Ciasto:
400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
5 g drożdży instant
1 łyżka soli
300 ml ciepłej (ale nie gorącej!) wody
Dodatki:
2-3 duże cebule
3 łyżki oleju do smażenia
1 duża szczypta soli
1 łyżka maku
roztrzepane jajko do posmarowania
Składniki ciasta mieszamy ze sobą (ja użyłam robota kuchennego z
plastikowymi ostrzami, ale można też ręką). Gdy ciasto jest gładkie, wkładamy
je do miski, zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 2 godziny do
wyrośnięcia. W tym czasie na oleju szklimy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i
posypaną szczyptą soli. Gotową cebulę mieszamy z makiem.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 6-8 placuszków. Zawijamy brzegi
każdego do środka, żeby powstało zagłębienie, które wypełniamy cebulą. Tak
przygotowane cebularze możemy jeszcze odstawić na 30 minut, żeby trochę
wyrosły. Następnie brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 10 minut w
240 stopniach (termoobieg).
Kiedyś lubiłam cebularze ale potem przestałam.. Twoje wygladają o wiele lepiej niż te z piekarni ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Bardzo mi miło :-D
UsuńJaki typ mąki pszennej i żytniej ?
OdpowiedzUsuńJa użyłam pszennej typ 650, a żytniej 720, ale myślę, że można pokombinować wg swoich upodobań :-)
UsuńDziękuję :).
Usuń