czwartek, 9 lipca 2015

Konkurs "Przepis z żurawiną" z firmą Fanex


Wraz z Firmą Fanex ogłaszam nowy konkurs :-D 
Do wygrania jest SUPER ZESTAW produktów :-D


Zadanie konkursowe:

- w komentarzu pod tym postem konkursowym zamieszczamy przepis z żurawiną (maksymalnie 5 propozycji) – panuje pełna dowolność formy żurawiny (w żelu, suszona, surowa, sok…) oraz posiłku (śniadanie, obiad, kolacja, deser, przekąska…)!

- zdjęcie wyślijcie na e-mail: pani_misiowa@vp.pl (zdjęcie nie jest konieczne do wzięcia udziału w zabawie, ale z chęcią zobaczę, jak prezentuje się potrawa).

Będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie mój fanpage: Śniadanie u Basi
Ale nie jest to warunek konieczny, do wzięcia udziału w zabawie ;-)

Nie trzeba żadnych karteczek, a przepis może być już wcześniej opublikowany.  Przesłanie zgłoszenia jest równoznaczne ze zgodą na publikację na blogu i Facebook'u przepisu oraz zdjęcia.

Konkurs trwa od dnia publikacji do 31.07.2015 r.
Wyniki ogłoszę maksymalnie w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu. Będzie to mój subiektywny wybór, a w razie wątpliwości poradzę się Sponsora ;-) Na dane zwycięzcy czekam 7 dni, potem wyłonię kolejnego zwycięzcę.

Nagrodą w konkursie jest zestaw min. 6 produktów Fanex, składający się z m.in. dużych opakowań sosów :-)




Wysyłka nagrody nastąpi przez Sponsora (tylko na terenie Polski) po przekazaniu przeze mnie danych Zwycięzcy. 

!!! WYNIKI KONKURSU !!!

Firma Fanex postanowiła nagrodzić aż 3 osoby! Nagrody otrzymują:

1. Sandra za  sałatkę z tuńczykiem, ryżem i orzechami oraz batoniki musli z żurawiną i pomarańczą :-)

2. Dagmara za placki z piersi kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną

3. Renula za pyszne bułeczki z jabłkiem, serkiem ricotta i żurawiną

Serdecznie gratuluję Laureatkom :-) Prześlijcie w ciągu 7 dni swoje dane oraz zgodę na publikację przepisu i zdjęcia na fanpage Fanex. Mój adres: pani_misiowa@vp.pl.



99 komentarzy:

  1. Mam propozycję na dość oryginalne ciasto, do którego dodałam żurawinę, mimo iż w przepisie jej nie było. I dorzucenie samotnie leżących w szafce, smutnych (bo niewykorzystanych wcześniej) żurawin okazał się strzałem w dziesiątkę!

    Ciasto fasolowe
    Składniki:
    - 1 puszka czerwonej fasoli w puszce
    - 1 duży, mocno dojrzały banan
    - 2 - 3 łyżeczki miodu
    - 1 i 1/2 łyżeczki sody
    - 1 duże jajko
    - 2 łyżki jogurtu greckiego
    - 3 łyżki ciemnego kakao
    - 2/3 szklanki suszonej żurawiny

    Przygotowanie:
    Fasolę odsączyć z zalewy i przelać wodą. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Banana i fasolę przełożyć do blendera i zblendować bardzo dokładnie. Masę przełożyć do miseczki, dodać jajko, kakao, miód i żurawinę i zmiksować do połączenia składników. Sodę wymieszać z jogurtem i dodać do masy, wymieszać dokładnie (łyżką lub robotem).
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak w moim przypadku) i piec około 45 minut w 160' C.

    Niestety nie posiadam zdjęcia, ponieważ ciasto zostało pożarte (wstyd się przyznać, że głównie przeze mnie...) jeszcze ciepłe z formy, nie dałam mu porządnie wystygnąć i niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć. Ale wypiek jest tak smaczny, że go powtórzę niebawem, wtedy pohamuję apetyt i zrobię zdjęcia i doślę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo apetyczny przepis! Uwielbiam ciasta z "przemyconymi" warzywami :-)

      Usuń
  2. Z racji iż mam mała córeczkę która lubi podjadać bez przerwy coś dobrego zrobiłam dla niej ciasteczka, Ugotowałam pół szklanki kaszy jaglanej, którą po przestudzeniu zblendowałam na prawie idealnie gładką masę. Do tego dołożyłam dużo suszonej żurawiny, orzechów nerkowca posiekanych w małe kawałki, utartego świeżego kokosa, dołożyłam jajko i 4 kostki czekolady gorzkiej z 90% kakao drobniutko pokrojone, do tego zblendowałam jeszcze 2 banany mocno dojrzałe by masa się ładnie lepiła bo nie do końca konsystencja mi odpowiadała. Uformowałam kulki które spłaszczyłam na ok 1,5cm. Piekłam na rumiano. Takie ciasteczka robi się szybko, są bardzo zdrowe a znikają w tempie błyskawicznym, idealne dla dzieci jak i dla dorosłych;)
    anya_86@wp.pl
    Anna K-G

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny pomysł :-) Ja też jestem mamą i bardzo lubię przemycać w słodyczach zdrowe skałdniki :-)

      Usuń
  3. Tartaletki żurawinowe
    Zapraszam na kruche tartaletki z żurawiną moczoną w whiskey, przykrytą śmietankowym ciastem i delikatną bezą. Poezja smaku :)

    Składniki
    kruche ciasto:
    150 g mąki
    70 g margaryny
    2-3 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki cukru pudru

    ciasto śmietanowe:
    1 jajko
    200 g śmietany 36%
    70 g cukru kryształu
    60 g mąki pszennej
    3 łyżki whiskey

    nadzienie:
    200 g żurawiny suszonej
    100 g orzechów włoskich
    ok 1/3 szklanki whiskey

    beza:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego
    Sposób przygotowania

    Żurawinę namoczyć w whiskey. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim trzy foremki o średnicy 12 cm lub formę na tartę o średnicy 26 cm. Na ciasto wyłożyć osączoną żurawinę i orzechy włoskie.

    Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę, mąkę i 3 łyżki alkoholu, w którym moczyła się żurawina. Tak przygotowana masę wylać na bakalie.

    Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut (na złoty kolor). Białka ubić na sztywno z cukrem, na końcu wymieszać z mąką i octem. Pianę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze 20 minut w temperaturze 150 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku.

    Kasia / czarrna od kuchni
    czarrna@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Tartinki bakaliowe

    Składniki
    ciasto:
    15 dkg mąki
    8 dkg margaryny
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka cukru pudru

    nadzienie:
    10 dkg suszonej żurawiny
    kilka kawałków kandyzowanego imbiru
    4-5 łyżek cukinii w słodkiej zalewie

    masa śmietanowa:
    1/2 opakowania śmietany 36% (ok 100ml)
    2 żółtka
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki
    2 łyżki wiśniówki

    cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim trzy formy do tartinek (średnica ok 11cm). Imbir pokroić na mniejsza kawałki, cukinię odcedzić z zalewy. Śmietanę ubić z cukrem, zmiksować z resztą składników. Dodać owoce. Wymieszać i wylać na ciasto. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

    Kasia / czarrna od kuchni
    czarrna@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Filet z kurczaka z żurawiną
    w winno miodowym sosie

    Składniki
    1 filet z kurczaka
    100 g żurawiny
    1 cebula
    2 łyżki miodu
    3/4 szklanki białego wytrawnego wina
    sól, pieprz
    słodka papryka
    2 łyżki mąki
    Sposób przygotowania
    Fileta przekroić wzdłuż na pół, posypać solą i pieprzem, skropić winem i odstawić do lodówki. Żurawinę zalać winem z dodatkiem miodu. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić. Fileta osuszyć, pokroić w paski i oprószyć mąką z przyprawami. Dodać do zeszklonej cebuli i podsmażyć.
    Do mięsa dodać żurawinę z winem i smażyć aż sos się zredukuje. Podawać z ryżem. Smacznego :)

    Kasia / czarrna od kuchni
    czarrna@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne propozycje Kasiu! Która najbardziej Ci smakuje?

      Usuń
    2. Tartaletki z bezą :) Suszone owoce zapieczone w kremie śmietankowym smakują obłędnie :) No i beza - pasuje do wszystkiego :)

      Usuń
    3. Faktycznie, są bardzo kuszące! Dziękuję za zdjęcia - niedługo pojawią się w galerii konkursowej na FB :-)

      Usuń
  6. Kremowy pasztet z kurczaka

    Mój pierwszy pasztecik :) Prosty i szybki w przygotowaniu. Serdecznie polecam!

    Składniki:
    200 g piersi z kurczaka
    2 jajka
    150 g marchewki
    10 g żurawiny
    pół łyżeczki skórki z cytryny
    sól, pieprz, tymianek itp. do smaku

    Przygotowanie:
    Kurczak i marchewkę ugotować do miękkości, a następnie zmiksować blenderem na puree, przyprawić. Dodać żółtka, żurawinę i skórkę, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 40 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Podawać z mieszanką sałat, warzywami i oliwą z oliwek. Smacznego! (inspiracja/ źródło: książka Konrada Gaca- Kuchnia Fit)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb pszenny z suszonymi żurawinami oraz orzechami włoskimi

    Prosty chleb z mąki pszennej z dodatkiem suszonej żurawiny oraz orzechów włoskich. Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Pawła Małeckiego- Cukiernia Lidla. Jest mięciutki i puszysty. Nie sprawia problemów podczas przygotowania, a zapach jaki roznosi podczas pieczenia... nie do opisania :) Polecam!

    Składniki:
    250 ml. zimnej wody
    5 kostek lodu
    20 g świeżych drożdży
    20 g miodu
    450 g mąki pszennej tortowej + troszkę do oprószenia ciasta
    ½ łyżeczki soli
    100 g suszonej żurawiny
    50 g uprażonych orzechów włoskich

    Przygotowanie:
    1. Do zimnej wody dodać lód i poczekać, aż się rozpuści. Dodać drożdże, miód oraz sól, rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczoną mieszankę i dokładnie wymieszać. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Na koniec wsypać suszone żurawiny i ponownie wyrobić. Ciasto oprószyć mąką pszenną i przykryć ściereczką. Odstawić na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc) do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy, dodając orzechy włoskie.
    2. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i włożyć do formy, w której będziemy piec chleb. Tak przygotowane ciasta pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie piec w 200 st.C około 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 st.C i piec jeszcze 30 minut. Gdy chleb będzie upieczony, wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaglanka z żurawiną i nutą wanilii

    Zdrowy pomysł na śniadanie lub podwieczorek :) Nie za słodki, bardzo pożywny i pyszny. Polecam!

    Składniki:
    1 szkl. kaszy jaglanej
    2 szkl.mleka
    1 szkl. wody
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka masła
    laska wanilii

    Dodatkowo:
    1 szklanka żurawiny
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka wody

    Przygotowanie:
    Kaszę przelać zimną, a następnie wrzącą wodą. Do garnka wsypać kaszę, wodę, ziarenka wanilii oraz mleko. Gotować do ugotowanie się kaszy (około 15-20 minut) co jakiś czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać masło i miód, przykryć pokrywką i pozostawić na 5 minut. W międzyczasie zagotowujemy żurawinę z cukrem i wodą, aż puści sok. Ugotowaną kaszę przelać do miseczki, udekorować żurawiną. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Gotowanie czyli hobby dla każdego)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo apetyczne propozycje i pysznie prezentujące się zdjęcia! Wolisz żurawinę na słodko czy na wytrawnie?

      Usuń
    2. Trudno powiedzieć ;-) Zarówno w tym paszteciku, jak i w jaglance czy chlebku zawsze smakuję wyśmienicie :-D Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Ja mam ten sam dylemat ;-)

      Usuń
  9. Owsiane placuszki z suszoną żurawiną

    Suszona żurawina dodana do najprostszych placuszków smakuję wybornie! Od dziś jedne z moich ulubionych. Polecam!

    Składniki:
    3/4 szkl. płatków owsianych
    1 duże jajko
    50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    2 łyżki oleju
    300 g gęstego jogurtu naturalnego
    1 łyżka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    100 g posiekanej, suszonej żurawiny

    Przygotowanie:
    Jajko roztrzepać trzepaczką w misce, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z miodem, jogurtem. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam takie zdrowe placuszki! A żurawina doda im słodyczy :-)

      Usuń
  10. Ciasto waniliowe z suszonymi żurawinami

    Błyskawiczne, proste ciasto z dużą ilością suszonych żurawin. Aromatyczne, lekkie i puszyste. Intensywnie waniliowe, pięknie pachnie podczas pieczenia. Przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność! Polecam ;)

    Składniki:
    Ciasto:
    5 jajek w temperaturze pokojowej
    2 szkl. mąki pszennej
    100 g masła w temperaturze pokojowej
    1 szkl. cukru
    1/4 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
    opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    2 łyżki mąki pszennej
    100 g suszonej żurawiny
    cukier puder do oprószenia ciasta

    Przygotowanie:
    1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na puszystą, jasną masę. Dodaj mleko, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz mąkę, dobrze wymieszać. Suszoną żurawinę obsypać dwoma łyżkami mąki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie razem z żurawiną delikatnie wmieszać do ciasta.
    2. Gotową masę przelać do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 180 st. C około 40-45 minut do zezłocenia ( polecam zrobić test "suchego patyczka"- jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone) Po tym czasie wyjąć i przestudzić na kratce. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego! (inspiracja/źródło: MniamMniam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już czuję jego zapach! Dlaczego oprószasz żurawinę mąką?

      Usuń
    2. Aby żurawina nie opadła na dno ciasta ;-) To tak jak z innymi owocami, npm śliwkami. Mąkę można zastąpić m.in bułką tartą, która dodatkowo wchłonie nadmiar soku, dzięki czemu unikniemy zakalca. Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Dziękuję za poradę - mało piekę, więc nie była mi znana, ale na pewno wykorzystam :-)

      Usuń
  11. Śledzie z żurawiną
    śledzie a'la Matias - 60 dag
    żurawina suszona - 15 dag
    cebula - 4 szt
    olej
    goździki
    ziele angielskie
    pieprz czarny
    liść laurowy


    Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone kupimy filety i jaki smak preferujemy. Słyszałem, że śledziki moczą się czasami nawet całą noc. My ten proces przyspieszamy maksymalnie. Co jakiś czas podmieniając zimną wodę. W maksymalnie 45 minut śledzie będą gotowe do dalszej obróbki.

    przepis na śledzie

    Cebulę siekamy drobniuteńko, a żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Filety śledziowe kroimy na mniejsze, wygodne kawałki. W litrowym słoiku układamy składniki warstwami.Cebulka - żurawina - 3 goździki - kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - liść laurowy - śledzie i tak aż wypełnimy słoik.

    przepis na śledzie

    Na koniec powoli zalewamy śledzie olejem i odstawiamy zakręcony słoik do lodówki na dobę lub dwie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale fajny pomysł! Takich jeszcze nie jadłam, a muszą być pyszne!

      Usuń
  12. Tort czekoladowy z żurawiną na specjalną okazję
    BISZKOPT: (na tortownicę 20cm)
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    KREM:
    500ml śmietanki kremówki
    500g czekolady (250g gorzkiej i 250g mlecznej)
    300ml kremówki (raz jeszcze)

    DODATKOWO:
    300g żurawiny w żelu
    cukrowe ozdoby i literki
    suszona żurawina lub kandyzowane wiśnie
    poncz z wody, grenadiny i odrobiny cukru

    Przygotowanie:
    Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodać po żółtku cały czas miksując. Do masy przesiać (ważne!) mąki, wmieszać je szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), piec w 160'C około 30 minut. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości kolan (w blaszce), włożyć do wyłączonego piekarnika i wystudzić w nim. Zimny przeciąć na 3 blaty.
    Krem:
    500ml kremówki podgrzać mocno, ale nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić (u mnie zostały fragmenty nie do końca rozpuszczonej czekolady, co dało bardzo smaczny i ciekawy efekt). Masę wystudzić, a następnie schłodzić całą noc w lodówce. Następnego dnia krem ubić około 5 minut na najwyższych obrotach miksera. Śmietankę (300ml) również ubić, dodać do kremu, zmiksować. Tak przygotowanym kremem przekładać blaty biszkoptu, które należy uprzednio mocno naponczować, Na każdą warstwę kremu posmarować warstwę żurawiny. Tort obłożyć kremem, udekorować żurawinami lub wiśniami, kwiatuszkami i literkami.

    Taki oto tort miałam zaszczyt przygotować dla przemiłej pary, Izy i Aleksandra, na pięciolecie ich związku. To właśnie oni zażyczyli sobie torcik czekoladowo-żurawinowy, ponieważ Iza kocha czekoladę (jak to kobieta), a Aleksander zajada się żurawiną. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten tort musiał być naprawdę pyszny! Aż Im zazdroszczę!

      Usuń
  13. Zapach był zabójczy, smak "podzespołów" też :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Waniliowe babeczki z żurawiną.

    (12 sztuk)
    100-150g żurawiny suszonej
    2 laski wanilii (można dodać cukier waniliowy i aromat)
    100g masła
    150g cukru
    2 jajka
    1 szczypta soli
    250g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    150 ml mleka
    Glazura:
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka czekolady w proszku
    2 łyżki wody
    Dodatkowo (opcjonalnie):
    wiórki kokosowe
    suszona żurawina

    Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
    Dodać jajka, wanilię (laski wanilii naciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ) oraz szczyptę soli.
    Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
    Składniki sypkie na przemian z mlekiem połączyć z masą jajeczną.
    Na koniec do ciasta wsypać żurawinę i dokładnie wymieszać.
    Metalowe foremki do babeczek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.
    (Blaszki można wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą bez użycia papilotek. Ja użyłam foremek silikonowych.)
    Babeczki piec w temperaturze 180 stopni (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut.
    Przygotować glazurę.
    Cukier i czekoladę dokładnie wymieszać z gorącą wodą.
    Polewą posmarować ostudzone babeczki.
    Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi i suszoną żurawiną.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrazy z karkówki z żurawiną.

    500g karkówki wieprzowej
    cebula
    4 łyżki żurawiny suszonej
    2 łyżki majeranku
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 esencja do duszonych mies (bulionetka Knorr)
    mąka

    Mięso pokroić w cienkie plastry. Rozbić.
    Natrzeć majerankiem i oprószyć pieprzem.
    Cebulę pokroić w piórka. Połowę zeszklić na patelni i wymieszać z żurawiną.
    Farsz nałożyć na kotlety, zrolować i przebić wykałaczką.
    Zrazy delikatnie obtoczyć w mące i obsmażyć w garnku z resztą cebuli.
    Wlać 1/2 litra ciepłej wody i doprowadzić do wrzenia.
    Dodać esencję i dusić pod przykryciem ok 40 minut (aż mięso będzie miękkie).

    Jeśli wytworzony sos będzie za rzadki należy zagęścić go mąką.

    Zrazy idealnie pasują do kaszy gryczanej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny pomysł! Skąd czerpałaś inspirację?

      Usuń
  16. Zapraszam serdecznie na pyszne i zdrowe "Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe - bez mąki, bez proszku do pieczenia":

    Składniki: (na mniejszą blaszkę ciasteczek)

    1 szklanka łuskanego słonecznika
    2 łyżki suszonej żurawiny
    4 czubate łyżki cukru pudru
    1 jajko

    Przygotowanie:

    Do misy blendera wsypujemy słonecznik i żurawinę. Rozdrabniamy.
    Tak przygotowaną bazę słonecznikowo-żurawinową przekładamy do miski, wbijamy jedno całe jajko, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.

    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka).
    Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12-15 minut (brzegi ciasteczek się rumienią).

    Wyciągamy ciasteczka i zostawiamy do przestudzenia. Dopiero, gdy ciasteczka przestygną zdejmujemy je z papieru do pieczenia (wcześniej ciasteczka będą jeszcze miękkie).

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. REWELACJA! Uwielbiam takie szybkie i proste, a zarazem pyszne przepisy. Czy ciasteczka są chrupkie po upieczeniu i przestygnięciu?

      Usuń
    2. Tak, moja rodzina nazywa je "słonecznikowymi chrupaczkami" - ostatnio upiekłam je na niedzielę spędzoną w plenerze.

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  17. ŻURAWINOWY KISZ

    SKŁADNIKI:
    Ciasto:
    1. 250 gram mąki
    2. 1 łyżeczka soli
    3. 180 gram zimnej margaryny
    4. 4 łyżki zimnej wody
    Nadzienie:
    1. Żurawina 100 gram
    2. 3 jajka
    3. 200 ml śmietany 12%
    4. 80 gram sera żółtego
    5. Sól do smaku
    6. Pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    1. Margaryna do wysmarowania formy
    2. Mąka do rozwałkowania ciasta

    Przygotowanie:
    Ciasto:
    1. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy kawałki margaryny i wodę. Całość siekamy nożem do powstania kruszonki i zagniatamy ciasto.
    2. Tak przygotowane ciasto wykładamy do żaroodpornej, wysmarowanej margaryną formy na tartę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    3. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 10-15 minut.
    Nadzienie:
    1. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
    2. Żurawinę układamy na cieście, na wierzch wylewamy masę jajeczną i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30 minut.

    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Tarta z kapustą kiszoną i żurawiną

    SKŁADNIKI:
    Ciasto:
    1. 25 dag mąki
    2. 13 dag margaryny
    3. 1 łyżka oleju
    4. 1/2 łyżeczki soli
    5. 1/4 szklanki wody
    Farsz:
    1. 500 g kapusty kiszonej
    2. 50 g żurawiny
    3. 1/2 szklanki wody
    4. Sól do smaku
    5. Pieprz do smaku
    6. 1/2 łyżeczki kminku
    Dodatkowo:
    1. Olej do duszenia
    2. Mąka do rozwałkowania ciasta
    3. Jajko
    4. Margaryna do wysmarowania formy
    5. Bułka tarta do wysypania formy

    Przygotowanie:
    Ciasto:
    1. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy margarynę, olej, sól i wodę.
    2. Szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
    Farsz:
    1. Kapustę moczymy w wodzie, wyciskamy, kroimy na krótsze kawałki i wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem wody około 20 minut, co chwilę mieszając.
    2. Pod koniec duszenia dodajemy żurawinę, kminek, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze około 10 minut.
    3. 1/4 schłodzonego ciasta odkładamy. Resztę rozwałkowujemy i wykładamy do żaroodpornego naczynia na tartę wysmarowanego margaryną i wysypanego bułką tartą.
    4. Ciasto nakłuwamy widelcem, obciążamy np. fasolą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 10 minut.
    5. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz.
    6. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy, radełkiem ciasto kroimy w paski i układamy na wierzchu tarty kratkę.
    7. Kratkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i tak przygotowaną tartę wstawiamy do rozrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 25 minut.

    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawe propozycje :-) Takich jeszcze nikt nie zaproponował. Okazuje się, że żurawina naprawdę wiele ma "twarzy" ;-)

      Usuń
  19. A ja mam tylko jeden przepis ale za to pyszny :) I dla odmiany podam żurawinę na wytrawnie, a jednak z nutą słodyczy - zapraszam na

    Gulasz z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi podany z placuszkami batatowo-ziemniaczanymi

    SKŁADNIKI:

    Gulasz z indyka z żurawiną, ananasem i orzeszkami ziemnymi:

    60 dag piersi z indyka
    1 puszka ananasów
    duża garść suszonej żurawiny
    50 g orzeszków ziemnych solonych
    kilka łyżek kukurydzy (na ogół dodaję ale tym razem nie miałam)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ulubiona przyprawa do mięs (u mnie Pikantny Kurczak)
    sól, pieprz, ostra papryka do smaku

    Placuszki batatowo-ziemniaczane:

    1 duży batat lub 2 mniejsze (ok 400 g)
    3-4 ziemniaki (ok 300g)
    3 jajka
    5-6 czubatych łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka)
    czosnek granulowany, słodka papryka do smaku
    olej do smażenia

    Gulasz:
    1. Mięso pokroić na małe paseczki, doprawić i usmażyć.
    2. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do usmażonego mięsa razem z żurawiną, orzeszkami i ewentualnie kukurydzą. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę. 3. Do puszki z sokiem z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na patelnię. Mieszać, aż całość zgęstnieje. Gdyby wyszło za gęste dolać wody lub bulionu. Doprawić do smaku.
    Placuszki:
    1. Batata i ziemniaki zetrzeć bardzo drobno (ja zrobiłam to w malakserze na tartce z "wypustkami"), przełożyć na sitko i odsączyć (u mnie odeszło niewiele płynu). Dodać jajka, mąkę i sól, wymieszać dokładnie.
    2. Na rozgrzany olej nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Gdyby placuszki się rozwalały - dosypać mąki.

    Smacznego!
    Pozdrawiam :)
    Anna Kurzyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super połączenie smaków! Z chęcią bym zjadła taki gulasz!

      Usuń
  20. Żurawina pod kruszonką z sezamem
    Składniki na ciasto (kruszonkę):
    250 gram mąki pszennej
    120 gram cukru
    150 g masła
    50 g sezamu

    Składniki na nadzienie:
    500 gram żurawiny (suszonej, świeżej, ew. żelu)
    130 gram cukru
    10 gram mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania:
    Masło w temperaturze pokojowej, mąkę i cukier wyrobić ręcznie na kruszonkę, odstawić.

    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Żurawinę wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną (jeśli żurawina jest suszona to najpierw namoczyć ją np w wodzie z domieszką cukru lub jakiegoś alkoholu, później nie dodawać już cukru) . Wysypać na dno formy. Na górę posypać równomiernie kruszonkę, wymieszaną z uprażonym na suchej patelni sezamemuaw.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut do czasu az kruszonka się ładnie zarumieni.
    Najlepiej podawać jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam pyszne i proste przepisy!

      Usuń
    2. To dokładnie tak jak ja, szczególnie podczas wakacji, kiedy nie chce się tyle czasu spędzać w kuchni :)

      Usuń
  21. KRUCHE PIEROŻKI Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ

    SKŁADNIKI:
    Ciasto:
    1. 1,5 szklanki mąki
    2. 1/4 szklanki cukru
    3. 15 dag margaryny
    4. Jajko
    5. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    1. 3 średnie jabłka
    2. Cynamon
    3. Żurawina 2 łyżki
    Dodatkowo:
    1. Jajko
    2. Brązowy cukier
    3. Cukier puder
    4. Mąka do rozwałkowania ciasta

    PRZYGOTOWANIE:
    Ciasto:
    1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, margarynę i siekamy nożem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
    2. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką i wykrawamy szklanką 20 krążków.
    Nadzienie:
    1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 6-8 kawałków.
    2. Jabłka oprószamy cynamonem.
    3. Na każdy krążek ciasta układamy kawałek jabłka i dwa lub trzy kawałki żurawiny.
    4. Wolną częścią ciasta zakrywamy jabłko i żurawinę, formując pierożki.
    5. Tak przygotowane pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
    6. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 25 minut.
    7. Ciasteczka przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mój burger z żurawiną i oscypkiem to idealne rozwiązanie dla tych, którym znudziły się już zwykłe burgery :)
    Składniki na 4 porcje:
    -pół kilo wołowiny
    -cebula
    -sól i pieprz
    -ostra papryka
    -3 łyżeczki musztardy Dijon
    -mały jogurt naturalny
    -3 ząbki czosnku
    -4 bułki
    -sałata lodowa
    -pomidor
    -cebula
    -ogórek kiszony
    -2 oscypki
    -konfitura z żurawiny (najlepiej, żeby owoce nie był zmiksowane)

    Przygotowanie:
    Oscypki przekrajamy na pół wzdłuż i grillujemy. Mięso mielone mieszamy z przyprawami i drobniutko pokrojoną cebulą i również grillujemy - po około 2-3 minuty z każdej strony. Bułkę przekrajamy na pół, a na dół lejemy trochę przygotowanego wcześniej sosu (jogurt mieszamy z musztardą Dijon i startym czosnkiem). Kładziemy: sałatę, pomidora, cebulkę i ogórka pokrojone w plasterki, na to zgrillowane mięso i oscypka, a całość polewamy konfiturą z żurawiny. Przykrywamy drugą połówką bułki - gotowe! Regionalny burger przygotowany :)

    galaszewska.a@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam takie połączenia! Szkoda, że mieszkam tak daleko od gór...

      Usuń
  23. Pieczeń z indyka z żurawiną i camembertem

    Składniki:
    500 g mięsa mielonego z indyka
    1-2 jajka
    2 ząbki czosnku
    120 g sera camembert
    100 g żurawiny
    tymianek, majeranek, sól, pieprz, vegeta

    Sposób przygotowania:
    1. Ser camembert pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Masę przełożyć do foremki aluminiowej i piec 50 min. w 180 stopniach. Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Dagmara Wąsińska
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest chyba najszybsza pieczeń jaką widziałam! Świetny pomysł! Będę musiała zrobić jako mięsko na kanapki :-)

      Usuń
    2. Ciesze się ze się podoba i z czystym sumieniem polecam na ciepło lub na kanapki :)

      Usuń
  24. Placki z piersi kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną

    Składniki:
    1/2 kalafiora
    1 por
    400 g piersi z kurczaka
    2 jajka
    ok. 5 łyżek mąki
    300 ml jogurtu naturalnego
    1-2 łyżki suszonej żurawiny
    1/2 łyżki masła
    sól, pieprz
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki tymianku
    olej do smażenia

    Sposób przygotowania:
    1. Pora myjemy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle aż się delikatnie zrumieni. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki, które drobno kroimy (nie używamy grubszych łodyg tylko same różyczki). Piersi kurczaka kroimy w małą kostkę, żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jajkami, jogurtem i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli będzie za rzadka dodajemy mąki, a jeśli za sucha dodajemy jogurtu. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy i lekko spłaszczamy formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano na niewielkim ogniu. Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Dagmara Wąsińska
    dagmara.wasinska@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawy przepis! Skąd go znasz? To jakaś rodzinna receptura czy Twoja fantazja?

      Usuń
    2. Żebym to ja pamiętała :) Ale mam kilka przepisów na placki z kurczaka w zanadrzu :)

      Usuń
  25. Kolejna prosta, ale smaczna i uniwersalna propozycja żurawinowa - idealna zwłaszcza na śniadanie z waflami ryżowymi lub np. do naleśników "Konfitura żurawinowo-jabłkowa":
    Składniki: (na mały słoiczek)

    1 średnie soczyste jabłko
    3 1/2 łyżki suszonej żurawiny
    5 łyżek wody
    2 łyżeczki cukru (można pominąć lub użyć mniejszą ilość cukru)

    Przygotowanie:

    Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misie blendera. Dodajemy żurawinę. Rozdrabniamy.

    Przekładamy do garnuszka z grubszym dnem. Dodajemy wodę i cukier. Gotujemy na małym ogniu, mieszając (aż do zagotowania). Następnie gotujemy jeszcze z 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy do misy blendera i miksujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

    Przekładamy do małego słoiczka. Gdy przestygnie możemy przechowywać w lodówce.

    Podajemy np. na śniadanie z waflami ryżowymi lub ulubionym pieczywem.
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  26. Kolejna moja propozycja - tym razem śniadaniowa, która sprawdzi się idealnie dla najmłodszych:

    Placuszki z białym serem i żurawiną - troszkę inne racuchy
    Składniki:

    250 g chudego sera białego (może być również półtłusty)
    3/4 szklanki mąki
    2 1/2 łyżki suszonej żurawiny
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki mleka
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    odrobina oleju do smażenia
    do podania cukier puder i konfitura żurawinowo-jabłkowa

    Przygotowanie:

    Żurawinę umieszczam w misie blendera i ją rozdrabniam.

    Wszystkie składniki, wraz z rozdrobnioną żurawiną umieszczam w misce i za pomocą widelca łączę w jednolitą masę.

    Placuszki kładę stołową łyżką na rozgrzaną patelnię (z odrobiną oleju) i smażę z obu stron. Podczas smażenia najlepiej lekko poruszać patelnią, aby placuszki nie przywarły.

    Podaję z cukrem pudrem i konfitura żurawinowo-jabłkowa.

    Proste, smaczne i szybkie danie, idealne zwłaszcza dla najmłodszych domowników.

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł! Wypróbuję na moich maluchach!

      Usuń
  27. Muffiny z sowami z cynamonową i pomarańczową nutą

    Składniki (na 10-12 muffinów, pieczemy ok. 20 minut w 180 °C):
    - 250 g mąki
    - 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    - ½ łyżeczki cynamonu
    - 60 g cukru
    - po 2 łyżki suszonej żurawiny i rodzynek
    - 1 jajko
    - 100 ml mleka
    - skórka starta z 1 średniej pomarańczy
    - około 50 ml skoku świeżo wyciśniętego z pomarańczy (wykorzystajcie ten, z którego starliście skórkę)
    - 6 łyżek oleju

    Na sowy:
    - trzy kolory glazury cukierniczej lub masy marcepanowej (u nas żółta top glazura, natomiast czerwona i beżowa to masa marcepanowa)
    - płatki czekolady na oczy sów (lub Wasza inwencja twórcza)

    Wykonanie:
    Zaczynamy od włączenia piekarnika. W tym czasie w jednej misce połączcie wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, żurawina i rodzynki. W drugim naczyniu wymieszajcie wszystkie mokre składniki, czyli jajko, mleko, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy oraz olej. Jeśli piekarnik się już rozgrzał, połączcie składniki i przełóżcie do foremek lub papilotek. Pieczcie około 20 minut w 180 °C. Gdy będą gotowe to odstawcie je do wystygnięcia.
    W tym czasie zacznijcie robić sowy. Rozwałkujcie wszystkie masy na cienkie placki. Najlepiej robi się to między dwoma kawałkami foli spożywczej, wtedy nic się do niczego nie przykleja. Przechodzimy do wycinania. Bardzo przydatne były w tym ringi, o których ostatnio pisaliśmy na naszym profilu na fb tutaj. Dużym wycinamy koło, które kładziemy na całym muffinie – będzie to tło dla sowy. Mniejszym wycinamy koło z którego odcinamy następnie górę w sposób pokazany na zdjęciu. Takie wycięte łezki przydadzą się potem na skrzydełka sówek. Układamy wysztko na muffinie i sowa gotowa. Oczy zrobione są z maluteńkich kuleczek marcepanu naturalnego (beżowego) oraz okruchów płatków czekolady.

    Zdjęcia dostępne http://okiemidlonmi.blogspot.com/2015/02/muffiny-z-sowami-czyli-jak-swietowac.html .

    OdpowiedzUsuń
  28. W oryginalnym przepisie na serniczki były truskawki. W tej wersji były pyszne, ale kiedy (jak to ja) zamieniłam je na żurawinę (taką jak do mięs, lekko kwaskową) smak był idealny. To było TO. Słodki spód, puszysta masa serowa, kwaskowate żurawiny i owoce. Chyba najlepsze serniczki jakie robiłam i jadłam (a robiłam ich baaardzo dużo, bo serniki kocha ponad wszystko)!

    Serniczki w słoiczkach (deser)
    Składniki:
    8 herbatników maślanych
    3 łyżki masła (rozpuścić)

    2 op. serka kanapkowego śmietankowego (typu almette)
    1 żółtko
    3 łyżki cukru pudru
    ziarenka z 1 laski wanilii
    po 3 łyżki żurawiny w żelu na słoiczek (u mnie były 2 słoiczki, więc 6 łyżek)
    owoce do dekoracji

    Herbatniki zmielić w blenderze, wymieszać z masłem, wyłożyć na dno słoiczków. Schłodzić.W tym czasie żółtko zmiksować na puszysto z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać serek, zmiksować ponownie. Wyłożyć do słoiczków na schłodzone spody. Na wierzch każdego słoiczka wyłożyć po 3 łyżki żurawiny w żelu, ozdobić owocami.
    Podobno najlepiej smakują schłodzone. Niestety nie miałam okazji się o tym przekonać, bo zjedliśmy je od razu ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. A jakie dobre! Nie chwaląc się ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. No to i ja spróbuję swoich sił :)
    zapraszam na Gruszki nadziewane wątróbką i żurawiną -niebanalnie a jakże smacznie!
    Składniki
    4-5 twardych gruszek
    250 dag wątróbki drobiowej
    1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    2 ziarenka ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki bazylii
    1/2 łyżeczki estragonu
    1/2 szklanki czerwonego wtrawnego wina
    2 łyżki orzechów włoskich
    1 jajko
    1 liść laurowy
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    mały słoiczek konfitury żurawinowej

    Wątróbki oczyścić ,opłukać w zimnej wodzie zalać bulionem dodać ziele angielskie i liść laurowy,gotować wszystko razem 10 minut. Po tym czasie wątróbkę odcedzić,włożyć z powrotem do garnka i zalać wytrawnym czerwonym winem ,dodać bazylię i estragon,posolić do smaku i znów gotować 10 minut. Wątróbki odcedzić na sice odstawić do wystygnięcia i zimne drobniutko posiekać nożem,orzechy rozgnieść lub posiekać wymieszać z wątróbką wbić jajko doprawić do smaku solą i pieprzem i łyżką wymieszać wszystko razem.
    Piekarnik rozgrzać do 180*c. Gruszki umyć przekroić na połówki nie obierać ze skórki,wydrażyć gniazda nasienne i nafaszerować wątróbką. Ułożyć na blasze i piec przez 30 minut.Przed podaniem polać konfiturą żurawinową i podawać.
    życzę smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że spróbowałaś swoich sił - zwłaszcza z tak apetyczną propozycją :-)

      Usuń
  31. Drugą moją propozycją będą ciabatki z żurawiną , przepyszne !
    Składniki
    40 dag mąki pszennej typ 480
    200 ml gorącej wody
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2,5 łyżki suszonej żurawiny
    4 gałązki świeżego rozmarynu
    oliwa do posmarowania ciasta

    Sposób przygotowania
    1.
    Na stolnicę lub do miski wsypujemy przesianą mąkę wlewamy stopniowo,gorącą wodę ale nie wrzątek,wsypujemy łyżeczkę soli i cukru,wkruszamy drożdże i zagniatamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek przykrywamy lnianą ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ciasto ma podwoić swoja objętość. W tym czasie suszoną żurawinę zalewamy w miseczce wodą . Gdy ciasto wyrośnie ,żurawinę odsączamy i wyciskamy z wody w rekach i dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i rozciągamy formując dwa wałki o jednakowej wielkości. Przez środek każdego wałka robimy nacięcia nożem do pieczywa i w środek wkładamy gałązki świeżego rozmarynu.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.Odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*c wkładamy ciabaty i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.

    OdpowiedzUsuń
  32. Polecam też pyszne pakieciki z ciasta francuskiego nadziane szynką z farszem jajeczno-chrzanowym ze słodką nutką żurawiny...


    Składniki
    8 plastrów szynki gotowanej
    4 jajka
    1 łyżka chrzanu ze słoiczka
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka śmietany 18%
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    garść kandyzowanej żurawiny
    sól himalajska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku

    3 jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.Obieramy ze skorupek i zimne ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy kandyzowaną żurawinę ,majonez i smietanę oraz chrzan,doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem,mieszamy na pastę. Na każdy plaster szynki układamy po łyżce farszu zawijamy w ruloniki boki zwijając do siebie tak jak na krokiety. Ciasto francuskie rozwijamy na cienki plaster,kroimy na pasy i na każdym układamy szynkowy rulonik,zawinąć ciasto brzegi zlepić .

    Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze zachowując odpowiednią odległość od siebie tak aby w czasie pieczenie nie posklejały się . pozostałe jajko rozkłócić i pędzelkiem posmarować wierzch ciasta. Włożyć pakieciki do nagrzanego piekarnika do 200*c i piec przez 20-25 minut na złoty kolor. Rewelacyjnie smakują z ketchupem lub sosem czosnkowo-majonezowym.
    Podawać na ciepło jak i na zimno też smakuja doskonale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejna smakowita propozycja! Dziękuję :-)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  33. Witam ! Ja zgłaszam do konkursu przepis na ciasto z białek. Bardzo często zostają mi one z ciasta kruchego albo zalegają w dużych ilościach w zamrażalniku :) Często robię bezy, ale te ciasto też jest pyszne i mega szybkie ! :)

    Ciasto z białek

    Składniki :
    3/4 - 1 szkl. białek
    1 szkl. oleju
    3 szkl. mąki
    1,5 szkl cukru
    1/2 szkl. mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 torebka cukru waniliowego
    kilka kropelek aromatu pomarańczowego
    1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
    garść suszonej żurawiny
    2 - 3 łyżeczki kakao
    Przygotowanie:

    Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać 1,5 szkl cukru.

    Do ubitych białek dodać mąkę, olej,mleko (najlepiej jak będzie takie letnie), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie to wszystko ze sobą połączyć.

    Powstałą masę podzielić na 2 części - do jednej dodać suszoną żurawinę, a do drugiej kakao i posiekaną czekoladę.

    Prodiż natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylać najpierw białą masę, na to czarną i delikatnie wymieszać obie masy np. długą wykałaczką. Oczywiście tutaj możliwości jest dużo, można np. robić na zmianę z masy kleksy i wyjdzie nam wtedy łaciate ciasto :) Możliwości jest wiele :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze to nawet nie wiedziałam, że białka można mrozić! A po drugie to muszę przyznać, że przepis jest mega kreatywny! Jakie jest to ciasto w konsystencji? Kruche czy takie bardziej jak omlet?

      Usuń
    2. Jak najbardziej można mrozić, wkładamy do woreczka i do zamrażarki, tak możemy je przechowywać nawet kilka miesięcy :) A ciasto jest podobne do babki, jest pyszne ! :)

      Usuń
  34. Jeszcze raz zaspamuję swoim przepisem :)
    Brzoskwiniowe caprese z żurawiną
    Składniki:
    1 kulka mozzarelli
    1 duża brzoskwinia
    kilka listków świeżego oregano
    garstka suszonej żurawiny
    łyżka słonecznika
    1/2 strąka papryczki chili

    Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki, brzoskwinię pozbawić pestki i również pokroić w plasterki. Układać na półmisku naprzemiennie. Ułożyć listki umytego oregano, posypać słonecznikiem i żurawiną oraz chili.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajna kompozycja: słodko-kwaśna żurawina i chilli! Kubki smakowe szaleją!

      Usuń
  35. Ekskluzywna tarta z serem camembert

    Ciasto:
    150 g zimnego masła
    250 g mąki
    1 jajko
    szczypta soli i cukru
    3 łyżki mleka

    Dodatki:
    2 sery camembert (mogą być naturalne lub np z ziołami, orzechami)
    małe opakowanie śmietany 18%
    garść suszonej żurawiny
    5 łyżek płatków migdałowych
    sól i pieprz

    Przygotowanie:
    Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól i cukier. Wkrajamy małe kawałki zimnego masła, mieszamy łyżką. Dodajemy jajko oraz mleko i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 5 h (albo na noc).
    Żurawinę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
    Ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do formy na tartę, nakuwamy widelcem i pieczemy 15 min w temp 200 stopni.
    Żurawinę odcedzamy, łączymy ze śmietaną oraz solą i pieprzem i masę wylewamy na zapieczone ciasto. Układamy plasterki sera camembert,posypujemy płatkami i zapiekamy jeszcze ok 10 minut.
    Najlepiej smakuje na ciepło :)

    Zdjęcie wysłałam na maila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie wygląda (i zapewne smakuje) cudownie!

      Usuń
  36. Zgłaszam do konkursu drugi przepis, tym razem będą to pączki z serkiem i konfiturą żurawinową :)

    - 500g mąki pszennej
    - 60 g cukru
    - 3 żółtka
    - 1 jajko
    - 30 g drożdży
    - 250 ml mleka
    - 3 łyżki oleju
    - 20 ml spirytusu
    - 1/4 łyżeczki soli
    - małe opakowanie cukru waniliowego

    dodatkowo :
    - tłuszcz do smażenia
    - konfitura z żurawiny
    - gęsty serek typu homo
    - ew. cukier puder do serka jak ktoś woli bardzo słodkie pączki

    Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżką cukru w ciepłym mleku. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników (oprócz spirytusu, jego dodamy na końcu) i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, dodajemy spirytus i ponownie dobrze zagniatamy. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę (podsypujemy delikatnie mąką), wałkujemy na ok 1 cm grubości, wycinamy szklanką pączki i zostawiamy je na stolnicy do ponownego napuszenia. Tłuszcz rozgrzewamy do temp. 175 st.C (pamiętajmy że tłuszcz ma być bardzo dobrze rozgrzany) i smażymy pączki z każdej strony po ok 3 min (na złoty kolor), wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku.

    Do szprycy z długą, cienką końcówką przekładamy serek i wpuszczamy go do ostudzonych pączków (ok 1 łyżki na pączek). Po nadzianiu wszystkich pączków serkiem, do szprycy przekładamy konfiturę żurawinową i tak samo jak serek, wpuszczamy go do każdego pączka.
    Pączki posypujemy cukrem pudrem :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Owsianka na zdrowie

    Składniki;

    (na jedną porcję)
    3-4 łyżki płatków owsianych
    łyżka posiekanych orzechów włoskich
    łyżka ziaren słonecznika
    łyżka siemienia lnianego
    łyżka żurawiny
    pół łyżki jagód goji
    chude mleko
    Wykonanie:

    Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem tak aby wszystkie składniki były zanurzone. Pozostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Dolewamy mleka tak aby przykrywało pozostałe składniki. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania zwartej konsystencji.

    OdpowiedzUsuń
  38. Mrożone ciasteczka z orzechami i żurawiną

    Zmorą wielu osób jest wycinanie ciasteczek. Te ciasteczka całkowicie rozwiązują ten problem. Dzięki mrożeniu nie trzeba nic formować czy wycinać a ciasteczka i tak mają piękny równy kształt.

    Składniki
    (na około 22 sztuk)
    250g maki tortowej
    70g cukru pudru
    szczypta soli
    2 łyżki mleka
    170g miękkiego masła
    50g suszonej żurawiny
    15g jagód goji
    40g posiekanych orzechów (dowolnych)

    Sposób przygotowania
    Żurawinę i jagody goji zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i siekamy na mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy łyżkę mleka i miękkie masło i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy żurawinę, jagody, goji i drobno posiekane orzechy. Ciasto formujemy wałek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto kroimy na plastry grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka nie rosną więc można je kłaść stosunkowo blisko siebie). Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-12 minut do zarumienienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł! Ja akurat należę do tych, które nie lubią rozsypanej mąki w kuchni ;-)

      Usuń
  39. Sałatka z tuńczykiem, ryżem i orzechami
    Przepyszna sałatka z tuńczykiem która również może posłużyć jako znakomita pasta na chleb. Jeśli dodamy do nie starty żółty ser i zapieczemy na chlebku otrzymamy wspaniała grzankę.
    Składniki
    100g brązowego ryżu
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    średnia czerwona cebulka
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1/4 szklanki żurawiny
    150g majonezu
    sól, pieprz
    opcjonalnie: 100g tartego żółtego sera
    Sposób przygotowania
    Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez czas podany na opakowaniu. Odsączamy i studzimy. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Cebule siekamy w drobna kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy. Ryż, tuńczyka, cebule, orzechy i żurawinę łączymy w średniej miseczce. Dodajemy majonez i przyprawy do smaku.

    OdpowiedzUsuń
  40. Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą
    Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Dzięki płatkom owsianych wspomaga prace układu trawiennego, miód zwiększa odporność a migdały mają sporo magnezu. Smacznie i zdrowo
    Składniki
    1 pomarańcza wraz z otartą skórką
    50g cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    dwie łyżki miodu
    20g masła
    3/4 szklanki suszonej żurawiny
    100g migdałów w płatkach
    7-8 suszonych moreli
    2 szklanki płatków owsianych
    2 łyżki wiórków kokosowych
    Sposób przygotowania
    Pomarańcze myjemy i parzymy wrzątkiem. Do garnka ścieramy skórkę z pomarańczy, następnie wyciskamy z niej sok i dodajemy cukier, cukier waniliowy, masło oraz miód. Gotujemy do wrzenia a następnie redukujemy nieco płyn przez około 5 minut na małym ogniu. Siekamy na małe kawałeczki żurawinę i morelę. Do garnka dokładamy płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i bakaliami. Gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Masa powinna się zbijać w grudki. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

    OdpowiedzUsuń
  41. Sałatka z selerem i żurawiną
    Sałatka którą w naszej rodzinie przygotowuje każdy na różne okoliczności. Przy czym każdy modyfikuje ją z ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja do wariantu podstawowego dodałem chrupiące orzechy i seler naciowy, które doskonale się komponują i łamią słodki smak żurawiny.
    Składniki
    słoik selera konserwowego
    2 łodygi selera naciowego
    duża garść suszonej żurawiny
    garść posiekanych orzechów lub migdałów bez skórki
    3 łyżki majonezu
    sól. pieprz
    Sposób przygotowania
    Seler konserwowy odsączamy. Seler naciowy i orzechy/migdały drobno siekamy. Selery, orzechy, żurawinę i majonez łączymy, zostawiając nieco żurawiny i orzechów do dekoracji. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy pozostawionymi orzechami i żurawiną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super przepisy i piękne zdjęcia! Dziękuję :-)

      Usuń
  42. Pani Basiu fan page już dawno polubiłam zdjęcia poszły na priv.
    Poniżej moja propozycja na słodkości z żurawiną
    Kuleczki owsiane z żurawiną i papają
    Składniki :

    2 szkl. płatków owsianych górskich
    2 szkl. wiórków kokosowych + 1 szkl. do obtoczenia
    1 szkl. otrębów z żurawiną
    100g żurawiny
    3 łyżki kandyzowanej papai
    1 szkl. masła orzechowego z kokosem
    1/2 szkl. płynnego miodu (ja użyłam lipowego)
    kolorowa posypka

    Przygotowanie :

    Wszystkie składniki łączymy w misce.
    Ważne, by miód był płynny, a masło miękkie.
    Gdy składniki się połączą schładzamy je w lodówce przez 45 minut.
    Następnie formujemy małe kuleczki które obtaczamy w mieszance
    posypki połączonej z 1 szkl. wiórków kokosowych.

    OdpowiedzUsuń
  43. Bułki grahamki z żurawiną

    Składniki :

    3 – 3,5 szkl. mąki pszennej graham
    375g jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki sody
    75g żurawiny
    1 łyżka płynnego miodu
    płatki górskie błyskawiczne do posypania
    1 łyżeczka soli

    Przygotowanie :

    Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, sodę, miód, jogurt i żurawinę.
    Wyrabiamy ciasto.
    Z wyrobionego ciasta formujemy bułki oprószając sobie do tego ręce mąką.
    Bułki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Każdą z nich nacinamy robiąc krzyż.
    Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez około 40-45 minut.
    Najlepiej stan upieczenia sprawdzić patyczkiem, a gdy będzie suchy wyciągnąć bułki z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  44. Kotlety nadziewane suszonymi owocami

    Kotlety nadziewane suszonymi owocami
    urozmaicą nasz obiad nie tylko smakiem, ale i aromatem.

    Składniki :

    4 kotlety schabowe
    3 łyżki żurawiny
    100g moreli
    5 fig
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    sól
    pieprz
    jajko
    1/2 szkl. bułki tartej
    1 łyżka mąki
    2 łyżki oleju
    1 szkl. wywaru warzywnego
    zioła prowansalskie

    Przygotowanie :

    Kotlety myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy.
    Następnie oprószamy solą i pieprzem.
    Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
    Po tym czasie wyciągamy kotlety smarujemy ketchupem.
    Układamy owoce (morele i figi kroimy na mniejsze kawałki).
    Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką bądź nicią.
    Oprószamy ziołami, a następnie mąką.
    Jajko rozbijamy z resztą ketchupu zanurzamy w nim nasze roladki,
    a następnie obtaczamy w bułce.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Wkładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wywarem warzywnym, przykrywamy i pieczemy
    w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 30 minut.
    Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  45. Blok czekoladowy

    Blok czekoladowy jest dla mnie smakołykiem z czasów gdy byłam dzieckiem.
    Starannie przygotowywany przez mamę zawsze wzbudzał zachwyt nie tylko nas maluchów,
    ale również reszty domowników i gości którzy akurat mieli możliwość go smakować.
    Zawsze pyszny z dużą ilością składników sprawiał, że uśmiech pojawiał się na twarzy.
    Dziś ten smakołyk przygotowałam dla moich dzieci sprawiając im radość, a w oczach mamy wywołując
    łezkę wzruszenia, bo czasy się zmieniły, a receptura w rodzinie została, by kolejne pokolenia
    mogły z niej w pełni korzystać.

    Składniki :

    2 szkl. mleka w proszku
    1/3 szkl. cukru
    4 łyżki karobu bądź kakao
    250g masła
    3/4 szkl. mleka
    270g herbatników
    3/4 szkl. tartych migdałów
    garść rodzynek
    garść żurawiny
    3 łyżki kandyzowanej papaji
    3-4 łyżki mixu skórek kandyzowanych
    3 łyżeczki suszonej aronii
    1/2 szkl. wrzątku

    Przygotowanie :

    Herbatniki rozkruszamy ( możemy to zrobić przy użyciu wałka-
    herbatniki wkładamy do torebki zamykamy i wałkujemy).
    Aronię zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
    Masło, mleko, cukier i kakao umieszczamy w rondelku.
    Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą.
    Następnie gotową masę ściągamy z ognia i miksując dodajemy do niej
    mleko w proszku aż składniki się połączą.
    Następnie dodajemy tarte migdały, herbatniki, rodzynki, żurawinę,
    kandyzowane skórki owoców oraz odsączoną aronię.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Chłodzimy w lodówce.
    Blok czekoladowy kroimy i zjadamy ze smakiem.
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  46. Kasztany

    Smak który rozpływa się w ustach, aromat co zmysły pobudza
    czego chcieć więcej w tak pochmurny dzień jak dziś?

    Składniki :

    200g masła
    3/4 szkl. orzechów włoskich zmielonych
    150g herbatników
    150g herbatników korzennych
    100g rodzynek
    100g skórki cytrynowej
    3 łyżki żurawiny
    1/2 szkl. cukru pudru
    4 łyżki karobu
    4-5 łyżek jagód goji
    wiórki kokosowe do obsypania

    Przygotowanie :

    Do miski wkładamy pokrojone masło.
    Herbatniki kruszymy.
    Orzechy przepuszczamy przez maszynkę.
    Dodajemy rodzynki, jagody goji i skórkę cytrynową.
    Wyrabiamy ciasto które jest dość szorstkie/twarde.
    Gdy składniki się połączą odrywamy po kawałku i formujemy kulki.
    Każdą kulkę oprószamy wiórkami kokosowymi.
    Schładzamy w lodówce.
    Delektujemy się smakiem 😉

    Rady :

    Zamiast karobu możemy użyć kakao.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne propozycje! Aż mi ślinka leci, jak czytam te pyszne przepisy!

      Usuń
  47. Gdy apetyt mam na słodkie, ale pożywne śniadanie,
    robię sobie tę owsiankę - pyszne, proste, zdrowe danie,
    z żurawiną i innymi suszonymi owocami,
    zależy, co mam pod ręką. To danie to jest dynamit!
    Rozsadza kubki smakowe rozkoszą smaku wspaniałą...
    Ach, taką pyszną owsiankę jeść codziennie by się chciało! :)

    OWSIANKA "7 ŻYCZEŃ"

    Składniki:
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
    1/4 łyżeczki soli
    i...
    trochę miodu
    trochę orzechów włoskich
    trochę suszonych jabłek
    trochę suszonych wiśni
    trochę suszonych śliwek
    trochę rodzynek (które z natury już są suszone...)
    trochę cynamonu (w moim wypadku - trochę więcej niż trochę...)

    Nazwa "7 życzeń" wzięła się właśnie od tych "trochę" - bo wrzucam do owsianki wszystko, co sobie życzę. Ale najpierw, oczywiście, podgrzewam wszystko, stale mieszając, aż się zagotuje i na małym ogniu grzeję jeszcze moment. W tym czasie - czary, mary - suszone owoce pęcznieją, płatki miękną, magia działa... a później można już jeść - pyszne, puszyste, pachnące domem i beztroską rozgrzewające śniadanie! Polecam! To moje ukochane śniadanie - pyszne, zdrowe i bardzo domowe! :)

    Anula
    anulawawrzyniak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  48. I jeszcze ja! Jeszcze ja! ;)
    Pozwolę sobie przesłać przepis na pyszne bułeczki z jabłkiem, serkiem ricotta i żurawiną ;)

    Składniki na 14 bułeczek:
    50g świeżych drożdży
    250ml mleka
    2 żółtka
    100g cukru pudru
    80g masła
    500g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki esencji waniliowej
    2 jabłka
    100g serka ricotta
    100g świeżej żurawiny
    1 jajko do posmarowania bułeczek

    Wykonanie: przygotować rozczyn ze 125ml ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i drożdży. Składniki rozmieszać w naczyniu, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników - mleko, cukier, żółtka, esencję, roztopione masło i mąkę. Zagnieść ciasto, wyrabiając ok.8-10minut. Ciasto przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5cm na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować ricottą. Na serek wyłożyć cienko pokrojone plastry jabłek oraz wyłożyć żurawinę. Ciasto zwinąć w rulon jak roladę, podzielić na tyle części, ile chcemy mieć bułeczek. Odkrawać części i układać obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Piec w 180C przez 45-50 minut.
    Renula
    reni120@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  49. KONKURS ZAKOŃCZONY!!! DZIĘKUJĘ ZA ZGŁOSZENIA!!! ZABIERAM SIĘ ZA PONOWNE CZYTANIE WSZYSTKICH PRZEPISÓW :-)

    OdpowiedzUsuń