięzcy czekam 7 dni, potem wyłonię kolejnego zwycięzcę.

Nagrodą w konkursie jest książka Jamie Oliviera ze zdjęcia :-) Wartość książki to 70 zł.

Wysyłka nagrody tylko na terenie Polski.


********* ROZWIĄZANIE KONKURSU *********

Długo nie mogłam się zdecydować, któremu przepisowi przyznać nagrodę. Szczerze mówiąc, to organizując konkurs myślałam, że przyjdzie mi to bez problemu. Dlatego oprócz zwycięskiego przepisu, postanowiłam przyznać wyróżnienie w postaci książki kucharskiej pod patronatem Lubelli o rodzinnym gotowaniu :-)

Zwycięski przepis to omlet szpinakowy z mozzarellą od Darii :-) Na pewno zrobię coś podobnego na bloga.


A wyróżnienie wędruje do Elżbiety za tą mega fajną Kanapkę maxi dla głodomora zadającego sobie egzystencjalne pytanie: z czym zjeść bułkę na śniadanie ???? ;-)


Dziękuję Wszystkim za udział w konkursie :-) Dziewczyny, czekam 7 dni na maile od Was z danymi  do wysyłki (pani_misiowa@vp.pl). 
A już niedługo na blogu mojej siostry www.sucheoczyinfo.blogspot.com rozpocznie się konkurs, w którym do wygrania będą miesięczne soczewki kontaktowe zmieniające kolor oczu na Brilliant Blue oraz płyn do pielęgnacji soczewek :-)


72 komentarze:

  1. Fajna nagroda lubię przepisy Jamiego Oliviera Na pewno wezmę udział w konkursie

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    bardzo ciekawy blog i konkurs.
    Pozdrawiam serdecznie

    P.s. Wszystkie przepisy muszą znajdować się w jednym komentarzu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za miłe słowa. Najlepiej, aby każdy przepis był w osobnym komentarzu, aby nic nie przeoczyć na koniec :-)

      Usuń
    2. Sniadaniowe muffiny jajeczne z serem feta...

      Składniki na 3 muffiny :

      3jajka
      1 kabanos
      3 rzodkiewki
      ser feta
      pieprz
      swieża bazylia
      przyprawa z suszonymi pomidorami


      Foremki na muffiny smarujemy lekko oliwa z oliwek. Ja używam silikonowych i takie sa najlepsze ponieważ później nie ma problemu z wyjęciem. Kabanosa kroimy na 2 cm. kawałki, rzodkiewke w plasterki. Na dno foremki wkładamy kabanosa i rzodkiewki, wbijamy jajko a na wierzchu posypujemy pokruszonym serem feta. Posypujemy pieprzem i przyprawa a na końcu posiekaną bazylia. Nozem delikatnie "powiercic" w foremce aby jajko rozlało się po całej powierzchni. Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180C i piec około 15 min , az jajka się zetna.

      Usuń
    3. Bardzo pomysłowy przepis!

      Usuń
  3. Poffertjes ( małe naleśnik)
    Składniki :
    250 g mąki pszennej,
    50 g cukru, dla lubiących bardziej słodko można dodać więcej
    250 ml mleka,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli ,
    2 jajka,
    odrobinę roztopionego masła do przesmarowania foremek.
    Przygotowanie

    Do miski przesiewamy mąkę wsypujemy sól i proszek do pieczenia, następnie wlewamy mleko i wbijamy jajka, całość dokładnie mieszamy. Smażymy na lekko brązowy kolor.

    Podajemy posypane cukrem pudrem, lub z odrobiną masła.

    http://cookpl.blogspot.com/2014/05/poffertjes.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Moje dzieciaki na pewno by oszalały na ich punkcie! Czy mogę poprosić o zdjęcie na e-mail, w celu umieszczenia w galerii na FB? Zdjęcie może być oznaczone własnym logo.

      Usuń
  4. Witam,
    moja kochana kruszynka wprost przepada za "Śniadaniowymi placuszkami bananowo-miodowymi":
    Składniki:

    8 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka płynnego miodu
    1 szklanka mleka
    1 całe jajko
    1 łyżka wody
    1 średni banan
    miód, drzem lub inne dodatki do podania

    Przygotowanie:

    Banana kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy, bądź blendujemy na jednolitą, gładką masę. Masa w konsystencji przypomina tradycyjne ciasto naleśnikowe.

    Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Placuszki winny być wielkości małego talerzyka deserowego. Do smażenia używamy patelni nie wymagającej tłuszczu lub dajemy na patelnię odrobinę np. oliwy z oliwek.

    Małe placuszki podajemy polane miodem itp.

    Smacznego

    Zdjęcie prześlę mailem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie będę musiała wypróbować na moich kruszynkach, bo zapowiada się pysznie!

      Usuń
  5. Kolejny przepis na śniadanie, zapraszam na "Racuchy, czyli pyszne i puszyste placuszki z serem":
    Składniki:

    250 g miękkiego sera półtłustego
    3/4 szklanki mąki pszennej
    4 łyżeczki cukru
    4 łyżki mleka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania przed podaniem

    Przygotowanie:

    Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Łyżką nakładamy ciasto na patelnie, tworząc racuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie i zostawiam przepis na pieczoną owsiankę czekoladową .Moja ulubiona.
    Składniki: na trzy kokilki
    1 szklanka płatków owsianych
    2 łyżeczki brązowego cukru
    suszone owoce
    orzechy ,słonecznik ,ilość dowolna
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka oliwy
    1 jajko ,roztrzepane

    Wszystkie składniki wymieszać ,przełożyć do kokilek
    i piec w 180 stopniach ,około 25 minut ,do wchłonięcia się
    mleka .Podawać na ciepło .

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne placuszki z amarantusem i kiwi .
    Składniki:
    2 jajka
    szklanka mleka 250 ml
    1 szklanka poppingu z amarantusa
    3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
    szklanka mąki ,niepełna
    2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    kiwi ,2 sztuki

    Jajka ubić z cukrem ,dodać pozostałe składniki i
    zmiksować do połączenia masy .Smażymy niewielkie
    placuszki na suchej patelni z dwóch stron .W trakcie

    obracania na drugą stronę dodawać kawałki kiwi.
    Podajemy gorące .

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze jedno śniadanie ,bardziej treściwe ,pyszne.Jajko sadzone z awokado i prażonym słonecznikiem.

    Składniki:
    3 jajka ,dla mnie jedno ,dla niego dwa
    awokado z pomarszczoną skórką ,nadaje się
    do podgrzewania ,gładkie nie ,dojrzałe ,miękkie
    słonecznik ,podprażyć na suchej patelni ,odstawić
    kanapka ,ilość dowolna
    sok z cytryny ,do awokado
    jamon ,szynka parmeńska
    oliwa z oliwek
    sól ,pieprz

    Jajka smażymy na maśle aż żółtko delikatnie się zetnie ,
    pod przykryciem jest szybciej .Dokładamy pokrojone awokado
    skropione sokiem z cytryny i smażymy jeszcze chwilkę ,aby owoc
    był ciepły .Przyprawiamy .Zdejmujemy z ognia ,podajemy z chlebem
    i szynką .Posypujemy prażonym słonecznikiem .Smacznego .

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze jeden ,mamy sezon na czereśnie ,więc naleśniki z serem i tymi pysznymi owocami.
    SKŁADNIKI :NA OKOŁO 10 NALEŚNIKÓW
    1 SZKLANKA MĄKI
    1 SZKLANKA MLEKA
    0,5 SZKLANKI WODY GAZOWANEJ
    1 JAJKO
    2 ŁYŻKI CUKRU
    2 ŁYŻKI OLEJU RZEPAKOWEGO
    SZCZYPTA SOLI

    JAJKO UBIĆ Z CUKREM ,DODAĆ POZOSTAŁE SKŁADNIKI I
    ZMIKSOWAĆ DO UZYSKANIA LEJĄCEJ MASY .NALEŚNIKI
    PIECZEMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z OBU STRON
    DO ZRUMIENIENIA .

    NADZIENIE :
    300 G SERKA TYPU PHILADELPHIA
    MIĘTA ,KILKA ŚWIEŻYCH LISTKÓW
    CZEREŚNIE ,BEZ PESTEK ,OKOŁO 200 G
    CUKIER PUDER 2 ŁYŻKI

    MIĘTE POKROIĆ DROBNO ,DODAĆ DO SERA ,
    WYMIESZAĆ .DODAĆ CUKIER PUDER I WYMIESZAĆ .
    NA USMAŻONE NALEŚNIKI NAKŁADAĆ FARSZ SEROWY ,
    KILKA CZEREŚNI I ZWIJAĆ W RULONIKI ,SAKIEWKI ,JAK
    KTO WOLI .SMACZNEGO .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Laura, wszystkie propozycje bardzo fajne - takie apetyczne!

      Usuń
  10. Gryczane placuszki z łuską gryczaną

    Zdrowe placuszki z łuską gryczaną. Doskonałe na śniadanie. Swoim czarnym kolorkiem zaciekawią każdego :D Serdecznie polecam!




    Składniki:

    100 g mąki gryczanej

    50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

    2 łyżki łuski gryczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    150 ml mleka

    1/2 banana

    1 jajko




    Dodatkowo:

    miód, owoce do podania




    Sposób przygotowania:

    Jajko roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Maślane bułeczki z kawałkami czekolady

    Intensywnie maślane i puchate bułeczki z dużą ilością czekolady. Wyśmienite ze szklanką gorącego mleka Polecam!

    Składniki:
    40 g miękkiego masła
    1/2 szkl. letniego mleka
    10 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    250 g mąki pszennej
    80 g. posiekanej mlecznej/ gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek

    Sposób przygotowania:
    1. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 20 minut) Następnie dodać resztę składników (oprócz czekolady) i wyrabiać do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając posiekaną czekoladę/ groszki czekoladowe. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 6-8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
    2. Następnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
    3. Piec w 180st.C około 15-20 minut do zarumienienia.
    4. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jajka w cieście chlebowym

    Pomysłowe jajka owinięte w ciasto chlebowe. Dobrze smakują z klasycznymi sosami! Na śniadanie idealne! Moja rodzina je uwielbia :D

    Składniki:
    200 g letniej wody
    15 g drożdży
    350 g mąki pszennej
    50 g otrębów pszennych
    3 łyżki zarodków pszennych
    1 płaska łyżeczki soli
    1 łyżka oliwy
    8 jajek ugotowanych na twardo
    8 plastrów szynki długodojrzewającej
    pęczek pietruszki

    Sposób przygotowania:
    1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, zarodki, sól i otręby, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 40-60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 10x8 cm.
    2. Na każdym kawałku ułożyć plasterek szynki i posypać posiekaną pietruszką. Na szynce ułożyć jajko.
    3. Zlepić ciasto, formując kulę. Jajka w cieście umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie piec w 200st.C około 20-25 minut do zarumienienia (ja przed pieczeniem posmarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem, aby miały ładnie przyrumienioną skórkę :D) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego! (inspiracja/źródło: książka Chleb, domowa piekarnia Pawła Kucharskiego)

    OdpowiedzUsuń
  13. Drożdżowe paluchy z serem

    Paluchy z serem, mięciutkie, puszyste, obłędnie serowe i słodziutkie. Uwielbiam je z samego rana, jeszcze ciepłe :) Polecam!

    Składniki:

    Ciasto drożdżowe:
    300 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
    150ml mleka 3,2%
    22 g świeżych drożdży
    30 g cukru
    40 roztopionego masła , przestudzonego
    2 żółtka
    1 op. cukru waniliowego
    szczypta soli

    Masa serowa:
    275 g tłustego twarogu
    2 żółtka
    1 jajko
    100 g cukru pudru
    1 op. cukru waniliowego
    1 łyżka miękkiego masła
    skórka otarta z połowy cytryny
    odrobina soku z cytryny
    1-2 łyżki śmietany 18%

    Dekoracja:
    cukier puder/ lukier

    Sposób przygotowania:
    1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i cukrem waniliowym (mleko powinno mieć temp. 40st. C) Dodać odrobinę mąki i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę składników i wszystko dobrze wyrobić, aż ciasto nie będzie się kleić. Ciasto obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    2. Masa serowa: Twaróg zmielić. Żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier waniliowym utrzeć, dodać do twarogu razem z skórką, sokiem i śmietaną, dobrze wymieszać.
    3. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować masę serową. Następnie złożyć w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Dobrze przycisnąć oraz wygładzić. Ciasto pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcić kilkakrotnie i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posmarować białkiem i piec w 180st.C około 15-20 minut.
    4. Wyjąć i ostudzić. Ostudzone paluchy można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: książka Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla)

    OdpowiedzUsuń
  14. Quinoa (komosa ryżowa) z owocami

    Brak pomysłu na zdrowe, odżywcze śniadanie? Polecam właśnie Quinoa czyli komosę ryżową. Z owocami smakuję wybornie! :D

    Składniki:
    70 g quinoa ( komosy ryżowej )
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 szkl. ulubionych owoców, np truskawki, jagody itp.
    1 łyżeczka miodu

    Sposób przygotowania:
    Komosę ryżową ugotować jak zaleca się na opakowaniu. Ugotowaną odcedzić i przestudzić. Ulubione owoce zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem. Jogurt wymieszać z miodem oraz komosą ryżową, przełożyć do dwóch szklanek. Na komosę wyłożyć owoce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Jusia gotuje)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bułki czosnkowe

    Bułeczki są obłędne! Delikatne, puszyste i mocno czosnkowe. Doskonałe na śniadanie dla całej rodziny. Serdecznie polecam!

    Składniki:
    Ciasto:
    400 g. mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka suchych drożdży
    260 ml. mleka letniego
    30 g. rozpuszczonego i ciepłego masła

    Nadzienie:
    6 ząbków czosnku
    70 g. masła w temperaturze pokojowej
    2 łyżeczki posiekanej pietruszki

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka

    Sposób przygotowania:
    1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier, sól i drożdże, wymieszać. Do suchych składników wlać mleko oraz masło, wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Uformować z niego kulę i włożyć do oprószonej mąką czystej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Nadzienie: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego resztę składników i dobrze wymieszać.
    2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (urosną!). Bułki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
    3. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem i naciąć wzdłuż ostrym nożem. Do środka nacięcia każdej bułeczki umieścić trochę nadzienia.
    4. Tak przygotowane bułki czosnkowe piec w 180st.C około 15 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego! (inspiracja: Moje Wypieki)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko! Ależ się tu zrobiło apetycznie i zdrowo dzięki Twoim przepisom!

      Usuń
  16. Witam,

    Moja pierwsza propozycja na słodko to naleśniki bananowe

    Składniki :

    1 szklanka mąki
    1,5 szklanki mleka
    2 jaja
    2 łyżki cukru
    1 banan

    Mąkę, cukier, jajka i mleko mieszamy na jednolitą masę. Banana rozgniatamy widelcem lub miksujemy na mus. Dodajemy do ciasta. Zmiksować całość blenderem lub robotem. Smażymy naleśniki na lekko naoliwionej patelni na złoto z obu stron.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też takie robię dla dzieciaków :-) Są naprawdę pyszne!

      Usuń
  17. Tym razem na wytrawnie proponuję mój najnowszy przepis na

    Naleśniki z kaszy manny

    Składniki :

    3 szklanki mleka
    8 płaskich łyżeczek kaszy manny
    1 jajko
    3/4 szklanki skrobi kukurydzianej
    Kaszę mannę gotujemy w 2 szklankach mleka do momentu aż zgęstnieje i będzie miękka. Nakrywamy z wierzchu folią spożywczą tak aby dotykała kaszy, odstawiamy do ostygnięcia.

    Do zimnej masy dodajemy jajko, miksujemy blenderem aż całość będzie gładka. Następnie dolewamy mleko, ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy skrobię, miksujemy lub mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

    Patelnię należy dość mocno rozgrzać i posmarować cienką warstwa oleju. Najlepiej smażyć na większym ogniu gdyż nie ma potem problemu z ich obracaniem. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny i sycący przepis :-) Ja bym je pewnie troszkę dosłodziła ;-)

      Usuń
    2. Oczywiście jak najbardziej można dodać cukru albo miodu nawet w pierwszym założeniu miałam dodać ale bałam się czy za bardzo i za szybko nie będą się rumienić na patelni :)

      Usuń
  18. Czy przepisy mają być tylko autorskie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszą być pisane własnymi słowami i posiadać zrobione osobiście zdjęcia, ale inspirowanie się przepisami z książek czy internetu jest jak najbardziej możliwe :-)

      Usuń
  19. Sałatka z truskawkami

    300 g truskawek
    1 kostka białego sera
    200g świeżego szpinaku
    2 łyżki otrębów
    orzechy włoskie

    Szpinak rwę na małe kawałeczki, dodaję pokrojone truskawki, a na końcu rozdrobniony biały ser. Wszystko mieszam rękami. Czasami robię jeszcze mały sosik – z łyżki miodu, łyżki oliwy i wyciśniętej odrobiny oliwy.

    Orzechy i otręby prażę na suchej patelni i posypuję przed podaniem.
    Latem to moja ulubiona wersja sałatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakich otrębów najczęściej używasz do tego przepisu?

      Usuń
    2. owsianych albo orkiszowych już uprażonych

      Usuń
  20. Rolada pomidorowa z fetą

    - 4 jajka,
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    - 1 łyżka papryki mielonej,
    - 2 łyżki mąki pszennej,
    - tymianek, zioła prowansalskie,
    - sól i pieprz do smaku

    Nadzienie:
    - około 100 g sera feta,
    - około 100 g twarogu,
    - odrobina jogurtu
    - tymianek, pieprz.

    Wykonanie:
    Żółtka zmiksować z koncentratem, przyprawami i mąką. Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180st, uważając, aby się nie przypaliło. Po wyjęciu zrolować razem z papierem i odstawić do wystudzenia. Przygotować nadzienie rozgniatając widelcem sery z jogurtem, doprawiając tymiankiem i pieprzem. Ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować serkiem i zrolować odklejając papier. Roladę odłożyć do lodówki.


    Daria I.

    OdpowiedzUsuń
  21. Maślankowie pankejki z borówkami

    1/2 szklanki mąki mieszkam z 1 jajkiem, 1/2 szklanki maślanki i 1/2 szklanki otrębów owsianych. Dosypuję szczyptę proszku do pieczenia, przyprawy, cukier. Razem mieszkam na konsystencję gęstszą niż na ciasto naleśnikowe. Dodaję borówki i wykładam łyżką na rozgrzaną patelnię (ja mam do naleśników). Smażę do zrumienienia, obracam na drugą stronę i jeszcze dosmażam. Można podawać z cukrem pudrem, ale skoro zdrowe to proponuję z dżemem własnej roboty:)

    Daria I

    OdpowiedzUsuń

  22. Mozzarella omlet

    3 jajka
    2 ł. mąki
    szpinak
    ½ kuli mozzarella
    1 pomidor
    4 plastry wędliny
    szczypiorek

    Jajka ubijamy najlepiej mikserem z mąką, solą i pieprzem. Czasami dodaję odrobinę mleka. Szpinak podsmażam na patelni i odstawiam. Tak samo robię z wędliną.
    Ostatecznie na patelnię wkładam szpinak, układam wędlinę i zalewamy jajkami.
    Przykrywam pokrywką. Po lekkim ścięciu jajek, dodaję pomidora, mozzarellę i posypuję szczypiorkiem. Czekam ok. 5 minut i zajadam 

    Daria I

    OdpowiedzUsuń
  23. Sałatka z kiełbaską

    2 pomidory
    1 papryka
    1 cebula
    kiełbaska bawarska/może być sojowa
    ¼ kostki sera feta
    uprażone otręby gryczane – ok. 3 łyżki
    oliwa

    Otręby prażę na suchej patelni i odstawiam. Ser feta kroje na kosteczkę, podobnie jak pomidory, cebulę i paprykę. Rozgrzewam oliwę i wrzucam cebulę, po czasie pomidory i paprykę. Całość doprawiam do smaku i mieszam szybko na patelni. W międzyczasie zagrzewam kiełbaskę we wrzątku. Na talerz wykładam masę pomidorową, na wierzch ser feta i ciepłą kiełbaskę. Posypuję otrębami.

    Wiem – może dziwne i zaskakujące, ale naprawdę smaczne!

    Daria I

    OdpowiedzUsuń
  24. Sałatka wiosenna z kurczakiem:

    - ok. 150 g szpinaku baby
    - 3 łyżki słonecznika
    - 150 g wędzonego kurczaka
    - 1/2 cebuli
    - 2 małe pomidorki lub koktajlowe
    - 1/2 puszki fasolki białej konserwowej
    - sos: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka octu winnego i 1 łyżeczka musztardy.

    Szpinak rwę na mniejsze kawałeczki, kurczaka kroję w kosteczkę, podobnie cebulę. Całość mieszam, dodaję cząstki pomidorów i fasolkę odsączoną. Na koniec prażę słonecznik na suchej patelni i posypuję sałatkę. Składniki na sos mieszam i polewa całość.

    Daria I.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daria! Super przepisy i bardzo różnorodne! Na pewno nie jeden wypróbuję :-)

      Usuń
  25. Zapiekane łódeczki z jajkiem

    Składniki na 4 porcje : ( dla 2 osób )

    4 podłużne bułki
    5 jaj
    1/3 szklanki kremówki
    około 115 g pancetty lub chudego boczku
    około 85 g startego sera gruyere lub zwykłego ulubionego żółtego sera
    2 cebulki dymki lub pęczek szczypiorku
    sól, pieprz

    W bułkach na środku wycinamy V, wyciągamy ok 1 cm miąższu. Układamy na blasze do pieczenia. Odstawiamy.

    Pancettę kroimy w niewielką kostkę, podsmażamy na chrupko na patelni. Dymkę/szczypiorek siekamy. W misce mieszamy jajka z kremówką, doprawiamy solą i pieprzem.

    Do mieszaniny jajecznej dodajemy resztę składników : pancettę, ser, szczypiorek. Mieszamy. masę wlewamy do bułek po sam wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy 20-25 minut aż wierzch ładnie się zezłoci. Pozostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia, podajemy.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Francuskie tosty maślankowe

    Składniki :

    1 szklanka maślanki
    4 jaja
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 łyżka miodu
    3 łyżki mąki
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki kardamonu
    8 kromek białego chleba tostowego ( lub więcej )
    masło do smażenia

    Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Zanurzamy kromki chleba na 15 sekund. Wyciągamy i smażymy na niewielkiej ilości masełka z obu stron na złoty kolor.

    Smacznego :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za kolejne propozycje :-) Same pyszności!!!

      Usuń
  27. Jogurtowe placuszki z jabłkami

    Do tych placuszków można użyć dowolnych owoców sezonowych :)

    Składniki :

    300 ml gęstego jogurtu greckiego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g mąki
    2 duże jaja
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    2 średnie jabłka obrane i pokrojone w niewielką kostkę

    Jogurt mieszamy z jajkami, odstawiamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, sól, proszek, cukry. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy krótko ale dokładnie do połączenia. Zbyt długie mieszanie sprawi,że placki stracą swoją puszystość. Dodajemy pocięte jabłko, mieszamy.

    Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła na złoty kolor z obu stron.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo apetyczna propozycja - na pewno wypróbuję na swoich dzieciach :-)

      Usuń
  28. Pieczona szynka na kanapki
    Domowa i bardzo zdrowa wędlina na kanapki, upieczona z przyprawami i czosnkiem. Idealnie smakuje również na ciepło. Do tego świeży chlebek i masełko – rewelacja!

    1,2 kg szynki wieprzowej
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka płatków chilli
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    3 ząbki czosnku
    50 ml oliwy z oliwek

    Szynkę w całości dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy (majeranek, czosnek granulowany, płatki chili i słodką paprykę) dokładnie mieszamy ze sobą. Obsypujemy dość obficie mięso i wcieramy w nie przyprawy. Długim nożem nacinamy pionowe rowki i umieszczamy w nim pokrojone kawałeczki czosnku. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą i pieczemy w 175*C przez 2 godziny. Przez pierwsze 1,5 godzimy szynkę pieczemy pod przykryciem, kolejne trzydzieści minut bez. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę na deskę i czekamy jak delikatnie przestygnie.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  29. Makaronowy omlet z kurczakiem i warzywami
    Bardzo syte i smaczne danie. Soczysty kurczak i apetyczne warzywa zatopione w jajecznej masie. Palce lizać!
    300 g filetu z kurczaka
    3 łyżki oleju z cytryną i bazylią
    1 łyżeczka curry
    1 cebula
    10 pieczarek
    1/2 pora (biała część)
    40 g makaronu kolanka
    Sól
    Pieprz
    3 jajka + 0,5 łyżeczki soli

    Filet kroimy w kosteczkę, marynujemy ok .20 minut w oleju z cytryną i bazylią oraz curry. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki oraz pora w plasterki. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone warzywa, wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dokładamy makaron. Jajka roztrzepujemy, solimy. Zalewamy nimi kurczaka z warzywami, lekko odgarniamy boki, żeby jajka się ścięły. Posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

    OdpowiedzUsuń
  30. Sałatka z kabanosem i makaronem orkiszowym
    Delikatna sałatka z drobiowymi kabanosami i makaronem orkiszowym. Idealna do pracy jak i na domowe śniadanie.
    2 kabanosy drobiowe
    200 g makaronu orkiszowego wstążki
    340 g kukurydzy
    Pęczek rzodkiewki
    200 g pomidorków koktajlowych
    3 łyżki majonezu
    Sól
    Pieprz

    Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie ok. 5 minut. Makaron orkiszowy jest bardzo delikatny i wymaga krótszego gotowania. Kabanosy kroimy w kółeczka, pomidorki i rzodkiewki w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy na durszlaku. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem.

    OdpowiedzUsuń
  31. Kurczak w podwójnym cieście
    Smak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym filet z kurczaka otulony pieczarkami i serem w dodatkowej warstwie ciasta. Taka kanapkę z pysznym nadzieniem możemy zrobić dzień wcześniej i spokojnie zabrać do pracy.
    Kurczak w cieście naleśnikowym:
    400 g filetu z kurczaka
    Pieprz
    3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka keczupu
    1 łyżeczka przyprawy do pikantnego kurczaka
    Dodatkowo:
    200 g pieczarek
    200 g sera
    Keczup
    Przyprawa do grilla
    Ciasto II:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru
    3 łyżki oleju
    30 g drożdży
    1 szklanka letniej wody

    Filet z kurczaka kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i przyprawa do gyrosa. W osobnej misce mieszamy mleko, mąkę, keczup, jajko i przyprawę do pikantnego kurczaka. Do ciasta przekładamy kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie smażymy kurczaka na rumiano na rozgrzanej patelni. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ciasta. Filety osaczamy na papierowym ręczniku.
    Pieczarki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.
    Przygotowujemy drugie ciasto. W misce mieszamy mąkę pszenną, sól, cukier i olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, przelewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży placek i wycinamy prostokąty o wymiarach 20*15 cm. Każdy smarujemy keczupem, posypujemy przyprawą do grilla. Na każdym płacie układamy kurczaka, pieczarki i ser. Zwijamy w rulon, nacinamy u góry w poprzek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210*C przez 15 minut.

    OdpowiedzUsuń
  32. Mleczny koktajl kawowo-truskawkowy
    Idealny na śniadanie zamiast małej czarnej kawy. Pobudza, gasi pragnienie i dodaje energii. Taki koktajl to zdrowy zastrzyk energii!
    1 szklanka mleka 2%
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    100 g truskawek
    4 łyżki miodu
    Truskawki dokładnie myjemy, obieramy z szypułek, wkładamy do blendera. Dokładnie miksujemy z miodem. Przelewamy do połowy w wysokie szklanki. Do wysokiego naczynia przelewamy mleko, dodajemy kawę rozpuszczalną. Mleko spieniamy spieniaczem do mleka. Dolewamy delikatnie do truskawek. Podajemy schłodzony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wioleta - ale przygotowałaś pyszności! Jutro pojawią się w galerii konkursowej :-)

      Usuń
  33. Owsianka :) Teraz mamy masę sezonowych owoców i ostatnio najchętniej jem ją z ... truskawkami :)
    -6 łyżek płatków owsianych
    -1/2 szklanki wody
    -szklanka mleka (można użyć roślinnego)
    -opcjonalnie cukier/miód do osłodzenia owsianki
    -ulubione dodatki: bakalie, czekolada, świeże owoce...
    Zagotowujemy wodę, następnie wsypujemy płatki i gotujemy do momentu aż wchłoną wodę. Wtedy dolewamy mleko i gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości. Opcjonalnie dosładzamy do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Placki z kaszy jaglanej z prażonymi jabłkami
    200g kaszy jaglanej
    1 szklanka wody + 1 szklanka mleka – do gotowania kaszy
    1 szklanka – 1 i ½ szklanki mleka
    1 jajko
    7 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    Szczypta soli
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Olej do smażenia

    3 jabłka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    Miód
    Liście świeżej mięty

    Kaszę jaglaną przepłukać na sicie. W garnku zagotować mleko i wodę, gdy będzie wrzeć dodać kaszę i gotować około 15-20 minut dopóki kasza nie wchłonie płynu. W między czasie przygotować jabłka – umyć je, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie poddusić w garnku z niewielką ilością wody do miękkości, na koniec dodać cukier i cynamon. Gdy kasza się ugotuje należy zmiksować ją na gładką masę z mlekiem, potem dodać jajko, przesiać mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia, dodać cukier, sól, olej i wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzać olej i wykładać łyżką porcje ciasta. Smażyć placki na małym ogniu z obu stron. Po usmażeniu podać placki z duszonymi jabłkami, polać miodem i udekorować miętą.

    OdpowiedzUsuń
  35. Kolejnym przepisem są trufle :) Ale nie takie zwykłe, o nie :) Są to dietetyczne i zdrowe trufle zrobione z kaszy jaglanej. Po prostu marzenie...kto nie chciałby jeść 10 trufli na śniadanie i cieszyć sie zdrowiem oraz wspaniałą figurą? :D
    -1/2 szklanki kaszy jaglanej
    -1 1/3 szklanki wody lub mleka (można użyć roślinnego)
    -odrobina miodu lub ksylitolu do smaku (ew. cukru trzcinowego)
    -2 łyżki kakao + do obtoczenia
    Zagotowujemy mleko/wodę i wsypujemy kaszę, a następnie gotujemy aż nie wchłonie całego płynu. Dodajemy substancję słodzącą i kakao, mieszamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Po tym czasie z masy jaglanej lepimy kulki nieco większe niż orzech włoski, obtaczamy w kakao (lub innych wybranych dodatkach, np. pokruszonych orzechach, wiórkach kokosowych...) i wkładamy na noc do lodówki. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Placki z ricotty z jagodami
    -125g ricotty
    -jajko
    -3 łyżki mąki (dowolnej, może być bezglutenowa)
    -2 łyżki cukru
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Wszystkie składniki łączymy i smażymy placki z obu stron na małym ogniu. W między czasie można przygotować jagody:

    -szklanka jagód
    -łyżeczka mąki ziemniaczanej (płaska)
    -cukier do smaku

    Jagody zasypujemy cukrem i gotujemy aż puszczą sok i rozpadną się, wtedy dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Placki podajemy z jagodami. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Omlet biszkoptowy
    -2 jajka
    -2 łyżki cukru pudru
    -2 łyżki mąki
    -szczypa proszku do pieczenia

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wylewamy masę na omlet. Smażymy pod przykryciem z obu stron na małym ogniu. Podajemy np. z domowym dżemem :) Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Moje śniadanie to kanapki, ale w niebanalnym stylu! Małą bagietkę ziarnistą rozkrajam i na to kładę plasterki sera. Smaruję jogurt naturalny wymieszany z solą i startym ząbkiem czosnku, na to kładę odsączone suszone pomidory z zalewy, kapary, rucolę. Podaję z sokiem multiwitaminowym oraz owocami - bo musi być kolorowo, witaminowo oraz przede wszystkim zdrowo! :)
    galaszewska.a@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny pomysł z jogurtem naturalnym zamiast majonezu czy innych sosów, a smaki doskonale mi znane i kochane ;-)

      Usuń
  39. Naleśniki gryczane z mozarellą i kiwi - para nie do pary,
    a jednak smakuje :)

    Składniki na 7 sztuk

    CIASTO
    ok. 125 g mąki gryczanej
    1 jajko
    sól
    pieprz
    1 szklanka zimnej wody (najlepiej pół na pół z gazowaną)
    płatki gryczane – 1 łyżka
    ½ łyżki oleju rzepakowego

    NA WIERZCH NALEŚNIKA

    1 kulka mozarelli
    1 dojrzałe kiwi (najlepiej złote)

    Wykonanie:

    Mąkę, sól, pieprz wymieszać.
    Połączyć z wodą.
    Zmiksować.
    Dodać płatki.
    Odstawić na ok. 30 minut.
    Smażyć z obu stron na patelni do smażenia naleśników.
    Na wierzchu położyć pokrojone kiwi i kulkę mozarelli.



    OdpowiedzUsuń
  40. Zwykła kanapka śniadaniowa z kurczakiem i kozim serem pt. "bierę i letę dalej" :)

    Składniki:

    bułka fitness lub grahamka
    masło do posmarowania pieczywa
    kotlet z kurczaka panierowany jak schabowy
    sól
    pieprz
    papryka słodka do posypania
    jajko
    bułka tarta
    trochę mąki
    kawałki sera koziego
    listek – 2 sałaty zielonej
    olej do smażenia

    Wykonanie:

    Połówkę piersi kurczaka umyć, przekroić na pół, rozbić, posypać pieprzem, solą i papryką słodką.
    Oprószyć mąką, obtoczyć w jajku i w bułce tartej.
    Usmażyć z obu stron, ostudzić (można zrobić dzień wcześniej).
    Bułkę przekroić, posmarować masłem, na części dolnej położyć liść sałaty, na nią kotlet i ser kozi. Przykryć drugą częścią bułki.


    OdpowiedzUsuń
  41. KANAPKA ŚNIADANIOWA DLA GŁODOMORA ZADAJĄCEGO SOBIE EGZYSTENCJALNE PYTANIE: Z CZYM ZJEŚĆ BUŁKĘ na śniadanie ???

    Składniki:

    bagietka 47 cm
    masło
    sałata mix
    ogórek małosolny domowy
    pomidor - 1
    pomidorki koktajlowe - kilka
    kawałek papryki
    kilka czarnych oliwek bez pestki
    jajko na twardo
    majonez
    śmietana
    kiełbasa podsuszana np. śląska
    kabanosy
    ser żółty
    sól
    pieprz
    ryba wędzona np. makrela
    cebulka
    bunz w oliwie i ziołach (tymianku, oregano, bazylii)
    rzodkiewki – 2-3

    Wykonanie:

    1. Kawałek bułki posmarować masłem, położyć na niego listek sałaty. Kiełbasę podsuszoną śląską pokroić (kilka plasterków), położyć na sałacie, a na niej plasterki domowego ogórka małosolnego.
    2. Zrobić pastę jajeczną: ugotować jajko na twardo, ostudzić, obrać, pognieść widelcem razem z łyżką majonezu, dodać pieprz mielony i sól (do smaku), można łyżeczkę śmietany. Na wichrz położyć koktajlowy pomidorek.
    3. Przygotować pastę rybną: np. kawałek wędzonej makreli pognieść z łyżeczką majonezy/śmietany, popieprzyć, posolić. Na to ogórek małosolny.
    4. Posmarować masłem, położyć kawałek sałaty, paseczki papryki świeżej czerwonej lub kawałe pomidora malinowego, pokroić drobno cebulkę, oliwki ciemne bez pestek (3) pokroić na plasterki, na to kawałki zaprawionego w oliwie bunzu (bunz kroję w kostkę, zalewam oliwą dodając ulubione suszone zioła, np. tymianek, oregano, bazylię …Trzymam w szkiełku, aż się opróżni, oliwę używam do sałatek).
    5. Robię pastę twarogową – twarożek mieszam ze śmietaną, pieprzem i solą. Na wierzchu kładę pokrojone w plasterki rzodkiewki.
    6. Ostatni kawałek bułki smaruję masłem, kładę na nie sałatę, plasterek żółtego sera, kawałki kabanosa i plasterki kiełbasy.

    UWAGA: oczywiście można kolejne kawałki bagietki dekorować, czym dusza zapragnie,
    na co się ma smak i co jest w lodówce 

    OdpowiedzUsuń
  42. Racuchy i naleśniki (do wyboru) szczególnie dla dzieci.

    Naleśniki na konkretnie

    Składniki:

    1 szklanka mąki ryżowej
    1 szklanka mleka
    1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    olej do smażenia

    Wykonanie:

    Wszystkie składniki połączyć. Odstawić na 15 minut i smażyć z obu stron na złoty kolor. Można podawać na słodko: z dżemem, z twarogiem zmieszanym ze śmietaną i cukrem, z owocami.

    Racuchy drożdżowe z jabłkami

    Składniki:

    1 szklanka mąki pszennej
    ½ szklanki mleka 2%
    ½ szklanki wody mineralnej niegazowanej
    1 jajko
    12 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    2-3 jabłka
    sok z 1 cytryny
    cukier puder do posypania racuchów.

    Wykonanie:

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w małą kostkę. Skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały.
    Drożdże rozpuścić w małej ilości mleka. Dodać trochę cukru i poczekać chwilkę, jak podwoją objętość.
    Przesiać mąkę przez sito, dodać jajko, letnie mleko, cukier i szczyptę soli. Odstawić do wyrośnięcia (latem ciasto wyrasta prędko).
    Do ciasta dodać jabłka. Smażyć racuszki (4-5 na patelni) i podawać z cukrem pudrem.


    OdpowiedzUsuń
  43. Jajecznica i i inne śniadaniowe frykasy to zestaw tego, co przeciętny Polak je na śniadanie: ciemne pieczywo, masło, kiełbasa, ser (u mnie kozi) i jajecznica, pomidory. Do picia herbata albo kawa z mlekiem.
    Jajecznicę każdy robi po swojemu. Można jej użyć jako "okładu" na pieczywo lub położyć osobno na talerz.
    Moja ulubiona jajecznica musi zawierać: jajka (oczywiście !!!), masło do smażenia, szczypiorek, pomidor bez skórki i pokrojony drobno, cebulę i kawałek sera - żółtego krojonego lub kawałek topionego. Na maśle lekko przysmażam drobno pokrojoną cebulkę, dodaję pomidor, mieszam. Wlewam rozbełtane jajka, szczypiorek, sól, pieprz. Na końcu ser, żeby się rozpuścił. I gotowe !

    OdpowiedzUsuń
  44. Domowy paprykarz

    Składniki:

    - 50 g ugotowanego ryżu (u mnie paraboloid z dzikim)
    - opakowanie sardynek w oleju z pastą pomidorowo-czosnkową
    - sól himalajska
    - pieprz czarny świeżo zmielony
    - 2-3 łyżki ketchupu

    Wykonanie:

    Do miseczki wrzucamy ugotowany ryż, dodajemy sardynki z olejem i ketchup. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy widelcem, sardynki rozdrabniamy. Podajemy z pieczywem, posypujemy szczypiorkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ze szczecina, więc paprykarz jest mi dobrze znany... Choć opinia o nim niechlubna (że niby ryby z głowami są mielone), więc z chęcią wypróbuję Twoją wersję :-)

      Usuń
  45. Sałatka z guinoa

    Składniki:

    - 100 g quinoa - komosy ryżowej
    - pół puszki kukurydzy
    - 100 g pieczarek
    - 1 cebula
    - 1 papryka czerwona szpiczasta
    - 3 pomidory
    - 3 garście roszponki
    - kilka oliwek z migdałem (8 sztuk)
    - 1 łyżka oliwy
    - 1 łyżka wody
    - pół łyżeczki (lub mniej) octu balsamicznego
    - sól i pieprz
    - pół łyżeczki musztardy

    Wykonanie:

    Komosę ryżową płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do garnka, zalewamy 200 g wody i dodajemy pół łyżeczki soli. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Przekładamy do miski. Pieczarki i cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy do miski. Wrzucamy kukurydzę, roszponkę, pokrojone pomidory i paprykę. Oliwki kroimy na pół i dodajemy do miski. Przygotowujemy sos - do kubeczka wlewamy łyżkę wody, łyżkę oliwy, musztardę, ocet, sól i pieprz. Mieszamy i dodajemy do komosy, mieszamy. Przekładamy do miseczek i zjadamy ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  46. Placki na śniadanie

    Składniki:

    - 250 g twarogu półtłustego
    - 3 jajka
    - 2 łyżki cukru brzozowego - ksylitolu
    - 70 g mąki pszennej
    - 40 g mąki z komosy ryżowej
    - łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    - olej kokosowy do smażenia
    - cukier puder do posypania
    - kilka truskawek do dekoracji

    Wykonanie:

    Do miski wbijamy jajka i miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Dodajemy cukier brzozowy i mąkę pszenną oraz z komosy ryżowej, mieszamy trzepaczką lub mikserem. Dodajemy cukier waniliowy i pokruszony twaróg, mieszamy. Rozgrzewamy patelnie i dajemy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy delikatnie placuszki, łyżka na jeden placek wystarczy. Smażymy z dwóch stron na rumiano na niezbyt dużym ogniu. Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i układamy pokrojone truskawki.

    OdpowiedzUsuń
  47. Owsiane pancakes

    Składniki :

    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 jajko
    1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego ( lub zwykłego od krowy )
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1/3 szklanki rodzynek

    W misce mieszamy : mąkę, płatki, cukier, sól, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę. Dodajemy mleko, jajo i ekstrakt. Miksujemy aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy rodzynki. Mieszamy. Smażymy na patelni posmarowanej olejem ( najlepiej za pomocą pędzelka) na złoty kolor z obu stron.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna

    OdpowiedzUsuń