czwartek, 26 maja 2016

Domowy Zinger KFC


Dziś sposób na pysznego i soczystego kurczaka w chrupiącej panierce a'la KFC, z którego stworzyłam kopię kanapki Zinger tak pysznej, że mój mąż nie mógł uwierzyć, jak mu przyniosłam takie śniadanie do łóżka :-D I oczywiście od razu poprosił o dokładkę! 

2 filety z kurczaka
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
6 bułek do hamburgerów
6 plasterków sera (jeśli wybieramy opcję z serem)
6 liści sałaty strzępiastej

Przyprawy:
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta soli (przyprawa naturalna nie jest tak słona jak zwykła Vegeta)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego

Ciasto:
1 duże jajko
1/3 szklanki mleka
3/5 szklanki mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego chili (możemy pominąć, jeśli chcemy łagodniejszą panierkę)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Panierka:
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Każdy filet z kurczaka dzielimy na 3 kotlety. Przyprawy mieszamy i obtaczamy w nich powstałe 6 kotletów z kurczaka. Jeśli mamy czas, to nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (ale jak nie marynujemy to też są pyszne!). Składniki ciasta łączymy ze sobą. Mąki na panierki wsypujemy do reklamówki foliowej i mieszamy. Kawałki kurczaka maczamy w cieście, następnie kolejno wrzucamy do reklamówki z panierką i wstrząsamy, aby mąka dokładnie obtoczyła kurczaka. Olej wlewamy do niedużego garnka, aby uzyskać co najmniej 7 centymetrowy poziom oleju (aby kurczak swobodnie w nim pływał) rozgrzewamy do temperatury około 170-180 stopni. Smażymy kilka minut do zarumienienia panierki, następnie odkładamy na ręcznik papierowy, a potem na talerz lub blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, jeśli smażymy większą ilość. Ważne, aby nie zostawiać zbyt długo kurczaka na ręczniku papierowym, bo panierka straci chrupkość.


Bułki podgrzewamy w tosterze lub piekarniku elektrycznym. Na spodzie układamy kolejno ser, kurczaka i liść sałaty, a całość polewamy majonezem i przykrywamy wierzchem bułki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz