Wraz z Firmą Fanex ogłaszam nowy konkurs :-D
Do wygrania jest SUPER ZESTAW produktów :-D
Zadanie konkursowe:
- w komentarzu pod tym postem konkursowym zamieszczamy
przepis z żurawiną (maksymalnie 5 propozycji) – panuje pełna dowolność formy
żurawiny (w żelu, suszona, surowa, sok…) oraz posiłku (śniadanie, obiad,
kolacja, deser, przekąska…)!
- zdjęcie wyślijcie na e-mail: pani_misiowa@vp.pl (zdjęcie nie jest
konieczne do wzięcia udziału w zabawie, ale z chęcią zobaczę, jak prezentuje się potrawa).
Będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie mój fanpage: Śniadanie u Basi
Ale nie jest to warunek konieczny, do wzięcia udziału w zabawie ;-)
Będzie mi bardzo miło, jeśli polubicie mój fanpage: Śniadanie u Basi
Ale nie jest to warunek konieczny, do wzięcia udziału w zabawie ;-)
Nie trzeba żadnych karteczek, a przepis może być już wcześniej
opublikowany. Przesłanie zgłoszenia jest
równoznaczne ze zgodą na publikację na blogu i Facebook'u przepisu oraz
zdjęcia.
Konkurs trwa od dnia publikacji do 31.07.2015 r.
Wyniki ogłoszę maksymalnie w ciągu 7 dni od zakończenia
konkursu. Będzie to mój subiektywny wybór, a w razie wątpliwości poradzę się Sponsora
;-) Na dane zwycięzcy czekam 7 dni, potem wyłonię kolejnego zwycięzcę.
Nagrodą w konkursie jest zestaw min. 6 produktów Fanex, składający
się z m.in. dużych opakowań sosów :-)
Wysyłka nagrody nastąpi przez Sponsora (tylko na terenie
Polski) po przekazaniu przeze mnie danych Zwycięzcy.
!!! WYNIKI KONKURSU !!!
Firma Fanex postanowiła nagrodzić aż 3 osoby! Nagrody
otrzymują:
1. Sandra za sałatkę
z tuńczykiem, ryżem i orzechami oraz batoniki musli z żurawiną i pomarańczą :-)
2. Dagmara za placki z piersi kurczaka z kalafiorem, porem i
żurawiną
3. Renula za pyszne bułeczki z jabłkiem, serkiem ricotta i
żurawiną
Serdecznie gratuluję Laureatkom :-) Prześlijcie w ciągu 7 dni swoje dane oraz zgodę na publikację przepisu i zdjęcia na fanpage Fanex. Mój adres:
pani_misiowa@vp.pl.
Mam propozycję na dość oryginalne ciasto, do którego dodałam żurawinę, mimo iż w przepisie jej nie było. I dorzucenie samotnie leżących w szafce, smutnych (bo niewykorzystanych wcześniej) żurawin okazał się strzałem w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuńCiasto fasolowe
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli w puszce
- 1 duży, mocno dojrzały banan
- 2 - 3 łyżeczki miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 duże jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2/3 szklanki suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Fasolę odsączyć z zalewy i przelać wodą. Banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Banana i fasolę przełożyć do blendera i zblendować bardzo dokładnie. Masę przełożyć do miseczki, dodać jajko, kakao, miód i żurawinę i zmiksować do połączenia składników. Sodę wymieszać z jogurtem i dodać do masy, wymieszać dokładnie (łyżką lub robotem).
Tak przygotowane ciasto przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak w moim przypadku) i piec około 45 minut w 160' C.
Niestety nie posiadam zdjęcia, ponieważ ciasto zostało pożarte (wstyd się przyznać, że głównie przeze mnie...) jeszcze ciepłe z formy, nie dałam mu porządnie wystygnąć i niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć. Ale wypiek jest tak smaczny, że go powtórzę niebawem, wtedy pohamuję apetyt i zrobię zdjęcia i doślę :)
Bardzo apetyczny przepis! Uwielbiam ciasta z "przemyconymi" warzywami :-)
UsuńZ racji iż mam mała córeczkę która lubi podjadać bez przerwy coś dobrego zrobiłam dla niej ciasteczka, Ugotowałam pół szklanki kaszy jaglanej, którą po przestudzeniu zblendowałam na prawie idealnie gładką masę. Do tego dołożyłam dużo suszonej żurawiny, orzechów nerkowca posiekanych w małe kawałki, utartego świeżego kokosa, dołożyłam jajko i 4 kostki czekolady gorzkiej z 90% kakao drobniutko pokrojone, do tego zblendowałam jeszcze 2 banany mocno dojrzałe by masa się ładnie lepiła bo nie do końca konsystencja mi odpowiadała. Uformowałam kulki które spłaszczyłam na ok 1,5cm. Piekłam na rumiano. Takie ciasteczka robi się szybko, są bardzo zdrowe a znikają w tempie błyskawicznym, idealne dla dzieci jak i dla dorosłych;)
OdpowiedzUsuńanya_86@wp.pl
Anna K-G
Bardzo fajny pomysł :-) Ja też jestem mamą i bardzo lubię przemycać w słodyczach zdrowe skałdniki :-)
UsuńTartaletki żurawinowe
OdpowiedzUsuńZapraszam na kruche tartaletki z żurawiną moczoną w whiskey, przykrytą śmietankowym ciastem i delikatną bezą. Poezja smaku :)
Składniki
kruche ciasto:
150 g mąki
70 g margaryny
2-3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru
ciasto śmietanowe:
1 jajko
200 g śmietany 36%
70 g cukru kryształu
60 g mąki pszennej
3 łyżki whiskey
nadzienie:
200 g żurawiny suszonej
100 g orzechów włoskich
ok 1/3 szklanki whiskey
beza:
2 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
Sposób przygotowania
Żurawinę namoczyć w whiskey. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim trzy foremki o średnicy 12 cm lub formę na tartę o średnicy 26 cm. Na ciasto wyłożyć osączoną żurawinę i orzechy włoskie.
Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę, mąkę i 3 łyżki alkoholu, w którym moczyła się żurawina. Tak przygotowana masę wylać na bakalie.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut (na złoty kolor). Białka ubić na sztywno z cukrem, na końcu wymieszać z mąką i octem. Pianę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze 20 minut w temperaturze 150 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku.
Kasia / czarrna od kuchni
czarrna@vp.pl
Tartinki bakaliowe
OdpowiedzUsuńSkładniki
ciasto:
15 dkg mąki
8 dkg margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżka cukru pudru
nadzienie:
10 dkg suszonej żurawiny
kilka kawałków kandyzowanego imbiru
4-5 łyżek cukinii w słodkiej zalewie
masa śmietanowa:
1/2 opakowania śmietany 36% (ok 100ml)
2 żółtka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki
2 łyżki wiśniówki
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim trzy formy do tartinek (średnica ok 11cm). Imbir pokroić na mniejsza kawałki, cukinię odcedzić z zalewy. Śmietanę ubić z cukrem, zmiksować z resztą składników. Dodać owoce. Wymieszać i wylać na ciasto. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Kasia / czarrna od kuchni
czarrna@vp.pl
Filet z kurczaka z żurawiną
OdpowiedzUsuńw winno miodowym sosie
Składniki
1 filet z kurczaka
100 g żurawiny
1 cebula
2 łyżki miodu
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz
słodka papryka
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania
Fileta przekroić wzdłuż na pół, posypać solą i pieprzem, skropić winem i odstawić do lodówki. Żurawinę zalać winem z dodatkiem miodu. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić. Fileta osuszyć, pokroić w paski i oprószyć mąką z przyprawami. Dodać do zeszklonej cebuli i podsmażyć.
Do mięsa dodać żurawinę z winem i smażyć aż sos się zredukuje. Podawać z ryżem. Smacznego :)
Kasia / czarrna od kuchni
czarrna@vp.pl
Pyszne propozycje Kasiu! Która najbardziej Ci smakuje?
UsuńTartaletki z bezą :) Suszone owoce zapieczone w kremie śmietankowym smakują obłędnie :) No i beza - pasuje do wszystkiego :)
UsuńFaktycznie, są bardzo kuszące! Dziękuję za zdjęcia - niedługo pojawią się w galerii konkursowej na FB :-)
UsuńKremowy pasztet z kurczaka
OdpowiedzUsuńMój pierwszy pasztecik :) Prosty i szybki w przygotowaniu. Serdecznie polecam!
Składniki:
200 g piersi z kurczaka
2 jajka
150 g marchewki
10 g żurawiny
pół łyżeczki skórki z cytryny
sól, pieprz, tymianek itp. do smaku
Przygotowanie:
Kurczak i marchewkę ugotować do miękkości, a następnie zmiksować blenderem na puree, przyprawić. Dodać żółtka, żurawinę i skórkę, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 40 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Podawać z mieszanką sałat, warzywami i oliwą z oliwek. Smacznego! (inspiracja/ źródło: książka Konrada Gaca- Kuchnia Fit)
Chleb pszenny z suszonymi żurawinami oraz orzechami włoskimi
OdpowiedzUsuńProsty chleb z mąki pszennej z dodatkiem suszonej żurawiny oraz orzechów włoskich. Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Pawła Małeckiego- Cukiernia Lidla. Jest mięciutki i puszysty. Nie sprawia problemów podczas przygotowania, a zapach jaki roznosi podczas pieczenia... nie do opisania :) Polecam!
Składniki:
250 ml. zimnej wody
5 kostek lodu
20 g świeżych drożdży
20 g miodu
450 g mąki pszennej tortowej + troszkę do oprószenia ciasta
½ łyżeczki soli
100 g suszonej żurawiny
50 g uprażonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Do zimnej wody dodać lód i poczekać, aż się rozpuści. Dodać drożdże, miód oraz sól, rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczoną mieszankę i dokładnie wymieszać. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto nie będzie się kleić do rąk. Na koniec wsypać suszone żurawiny i ponownie wyrobić. Ciasto oprószyć mąką pszenną i przykryć ściereczką. Odstawić na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc) do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy, dodając orzechy włoskie.
2. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i włożyć do formy, w której będziemy piec chleb. Tak przygotowane ciasta pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie piec w 200 st.C około 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 st.C i piec jeszcze 30 minut. Gdy chleb będzie upieczony, wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego!
Jaglanka z żurawiną i nutą wanilii
OdpowiedzUsuńZdrowy pomysł na śniadanie lub podwieczorek :) Nie za słodki, bardzo pożywny i pyszny. Polecam!
Składniki:
1 szkl. kaszy jaglanej
2 szkl.mleka
1 szkl. wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka masła
laska wanilii
Dodatkowo:
1 szklanka żurawiny
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Kaszę przelać zimną, a następnie wrzącą wodą. Do garnka wsypać kaszę, wodę, ziarenka wanilii oraz mleko. Gotować do ugotowanie się kaszy (około 15-20 minut) co jakiś czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Zdjąć z ognia, dodać masło i miód, przykryć pokrywką i pozostawić na 5 minut. W międzyczasie zagotowujemy żurawinę z cukrem i wodą, aż puści sok. Ugotowaną kaszę przelać do miseczki, udekorować żurawiną. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Gotowanie czyli hobby dla każdego)
Bardzo apetyczne propozycje i pysznie prezentujące się zdjęcia! Wolisz żurawinę na słodko czy na wytrawnie?
UsuńTrudno powiedzieć ;-) Zarówno w tym paszteciku, jak i w jaglance czy chlebku zawsze smakuję wyśmienicie :-D Pozdrawiam!
UsuńJa mam ten sam dylemat ;-)
UsuńOwsiane placuszki z suszoną żurawiną
OdpowiedzUsuńSuszona żurawina dodana do najprostszych placuszków smakuję wybornie! Od dziś jedne z moich ulubionych. Polecam!
Składniki:
3/4 szkl. płatków owsianych
1 duże jajko
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki oleju
300 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g posiekanej, suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać trzepaczką w misce, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z miodem, jogurtem. Smacznego!
Uwielbiam takie zdrowe placuszki! A żurawina doda im słodyczy :-)
UsuńCiasto waniliowe z suszonymi żurawinami
OdpowiedzUsuńBłyskawiczne, proste ciasto z dużą ilością suszonych żurawin. Aromatyczne, lekkie i puszyste. Intensywnie waniliowe, pięknie pachnie podczas pieczenia. Przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność! Polecam ;)
Składniki:
Ciasto:
5 jajek w temperaturze pokojowej
2 szkl. mąki pszennej
100 g masła w temperaturze pokojowej
1 szkl. cukru
1/4 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki mąki pszennej
100 g suszonej żurawiny
cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na puszystą, jasną masę. Dodaj mleko, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz mąkę, dobrze wymieszać. Suszoną żurawinę obsypać dwoma łyżkami mąki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie razem z żurawiną delikatnie wmieszać do ciasta.
2. Gotową masę przelać do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 180 st. C około 40-45 minut do zezłocenia ( polecam zrobić test "suchego patyczka"- jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone) Po tym czasie wyjąć i przestudzić na kratce. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego! (inspiracja/źródło: MniamMniam)
Już czuję jego zapach! Dlaczego oprószasz żurawinę mąką?
UsuńAby żurawina nie opadła na dno ciasta ;-) To tak jak z innymi owocami, npm śliwkami. Mąkę można zastąpić m.in bułką tartą, która dodatkowo wchłonie nadmiar soku, dzięki czemu unikniemy zakalca. Pozdrawiam!
UsuńDziękuję za poradę - mało piekę, więc nie była mi znana, ale na pewno wykorzystam :-)
UsuńŚledzie z żurawiną
OdpowiedzUsuńśledzie a'la Matias - 60 dag
żurawina suszona - 15 dag
cebula - 4 szt
olej
goździki
ziele angielskie
pieprz czarny
liść laurowy
Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Długość moczenia zależy od tego jak słone kupimy filety i jaki smak preferujemy. Słyszałem, że śledziki moczą się czasami nawet całą noc. My ten proces przyspieszamy maksymalnie. Co jakiś czas podmieniając zimną wodę. W maksymalnie 45 minut śledzie będą gotowe do dalszej obróbki.
przepis na śledzie
Cebulę siekamy drobniuteńko, a żurawinę zalewamy gorącą wodą i moczymy kilka minut. Filety śledziowe kroimy na mniejsze, wygodne kawałki. W litrowym słoiku układamy składniki warstwami.Cebulka - żurawina - 3 goździki - kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego - liść laurowy - śledzie i tak aż wypełnimy słoik.
przepis na śledzie
Na koniec powoli zalewamy śledzie olejem i odstawiamy zakręcony słoik do lodówki na dobę lub dwie.
Ale fajny pomysł! Takich jeszcze nie jadłam, a muszą być pyszne!
UsuńTort czekoladowy z żurawiną na specjalną okazję
OdpowiedzUsuńBISZKOPT: (na tortownicę 20cm)
5 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
KREM:
500ml śmietanki kremówki
500g czekolady (250g gorzkiej i 250g mlecznej)
300ml kremówki (raz jeszcze)
DODATKOWO:
300g żurawiny w żelu
cukrowe ozdoby i literki
suszona żurawina lub kandyzowane wiśnie
poncz z wody, grenadiny i odrobiny cukru
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodać po żółtku cały czas miksując. Do masy przesiać (ważne!) mąki, wmieszać je szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), piec w 160'C około 30 minut. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości kolan (w blaszce), włożyć do wyłączonego piekarnika i wystudzić w nim. Zimny przeciąć na 3 blaty.
Krem:
500ml kremówki podgrzać mocno, ale nie gotować. Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić (u mnie zostały fragmenty nie do końca rozpuszczonej czekolady, co dało bardzo smaczny i ciekawy efekt). Masę wystudzić, a następnie schłodzić całą noc w lodówce. Następnego dnia krem ubić około 5 minut na najwyższych obrotach miksera. Śmietankę (300ml) również ubić, dodać do kremu, zmiksować. Tak przygotowanym kremem przekładać blaty biszkoptu, które należy uprzednio mocno naponczować, Na każdą warstwę kremu posmarować warstwę żurawiny. Tort obłożyć kremem, udekorować żurawinami lub wiśniami, kwiatuszkami i literkami.
Taki oto tort miałam zaszczyt przygotować dla przemiłej pary, Izy i Aleksandra, na pięciolecie ich związku. To właśnie oni zażyczyli sobie torcik czekoladowo-żurawinowy, ponieważ Iza kocha czekoladę (jak to kobieta), a Aleksander zajada się żurawiną. :)
Ten tort musiał być naprawdę pyszny! Aż Im zazdroszczę!
UsuńZapach był zabójczy, smak "podzespołów" też :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię! :-)
UsuńWaniliowe babeczki z żurawiną.
OdpowiedzUsuń(12 sztuk)
100-150g żurawiny suszonej
2 laski wanilii (można dodać cukier waniliowy i aromat)
100g masła
150g cukru
2 jajka
1 szczypta soli
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 ml mleka
Glazura:
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka czekolady w proszku
2 łyżki wody
Dodatkowo (opcjonalnie):
wiórki kokosowe
suszona żurawina
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Dodać jajka, wanilię (laski wanilii naciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ) oraz szczyptę soli.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Składniki sypkie na przemian z mlekiem połączyć z masą jajeczną.
Na koniec do ciasta wsypać żurawinę i dokładnie wymieszać.
Metalowe foremki do babeczek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 ich wysokości.
(Blaszki można wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą bez użycia papilotek. Ja użyłam foremek silikonowych.)
Babeczki piec w temperaturze 180 stopni (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut.
Przygotować glazurę.
Cukier i czekoladę dokładnie wymieszać z gorącą wodą.
Polewą posmarować ostudzone babeczki.
Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi i suszoną żurawiną.
Uwielbiam takie babeczki!
UsuńZrazy z karkówki z żurawiną.
OdpowiedzUsuń500g karkówki wieprzowej
cebula
4 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 esencja do duszonych mies (bulionetka Knorr)
mąka
Mięso pokroić w cienkie plastry. Rozbić.
Natrzeć majerankiem i oprószyć pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka. Połowę zeszklić na patelni i wymieszać z żurawiną.
Farsz nałożyć na kotlety, zrolować i przebić wykałaczką.
Zrazy delikatnie obtoczyć w mące i obsmażyć w garnku z resztą cebuli.
Wlać 1/2 litra ciepłej wody i doprowadzić do wrzenia.
Dodać esencję i dusić pod przykryciem ok 40 minut (aż mięso będzie miękkie).
Jeśli wytworzony sos będzie za rzadki należy zagęścić go mąką.
Zrazy idealnie pasują do kaszy gryczanej.
Bardzo fajny pomysł! Skąd czerpałaś inspirację?
UsuńZapraszam serdecznie na pyszne i zdrowe "Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe - bez mąki, bez proszku do pieczenia":
OdpowiedzUsuńSkładniki: (na mniejszą blaszkę ciasteczek)
1 szklanka łuskanego słonecznika
2 łyżki suszonej żurawiny
4 czubate łyżki cukru pudru
1 jajko
Przygotowanie:
Do misy blendera wsypujemy słonecznik i żurawinę. Rozdrabniamy.
Tak przygotowaną bazę słonecznikowo-żurawinową przekładamy do miski, wbijamy jedno całe jajko, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka).
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12-15 minut (brzegi ciasteczek się rumienią).
Wyciągamy ciasteczka i zostawiamy do przestudzenia. Dopiero, gdy ciasteczka przestygną zdejmujemy je z papieru do pieczenia (wcześniej ciasteczka będą jeszcze miękkie).
Smacznego
REWELACJA! Uwielbiam takie szybkie i proste, a zarazem pyszne przepisy. Czy ciasteczka są chrupkie po upieczeniu i przestygnięciu?
UsuńTak, moja rodzina nazywa je "słonecznikowymi chrupaczkami" - ostatnio upiekłam je na niedzielę spędzoną w plenerze.
UsuńPozdrawiam serdecznie
ŻURAWINOWY KISZ
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 250 gram mąki
2. 1 łyżeczka soli
3. 180 gram zimnej margaryny
4. 4 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
1. Żurawina 100 gram
2. 3 jajka
3. 200 ml śmietany 12%
4. 80 gram sera żółtego
5. Sól do smaku
6. Pieprz do smaku
Dodatkowo:
1. Margaryna do wysmarowania formy
2. Mąka do rozwałkowania ciasta
Przygotowanie:
Ciasto:
1. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy kawałki margaryny i wodę. Całość siekamy nożem do powstania kruszonki i zagniatamy ciasto.
2. Tak przygotowane ciasto wykładamy do żaroodpornej, wysmarowanej margaryną formy na tartę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
3. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 10-15 minut.
Nadzienie:
1. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, dodajemy starty na tarce o grubych oczkach ser, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
2. Żurawinę układamy na cieście, na wierzch wylewamy masę jajeczną i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30 minut.
Smacznego! :)
Tarta z kapustą kiszoną i żurawiną
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 25 dag mąki
2. 13 dag margaryny
3. 1 łyżka oleju
4. 1/2 łyżeczki soli
5. 1/4 szklanki wody
Farsz:
1. 500 g kapusty kiszonej
2. 50 g żurawiny
3. 1/2 szklanki wody
4. Sól do smaku
5. Pieprz do smaku
6. 1/2 łyżeczki kminku
Dodatkowo:
1. Olej do duszenia
2. Mąka do rozwałkowania ciasta
3. Jajko
4. Margaryna do wysmarowania formy
5. Bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy margarynę, olej, sól i wodę.
2. Szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Farsz:
1. Kapustę moczymy w wodzie, wyciskamy, kroimy na krótsze kawałki i wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem. Dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem wody około 20 minut, co chwilę mieszając.
2. Pod koniec duszenia dodajemy żurawinę, kminek, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze około 10 minut.
3. 1/4 schłodzonego ciasta odkładamy. Resztę rozwałkowujemy i wykładamy do żaroodpornego naczynia na tartę wysmarowanego margaryną i wysypanego bułką tartą.
4. Ciasto nakłuwamy widelcem, obciążamy np. fasolą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 10 minut.
5. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz.
6. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy, radełkiem ciasto kroimy w paski i układamy na wierzchu tarty kratkę.
7. Kratkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i tak przygotowaną tartę wstawiamy do rozrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 25 minut.
Smacznego! :)
Bardzo ciekawe propozycje :-) Takich jeszcze nikt nie zaproponował. Okazuje się, że żurawina naprawdę wiele ma "twarzy" ;-)
UsuńA ja mam tylko jeden przepis ale za to pyszny :) I dla odmiany podam żurawinę na wytrawnie, a jednak z nutą słodyczy - zapraszam na
OdpowiedzUsuńGulasz z piersi indyka z ananasem, żurawiną i orzeszkami ziemnymi podany z placuszkami batatowo-ziemniaczanymi
SKŁADNIKI:
Gulasz z indyka z żurawiną, ananasem i orzeszkami ziemnymi:
60 dag piersi z indyka
1 puszka ananasów
duża garść suszonej żurawiny
50 g orzeszków ziemnych solonych
kilka łyżek kukurydzy (na ogół dodaję ale tym razem nie miałam)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ulubiona przyprawa do mięs (u mnie Pikantny Kurczak)
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Placuszki batatowo-ziemniaczane:
1 duży batat lub 2 mniejsze (ok 400 g)
3-4 ziemniaki (ok 300g)
3 jajka
5-6 czubatych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka)
czosnek granulowany, słodka papryka do smaku
olej do smażenia
Gulasz:
1. Mięso pokroić na małe paseczki, doprawić i usmażyć.
2. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do usmażonego mięsa razem z żurawiną, orzeszkami i ewentualnie kukurydzą. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę. 3. Do puszki z sokiem z ananasa dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać na patelnię. Mieszać, aż całość zgęstnieje. Gdyby wyszło za gęste dolać wody lub bulionu. Doprawić do smaku.
Placuszki:
1. Batata i ziemniaki zetrzeć bardzo drobno (ja zrobiłam to w malakserze na tartce z "wypustkami"), przełożyć na sitko i odsączyć (u mnie odeszło niewiele płynu). Dodać jajka, mąkę i sól, wymieszać dokładnie.
2. Na rozgrzany olej nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Gdyby placuszki się rozwalały - dosypać mąki.
Smacznego!
Pozdrawiam :)
Anna Kurzyna
Super połączenie smaków! Z chęcią bym zjadła taki gulasz!
UsuńŻurawina pod kruszonką z sezamem
OdpowiedzUsuńSkładniki na ciasto (kruszonkę):
250 gram mąki pszennej
120 gram cukru
150 g masła
50 g sezamu
Składniki na nadzienie:
500 gram żurawiny (suszonej, świeżej, ew. żelu)
130 gram cukru
10 gram mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Masło w temperaturze pokojowej, mąkę i cukier wyrobić ręcznie na kruszonkę, odstawić.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Żurawinę wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną (jeśli żurawina jest suszona to najpierw namoczyć ją np w wodzie z domieszką cukru lub jakiegoś alkoholu, później nie dodawać już cukru) . Wysypać na dno formy. Na górę posypać równomiernie kruszonkę, wymieszaną z uprażonym na suchej patelni sezamemuaw.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut do czasu az kruszonka się ładnie zarumieni.
Najlepiej podawać jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi
Uwielbiam pyszne i proste przepisy!
UsuńTo dokładnie tak jak ja, szczególnie podczas wakacji, kiedy nie chce się tyle czasu spędzać w kuchni :)
UsuńKRUCHE PIEROŻKI Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 1,5 szklanki mąki
2. 1/4 szklanki cukru
3. 15 dag margaryny
4. Jajko
5. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1. 3 średnie jabłka
2. Cynamon
3. Żurawina 2 łyżki
Dodatkowo:
1. Jajko
2. Brązowy cukier
3. Cukier puder
4. Mąka do rozwałkowania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, margarynę i siekamy nożem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
2. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką i wykrawamy szklanką 20 krążków.
Nadzienie:
1. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy każde na 6-8 kawałków.
2. Jabłka oprószamy cynamonem.
3. Na każdy krążek ciasta układamy kawałek jabłka i dwa lub trzy kawałki żurawiny.
4. Wolną częścią ciasta zakrywamy jabłko i żurawinę, formując pierożki.
5. Tak przygotowane pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem.
6. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 25 minut.
7. Ciasteczka przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Muszą smakować nieziemsko!!!
UsuńMój burger z żurawiną i oscypkiem to idealne rozwiązanie dla tych, którym znudziły się już zwykłe burgery :)
OdpowiedzUsuńSkładniki na 4 porcje:
-pół kilo wołowiny
-cebula
-sól i pieprz
-ostra papryka
-3 łyżeczki musztardy Dijon
-mały jogurt naturalny
-3 ząbki czosnku
-4 bułki
-sałata lodowa
-pomidor
-cebula
-ogórek kiszony
-2 oscypki
-konfitura z żurawiny (najlepiej, żeby owoce nie był zmiksowane)
Przygotowanie:
Oscypki przekrajamy na pół wzdłuż i grillujemy. Mięso mielone mieszamy z przyprawami i drobniutko pokrojoną cebulą i również grillujemy - po około 2-3 minuty z każdej strony. Bułkę przekrajamy na pół, a na dół lejemy trochę przygotowanego wcześniej sosu (jogurt mieszamy z musztardą Dijon i startym czosnkiem). Kładziemy: sałatę, pomidora, cebulkę i ogórka pokrojone w plasterki, na to zgrillowane mięso i oscypka, a całość polewamy konfiturą z żurawiny. Przykrywamy drugą połówką bułki - gotowe! Regionalny burger przygotowany :)
galaszewska.a@gmail.com
Uwielbiam takie połączenia! Szkoda, że mieszkam tak daleko od gór...
UsuńPieczeń z indyka z żurawiną i camembertem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
1-2 jajka
2 ząbki czosnku
120 g sera camembert
100 g żurawiny
tymianek, majeranek, sól, pieprz, vegeta
Sposób przygotowania:
1. Ser camembert pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Masę przełożyć do foremki aluminiowej i piec 50 min. w 180 stopniach. Smacznego :)
Pozdrawiam
Dagmara Wąsińska
dagmara.wasinska@interia.pl
To jest chyba najszybsza pieczeń jaką widziałam! Świetny pomysł! Będę musiała zrobić jako mięsko na kanapki :-)
UsuńCiesze się ze się podoba i z czystym sumieniem polecam na ciepło lub na kanapki :)
UsuńPlacki z piersi kurczaka z kalafiorem, porem i żurawiną
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1/2 kalafiora
1 por
400 g piersi z kurczaka
2 jajka
ok. 5 łyżek mąki
300 ml jogurtu naturalnego
1-2 łyżki suszonej żurawiny
1/2 łyżki masła
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki tymianku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pora myjemy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle aż się delikatnie zrumieni. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki, które drobno kroimy (nie używamy grubszych łodyg tylko same różyczki). Piersi kurczaka kroimy w małą kostkę, żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jajkami, jogurtem i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli będzie za rzadka dodajemy mąki, a jeśli za sucha dodajemy jogurtu. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy i lekko spłaszczamy formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano na niewielkim ogniu. Smacznego :)
Pozdrawiam
Dagmara Wąsińska
dagmara.wasinska@interia.pl
Bardzo ciekawy przepis! Skąd go znasz? To jakaś rodzinna receptura czy Twoja fantazja?
UsuńŻebym to ja pamiętała :) Ale mam kilka przepisów na placki z kurczaka w zanadrzu :)
UsuńKolejna prosta, ale smaczna i uniwersalna propozycja żurawinowa - idealna zwłaszcza na śniadanie z waflami ryżowymi lub np. do naleśników "Konfitura żurawinowo-jabłkowa":
OdpowiedzUsuńSkładniki: (na mały słoiczek)
1 średnie soczyste jabłko
3 1/2 łyżki suszonej żurawiny
5 łyżek wody
2 łyżeczki cukru (można pominąć lub użyć mniejszą ilość cukru)
Przygotowanie:
Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misie blendera. Dodajemy żurawinę. Rozdrabniamy.
Przekładamy do garnuszka z grubszym dnem. Dodajemy wodę i cukier. Gotujemy na małym ogniu, mieszając (aż do zagotowania). Następnie gotujemy jeszcze z 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy do misy blendera i miksujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Przekładamy do małego słoiczka. Gdy przestygnie możemy przechowywać w lodówce.
Podajemy np. na śniadanie z waflami ryżowymi lub ulubionym pieczywem.
Smacznego
Bardzo apetyczna propozycja!
UsuńKolejna moja propozycja - tym razem śniadaniowa, która sprawdzi się idealnie dla najmłodszych:
OdpowiedzUsuńPlacuszki z białym serem i żurawiną - troszkę inne racuchy
Składniki:
250 g chudego sera białego (może być również półtłusty)
3/4 szklanki mąki
2 1/2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżeczki cukru
4 łyżki mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina oleju do smażenia
do podania cukier puder i konfitura żurawinowo-jabłkowa
Przygotowanie:
Żurawinę umieszczam w misie blendera i ją rozdrabniam.
Wszystkie składniki, wraz z rozdrobnioną żurawiną umieszczam w misce i za pomocą widelca łączę w jednolitą masę.
Placuszki kładę stołową łyżką na rozgrzaną patelnię (z odrobiną oleju) i smażę z obu stron. Podczas smażenia najlepiej lekko poruszać patelnią, aby placuszki nie przywarły.
Podaję z cukrem pudrem i konfitura żurawinowo-jabłkowa.
Proste, smaczne i szybkie danie, idealne zwłaszcza dla najmłodszych domowników.
Smacznego
Bardzo dobry pomysł! Wypróbuję na moich maluchach!
UsuńMuffiny z sowami z cynamonową i pomarańczową nutą
OdpowiedzUsuńSkładniki (na 10-12 muffinów, pieczemy ok. 20 minut w 180 °C):
- 250 g mąki
- 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- 60 g cukru
- po 2 łyżki suszonej żurawiny i rodzynek
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- skórka starta z 1 średniej pomarańczy
- około 50 ml skoku świeżo wyciśniętego z pomarańczy (wykorzystajcie ten, z którego starliście skórkę)
- 6 łyżek oleju
Na sowy:
- trzy kolory glazury cukierniczej lub masy marcepanowej (u nas żółta top glazura, natomiast czerwona i beżowa to masa marcepanowa)
- płatki czekolady na oczy sów (lub Wasza inwencja twórcza)
Wykonanie:
Zaczynamy od włączenia piekarnika. W tym czasie w jednej misce połączcie wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, żurawina i rodzynki. W drugim naczyniu wymieszajcie wszystkie mokre składniki, czyli jajko, mleko, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy oraz olej. Jeśli piekarnik się już rozgrzał, połączcie składniki i przełóżcie do foremek lub papilotek. Pieczcie około 20 minut w 180 °C. Gdy będą gotowe to odstawcie je do wystygnięcia.
W tym czasie zacznijcie robić sowy. Rozwałkujcie wszystkie masy na cienkie placki. Najlepiej robi się to między dwoma kawałkami foli spożywczej, wtedy nic się do niczego nie przykleja. Przechodzimy do wycinania. Bardzo przydatne były w tym ringi, o których ostatnio pisaliśmy na naszym profilu na fb tutaj. Dużym wycinamy koło, które kładziemy na całym muffinie – będzie to tło dla sowy. Mniejszym wycinamy koło z którego odcinamy następnie górę w sposób pokazany na zdjęciu. Takie wycięte łezki przydadzą się potem na skrzydełka sówek. Układamy wysztko na muffinie i sowa gotowa. Oczy zrobione są z maluteńkich kuleczek marcepanu naturalnego (beżowego) oraz okruchów płatków czekolady.
Zdjęcia dostępne http://okiemidlonmi.blogspot.com/2015/02/muffiny-z-sowami-czyli-jak-swietowac.html .
Ale fajne te muffiny!
UsuńDziękujemy :)
UsuńW oryginalnym przepisie na serniczki były truskawki. W tej wersji były pyszne, ale kiedy (jak to ja) zamieniłam je na żurawinę (taką jak do mięs, lekko kwaskową) smak był idealny. To było TO. Słodki spód, puszysta masa serowa, kwaskowate żurawiny i owoce. Chyba najlepsze serniczki jakie robiłam i jadłam (a robiłam ich baaardzo dużo, bo serniki kocha ponad wszystko)!
OdpowiedzUsuńSerniczki w słoiczkach (deser)
Składniki:
8 herbatników maślanych
3 łyżki masła (rozpuścić)
2 op. serka kanapkowego śmietankowego (typu almette)
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
po 3 łyżki żurawiny w żelu na słoiczek (u mnie były 2 słoiczki, więc 6 łyżek)
owoce do dekoracji
Herbatniki zmielić w blenderze, wymieszać z masłem, wyłożyć na dno słoiczków. Schłodzić.W tym czasie żółtko zmiksować na puszysto z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać serek, zmiksować ponownie. Wyłożyć do słoiczków na schłodzone spody. Na wierzch każdego słoiczka wyłożyć po 3 łyżki żurawiny w żelu, ozdobić owocami.
Podobno najlepiej smakują schłodzone. Niestety nie miałam okazji się o tym przekonać, bo zjedliśmy je od razu ;)
Ale cudeńka te Twoje serniczki!
UsuńA jakie dobre! Nie chwaląc się ;)
OdpowiedzUsuńAleż jest się czym chwalić :-)
UsuńNo to i ja spróbuję swoich sił :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na Gruszki nadziewane wątróbką i żurawiną -niebanalnie a jakże smacznie!
Składniki
4-5 twardych gruszek
250 dag wątróbki drobiowej
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 szklanki czerwonego wtrawnego wina
2 łyżki orzechów włoskich
1 jajko
1 liść laurowy
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
mały słoiczek konfitury żurawinowej
Wątróbki oczyścić ,opłukać w zimnej wodzie zalać bulionem dodać ziele angielskie i liść laurowy,gotować wszystko razem 10 minut. Po tym czasie wątróbkę odcedzić,włożyć z powrotem do garnka i zalać wytrawnym czerwonym winem ,dodać bazylię i estragon,posolić do smaku i znów gotować 10 minut. Wątróbki odcedzić na sice odstawić do wystygnięcia i zimne drobniutko posiekać nożem,orzechy rozgnieść lub posiekać wymieszać z wątróbką wbić jajko doprawić do smaku solą i pieprzem i łyżką wymieszać wszystko razem.
Piekarnik rozgrzać do 180*c. Gruszki umyć przekroić na połówki nie obierać ze skórki,wydrażyć gniazda nasienne i nafaszerować wątróbką. Ułożyć na blasze i piec przez 30 minut.Przed podaniem polać konfiturą żurawinową i podawać.
życzę smacznego!!!
Bardzo się cieszę, że spróbowałaś swoich sił - zwłaszcza z tak apetyczną propozycją :-)
UsuńDrugą moją propozycją będą ciabatki z żurawiną , przepyszne !
OdpowiedzUsuńSkładniki
40 dag mąki pszennej typ 480
200 ml gorącej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2,5 łyżki suszonej żurawiny
4 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania
1.
Na stolnicę lub do miski wsypujemy przesianą mąkę wlewamy stopniowo,gorącą wodę ale nie wrzątek,wsypujemy łyżeczkę soli i cukru,wkruszamy drożdże i zagniatamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek przykrywamy lnianą ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ciasto ma podwoić swoja objętość. W tym czasie suszoną żurawinę zalewamy w miseczce wodą . Gdy ciasto wyrośnie ,żurawinę odsączamy i wyciskamy z wody w rekach i dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części i rozciągamy formując dwa wałki o jednakowej wielkości. Przez środek każdego wałka robimy nacięcia nożem do pieczywa i w środek wkładamy gałązki świeżego rozmarynu.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.Odstawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200*c wkładamy ciabaty i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Już czuję ich zapach!!!
UsuńPolecam też pyszne pakieciki z ciasta francuskiego nadziane szynką z farszem jajeczno-chrzanowym ze słodką nutką żurawiny...
OdpowiedzUsuńSkładniki
8 plastrów szynki gotowanej
4 jajka
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany 18%
1 opakowanie ciasta francuskiego
garść kandyzowanej żurawiny
sól himalajska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
3 jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.Obieramy ze skorupek i zimne ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy kandyzowaną żurawinę ,majonez i smietanę oraz chrzan,doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem,mieszamy na pastę. Na każdy plaster szynki układamy po łyżce farszu zawijamy w ruloniki boki zwijając do siebie tak jak na krokiety. Ciasto francuskie rozwijamy na cienki plaster,kroimy na pasy i na każdym układamy szynkowy rulonik,zawinąć ciasto brzegi zlepić .
Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze zachowując odpowiednią odległość od siebie tak aby w czasie pieczenie nie posklejały się . pozostałe jajko rozkłócić i pędzelkiem posmarować wierzch ciasta. Włożyć pakieciki do nagrzanego piekarnika do 200*c i piec przez 20-25 minut na złoty kolor. Rewelacyjnie smakują z ketchupem lub sosem czosnkowo-majonezowym.
Podawać na ciepło jak i na zimno też smakuja doskonale.
Kolejna smakowita propozycja! Dziękuję :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWitam ! Ja zgłaszam do konkursu przepis na ciasto z białek. Bardzo często zostają mi one z ciasta kruchego albo zalegają w dużych ilościach w zamrażalniku :) Często robię bezy, ale te ciasto też jest pyszne i mega szybkie ! :)
OdpowiedzUsuńCiasto z białek
Składniki :
3/4 - 1 szkl. białek
1 szkl. oleju
3 szkl. mąki
1,5 szkl cukru
1/2 szkl. mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
kilka kropelek aromatu pomarańczowego
1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
garść suszonej żurawiny
2 - 3 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać 1,5 szkl cukru.
Do ubitych białek dodać mąkę, olej,mleko (najlepiej jak będzie takie letnie), proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie to wszystko ze sobą połączyć.
Powstałą masę podzielić na 2 części - do jednej dodać suszoną żurawinę, a do drugiej kakao i posiekaną czekoladę.
Prodiż natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylać najpierw białą masę, na to czarną i delikatnie wymieszać obie masy np. długą wykałaczką. Oczywiście tutaj możliwości jest dużo, można np. robić na zmianę z masy kleksy i wyjdzie nam wtedy łaciate ciasto :) Możliwości jest wiele :)
Po pierwsze to nawet nie wiedziałam, że białka można mrozić! A po drugie to muszę przyznać, że przepis jest mega kreatywny! Jakie jest to ciasto w konsystencji? Kruche czy takie bardziej jak omlet?
UsuńJak najbardziej można mrozić, wkładamy do woreczka i do zamrażarki, tak możemy je przechowywać nawet kilka miesięcy :) A ciasto jest podobne do babki, jest pyszne ! :)
UsuńJeszcze raz zaspamuję swoim przepisem :)
OdpowiedzUsuńBrzoskwiniowe caprese z żurawiną
Składniki:
1 kulka mozzarelli
1 duża brzoskwinia
kilka listków świeżego oregano
garstka suszonej żurawiny
łyżka słonecznika
1/2 strąka papryczki chili
Mozzarellę pokroić na cienkie plasterki, brzoskwinię pozbawić pestki i również pokroić w plasterki. Układać na półmisku naprzemiennie. Ułożyć listki umytego oregano, posypać słonecznikiem i żurawiną oraz chili.
Bardzo fajna kompozycja: słodko-kwaśna żurawina i chilli! Kubki smakowe szaleją!
UsuńEkskluzywna tarta z serem camembert
OdpowiedzUsuńCiasto:
150 g zimnego masła
250 g mąki
1 jajko
szczypta soli i cukru
3 łyżki mleka
Dodatki:
2 sery camembert (mogą być naturalne lub np z ziołami, orzechami)
małe opakowanie śmietany 18%
garść suszonej żurawiny
5 łyżek płatków migdałowych
sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól i cukier. Wkrajamy małe kawałki zimnego masła, mieszamy łyżką. Dodajemy jajko oraz mleko i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 5 h (albo na noc).
Żurawinę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
Ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do formy na tartę, nakuwamy widelcem i pieczemy 15 min w temp 200 stopni.
Żurawinę odcedzamy, łączymy ze śmietaną oraz solą i pieprzem i masę wylewamy na zapieczone ciasto. Układamy plasterki sera camembert,posypujemy płatkami i zapiekamy jeszcze ok 10 minut.
Najlepiej smakuje na ciepło :)
Zdjęcie wysłałam na maila
Faktycznie wygląda (i zapewne smakuje) cudownie!
UsuńZgłaszam do konkursu drugi przepis, tym razem będą to pączki z serkiem i konfiturą żurawinową :)
OdpowiedzUsuń- 500g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 20 ml spirytusu
- 1/4 łyżeczki soli
- małe opakowanie cukru waniliowego
dodatkowo :
- tłuszcz do smażenia
- konfitura z żurawiny
- gęsty serek typu homo
- ew. cukier puder do serka jak ktoś woli bardzo słodkie pączki
Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżką cukru w ciepłym mleku. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników (oprócz spirytusu, jego dodamy na końcu) i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, dodajemy spirytus i ponownie dobrze zagniatamy. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę (podsypujemy delikatnie mąką), wałkujemy na ok 1 cm grubości, wycinamy szklanką pączki i zostawiamy je na stolnicy do ponownego napuszenia. Tłuszcz rozgrzewamy do temp. 175 st.C (pamiętajmy że tłuszcz ma być bardzo dobrze rozgrzany) i smażymy pączki z każdej strony po ok 3 min (na złoty kolor), wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku.
Do szprycy z długą, cienką końcówką przekładamy serek i wpuszczamy go do ostudzonych pączków (ok 1 łyżki na pączek). Po nadzianiu wszystkich pączków serkiem, do szprycy przekładamy konfiturę żurawinową i tak samo jak serek, wpuszczamy go do każdego pączka.
Pączki posypujemy cukrem pudrem :)
Mmmmm... pyszności!
UsuńOwsianka na zdrowie
OdpowiedzUsuńSkładniki;
(na jedną porcję)
3-4 łyżki płatków owsianych
łyżka posiekanych orzechów włoskich
łyżka ziaren słonecznika
łyżka siemienia lnianego
łyżka żurawiny
pół łyżki jagód goji
chude mleko
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem tak aby wszystkie składniki były zanurzone. Pozostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Dolewamy mleka tak aby przykrywało pozostałe składniki. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania zwartej konsystencji.
Samo zdrowie!
UsuńMrożone ciasteczka z orzechami i żurawiną
OdpowiedzUsuńZmorą wielu osób jest wycinanie ciasteczek. Te ciasteczka całkowicie rozwiązują ten problem. Dzięki mrożeniu nie trzeba nic formować czy wycinać a ciasteczka i tak mają piękny równy kształt.
Składniki
(na około 22 sztuk)
250g maki tortowej
70g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki mleka
170g miękkiego masła
50g suszonej żurawiny
15g jagód goji
40g posiekanych orzechów (dowolnych)
Sposób przygotowania
Żurawinę i jagody goji zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i siekamy na mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy łyżkę mleka i miękkie masło i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy żurawinę, jagody, goji i drobno posiekane orzechy. Ciasto formujemy wałek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto kroimy na plastry grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka nie rosną więc można je kłaść stosunkowo blisko siebie). Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-12 minut do zarumienienia.
Super pomysł! Ja akurat należę do tych, które nie lubią rozsypanej mąki w kuchni ;-)
UsuńSałatka z tuńczykiem, ryżem i orzechami
OdpowiedzUsuńPrzepyszna sałatka z tuńczykiem która również może posłużyć jako znakomita pasta na chleb. Jeśli dodamy do nie starty żółty ser i zapieczemy na chlebku otrzymamy wspaniała grzankę.
Składniki
100g brązowego ryżu
puszka tuńczyka w sosie własnym
średnia czerwona cebulka
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki żurawiny
150g majonezu
sól, pieprz
opcjonalnie: 100g tartego żółtego sera
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez czas podany na opakowaniu. Odsączamy i studzimy. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy. Cebule siekamy w drobna kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy. Ryż, tuńczyka, cebule, orzechy i żurawinę łączymy w średniej miseczce. Dodajemy majonez i przyprawy do smaku.
Batoniki musli z żurawiną i pomarańczą
OdpowiedzUsuńZdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Dzięki płatkom owsianych wspomaga prace układu trawiennego, miód zwiększa odporność a migdały mają sporo magnezu. Smacznie i zdrowo
Składniki
1 pomarańcza wraz z otartą skórką
50g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
dwie łyżki miodu
20g masła
3/4 szklanki suszonej żurawiny
100g migdałów w płatkach
7-8 suszonych moreli
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
Pomarańcze myjemy i parzymy wrzątkiem. Do garnka ścieramy skórkę z pomarańczy, następnie wyciskamy z niej sok i dodajemy cukier, cukier waniliowy, masło oraz miód. Gotujemy do wrzenia a następnie redukujemy nieco płyn przez około 5 minut na małym ogniu. Siekamy na małe kawałeczki żurawinę i morelę. Do garnka dokładamy płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i bakaliami. Gotujemy jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Masa powinna się zbijać w grudki. Keksówkę lub prostokątne naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją na płaską stroną łyżki. Studzimy a następnie wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Sałatka z selerem i żurawiną
OdpowiedzUsuńSałatka którą w naszej rodzinie przygotowuje każdy na różne okoliczności. Przy czym każdy modyfikuje ją z ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja do wariantu podstawowego dodałem chrupiące orzechy i seler naciowy, które doskonale się komponują i łamią słodki smak żurawiny.
Składniki
słoik selera konserwowego
2 łodygi selera naciowego
duża garść suszonej żurawiny
garść posiekanych orzechów lub migdałów bez skórki
3 łyżki majonezu
sól. pieprz
Sposób przygotowania
Seler konserwowy odsączamy. Seler naciowy i orzechy/migdały drobno siekamy. Selery, orzechy, żurawinę i majonez łączymy, zostawiając nieco żurawiny i orzechów do dekoracji. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy pozostawionymi orzechami i żurawiną.
Super przepisy i piękne zdjęcia! Dziękuję :-)
UsuńPani Basiu fan page już dawno polubiłam zdjęcia poszły na priv.
OdpowiedzUsuńPoniżej moja propozycja na słodkości z żurawiną
Kuleczki owsiane z żurawiną i papają
Składniki :
2 szkl. płatków owsianych górskich
2 szkl. wiórków kokosowych + 1 szkl. do obtoczenia
1 szkl. otrębów z żurawiną
100g żurawiny
3 łyżki kandyzowanej papai
1 szkl. masła orzechowego z kokosem
1/2 szkl. płynnego miodu (ja użyłam lipowego)
kolorowa posypka
Przygotowanie :
Wszystkie składniki łączymy w misce.
Ważne, by miód był płynny, a masło miękkie.
Gdy składniki się połączą schładzamy je w lodówce przez 45 minut.
Następnie formujemy małe kuleczki które obtaczamy w mieszance
posypki połączonej z 1 szkl. wiórków kokosowych.
Bułki grahamki z żurawiną
OdpowiedzUsuńSkładniki :
3 – 3,5 szkl. mąki pszennej graham
375g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki sody
75g żurawiny
1 łyżka płynnego miodu
płatki górskie błyskawiczne do posypania
1 łyżeczka soli
Przygotowanie :
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, sodę, miód, jogurt i żurawinę.
Wyrabiamy ciasto.
Z wyrobionego ciasta formujemy bułki oprószając sobie do tego ręce mąką.
Bułki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą z nich nacinamy robiąc krzyż.
Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190st.C przez około 40-45 minut.
Najlepiej stan upieczenia sprawdzić patyczkiem, a gdy będzie suchy wyciągnąć bułki z piekarnika.
Kotlety nadziewane suszonymi owocami
OdpowiedzUsuńKotlety nadziewane suszonymi owocami
urozmaicą nasz obiad nie tylko smakiem, ale i aromatem.
Składniki :
4 kotlety schabowe
3 łyżki żurawiny
100g moreli
5 fig
3 łyżki pikantnego ketchupu
sól
pieprz
jajko
1/2 szkl. bułki tartej
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju
1 szkl. wywaru warzywnego
zioła prowansalskie
Przygotowanie :
Kotlety myjemy, osuszamy i cienko rozbijamy.
Następnie oprószamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyciągamy kotlety smarujemy ketchupem.
Układamy owoce (morele i figi kroimy na mniejsze kawałki).
Całość zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką bądź nicią.
Oprószamy ziołami, a następnie mąką.
Jajko rozbijamy z resztą ketchupu zanurzamy w nim nasze roladki,
a następnie obtaczamy w bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy wywarem warzywnym, przykrywamy i pieczemy
w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez około 30 minut.
Podajemy na ciepło np. z ziemniakami i surówką.
Smacznego
Blok czekoladowy
OdpowiedzUsuńBlok czekoladowy jest dla mnie smakołykiem z czasów gdy byłam dzieckiem.
Starannie przygotowywany przez mamę zawsze wzbudzał zachwyt nie tylko nas maluchów,
ale również reszty domowników i gości którzy akurat mieli możliwość go smakować.
Zawsze pyszny z dużą ilością składników sprawiał, że uśmiech pojawiał się na twarzy.
Dziś ten smakołyk przygotowałam dla moich dzieci sprawiając im radość, a w oczach mamy wywołując
łezkę wzruszenia, bo czasy się zmieniły, a receptura w rodzinie została, by kolejne pokolenia
mogły z niej w pełni korzystać.
Składniki :
2 szkl. mleka w proszku
1/3 szkl. cukru
4 łyżki karobu bądź kakao
250g masła
3/4 szkl. mleka
270g herbatników
3/4 szkl. tartych migdałów
garść rodzynek
garść żurawiny
3 łyżki kandyzowanej papaji
3-4 łyżki mixu skórek kandyzowanych
3 łyżeczki suszonej aronii
1/2 szkl. wrzątku
Przygotowanie :
Herbatniki rozkruszamy ( możemy to zrobić przy użyciu wałka-
herbatniki wkładamy do torebki zamykamy i wałkujemy).
Aronię zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Masło, mleko, cukier i kakao umieszczamy w rondelku.
Podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Następnie gotową masę ściągamy z ognia i miksując dodajemy do niej
mleko w proszku aż składniki się połączą.
Następnie dodajemy tarte migdały, herbatniki, rodzynki, żurawinę,
kandyzowane skórki owoców oraz odsączoną aronię.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Chłodzimy w lodówce.
Blok czekoladowy kroimy i zjadamy ze smakiem.
Smacznego
Kasztany
OdpowiedzUsuńSmak który rozpływa się w ustach, aromat co zmysły pobudza
czego chcieć więcej w tak pochmurny dzień jak dziś?
Składniki :
200g masła
3/4 szkl. orzechów włoskich zmielonych
150g herbatników
150g herbatników korzennych
100g rodzynek
100g skórki cytrynowej
3 łyżki żurawiny
1/2 szkl. cukru pudru
4 łyżki karobu
4-5 łyżek jagód goji
wiórki kokosowe do obsypania
Przygotowanie :
Do miski wkładamy pokrojone masło.
Herbatniki kruszymy.
Orzechy przepuszczamy przez maszynkę.
Dodajemy rodzynki, jagody goji i skórkę cytrynową.
Wyrabiamy ciasto które jest dość szorstkie/twarde.
Gdy składniki się połączą odrywamy po kawałku i formujemy kulki.
Każdą kulkę oprószamy wiórkami kokosowymi.
Schładzamy w lodówce.
Delektujemy się smakiem 😉
Rady :
Zamiast karobu możemy użyć kakao.
Pyszne propozycje! Aż mi ślinka leci, jak czytam te pyszne przepisy!
UsuńGdy apetyt mam na słodkie, ale pożywne śniadanie,
OdpowiedzUsuńrobię sobie tę owsiankę - pyszne, proste, zdrowe danie,
z żurawiną i innymi suszonymi owocami,
zależy, co mam pod ręką. To danie to jest dynamit!
Rozsadza kubki smakowe rozkoszą smaku wspaniałą...
Ach, taką pyszną owsiankę jeść codziennie by się chciało! :)
OWSIANKA "7 ŻYCZEŃ"
Składniki:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
1/4 łyżeczki soli
i...
trochę miodu
trochę orzechów włoskich
trochę suszonych jabłek
trochę suszonych wiśni
trochę suszonych śliwek
trochę rodzynek (które z natury już są suszone...)
trochę cynamonu (w moim wypadku - trochę więcej niż trochę...)
Nazwa "7 życzeń" wzięła się właśnie od tych "trochę" - bo wrzucam do owsianki wszystko, co sobie życzę. Ale najpierw, oczywiście, podgrzewam wszystko, stale mieszając, aż się zagotuje i na małym ogniu grzeję jeszcze moment. W tym czasie - czary, mary - suszone owoce pęcznieją, płatki miękną, magia działa... a później można już jeść - pyszne, puszyste, pachnące domem i beztroską rozgrzewające śniadanie! Polecam! To moje ukochane śniadanie - pyszne, zdrowe i bardzo domowe! :)
Anula
anulawawrzyniak@gmail.com
Dziękuję za pyszne zgłoszenie!!!
UsuńI jeszcze ja! Jeszcze ja! ;)
OdpowiedzUsuńPozwolę sobie przesłać przepis na pyszne bułeczki z jabłkiem, serkiem ricotta i żurawiną ;)
Składniki na 14 bułeczek:
50g świeżych drożdży
250ml mleka
2 żółtka
100g cukru pudru
80g masła
500g mąki pszennej
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
2 jabłka
100g serka ricotta
100g świeżej żurawiny
1 jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie: przygotować rozczyn ze 125ml ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i drożdży. Składniki rozmieszać w naczyniu, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników - mleko, cukier, żółtka, esencję, roztopione masło i mąkę. Zagnieść ciasto, wyrabiając ok.8-10minut. Ciasto przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5cm na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto posmarować ricottą. Na serek wyłożyć cienko pokrojone plastry jabłek oraz wyłożyć żurawinę. Ciasto zwinąć w rulon jak roladę, podzielić na tyle części, ile chcemy mieć bułeczek. Odkrawać części i układać obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Piec w 180C przez 45-50 minut.
Renula
reni120@op.pl
Mmmmmm... mega apetyczne!
UsuńKONKURS ZAKOŃCZONY!!! DZIĘKUJĘ ZA ZGŁOSZENIA!!! ZABIERAM SIĘ ZA PONOWNE CZYTANIE WSZYSTKICH PRZEPISÓW :-)
OdpowiedzUsuń