Wczoraj mój synek świętował 5 urodziny :-) Ja za pieczeniem ciast akurat nie przepadam, ale chciałam dla niego zrobić coś wyjątkowego. A że przepada za czekoladkami Kinder Country, to postanowiłam zrobić mu taki tort. Wyszło MEGA pysznie, dużo się nie narobiłam, nie musiałam piec, a przy tym zaoszczędziłam kilka groszy na zakupie ciasta w cukierni ;-)
2 x 200 ml śmietanki UHT 30%
1 serek mascarpone 250g
2 tabliczki białej czekolady
2 tabliczki mlecznej czekolady
3 szklanki płatków z prażonej pszenicy + trochę do posypania
1 opakowanie herbatników
Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg równy spodzie
tortownicy. Wkładamy go na dno tortownicy i układamy na nim 1 warstwę
herbatników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i odstawiamy do
ostygnięcia. Jedną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie na małych obrotach wmiksowujemy
mascarpone i kolejno białą czekoladę (wlewając wąskim ciurkiem). Ważne, aby
sprawdzić palcem, czy czekolada jest wystygnięta również na spodzie naczynia,
bo inaczej śmietanka może się zważyć. Na koniec wsypujemy 3 szklanki płatków i
mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na herbatniki. W międzyczasie
rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę i również pozostawiamy do
ostygnięcia. Drugą śmietankę ubijamy na sztywno i następnie ciurkiem wlewamy do
niej czekoladę, cały czas mieszając. W tortownicy układamy drugą warstwę
ciastek, a na nie wykładamy masę czekoladową. Całość posypujemy porcją płatków.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na
kilka godzin (najlepiej na noc).
jaki rozmiar tortownicy
OdpowiedzUsuńJa użyłam 25 cm i myślę, że jest optymalny, ale można inne rozmiary, to ciasto będzie wyższe, albo niższe ;-)
UsuńA w jakiej ilości wody rozpuścić czekoladę?
OdpowiedzUsuńDo czekolady nie dodajemy wody, tylko rozpuszczamy ją w garnuszku zanurzonym w drugim, który jest wypełniony wodą. To jest tzw. Kąpiel wodna ☺
UsuńWidziałam to ciasto już wielokrotnie i strasznie kusi! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Torcik idealny! Prawdziwa uczta dla łasucha :D
OdpowiedzUsuńGdzie kupiłaś płatki z prażonej pszenicy? W jakiejś sieci marketów można je dostać?
OdpowiedzUsuńkangusy np, albo w biedronce są fajne za chyba 3 zł :)
UsuńW każdym niemal sklepie dostaniesz płatki Kangus firmy Nestlé albo odpowiedniki w Lidlu czy Biedronce (choć w biedronce to chyba są nawet kangus)
OdpowiedzUsuńSerek ilo gramowy?
OdpowiedzUsuńJa użyłam 250 g, bo taki był w Lidlu, ale myślę, ze ciut większy czy mniejszy nie stanowiłby problemu ;-)
UsuńSerek ilo gramowy?
OdpowiedzUsuńNo właśnie, jak duży serek?
OdpowiedzUsuńJa użyłam 250 g, bo taki był w Lidlu, ale myślę, ze ciut większy czy mniejszy nie stanowiłby problemu ;-)
UsuńJa nic nie dodawałam, ale wybrałam śmietankę UHT (taką w kartoniku), bo ma mniejszą tendencję do ważenia się.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCzy do śmietany dodawać jakis fix czy żelatynę, żeby była sztywniejsze czy ubijać bez tego?
OdpowiedzUsuńJa nic nie dodawałam, ale wybrałam śmietankę UHT (taką w kartoniku), bo ma mniejszą tendencję do ważenia się.
UsuńBasiu uwielbiam Cię! Kinder Country to ulubiony batonik mojej córy, zrobię jej takie ciacho na urodziny! Akurat ma w drugiej połowie sierpnia, to zdążę wszystko kupić, no i będę miała wolny piekarnik na tort! :) super
OdpowiedzUsuńczy platki niezrobia sie gumowate przezto,zebede takdlugostaly w masie smietanowej?
OdpowiedzUsuńU mnie stały całą noc w lodówce i nie były absolutnie gumowate, ale te, które były w serku nie były chrupiące tylko delikatne.
UsuńUbić śmietankę czyli wlac ta śmietankę do naczynia i miksowac mikserem do sztywności tak czy cos trzeba dodać aby była sztywna?
OdpowiedzUsuńWystarczy ubić normalnie mikserem, bez dodatków, ale naczynie musi być suche, żeby nie było wody
UsuńWitam a czy platki maja byc miodowe ?czy zwykle?
OdpowiedzUsuńNajlepsze są miodowe - kangus ☺
Usuń