Sprawdzony, pyszny przepis na chrupiące gofry, wzbogacony o kolorowy "look" :-) Idealne, gdy chcecie zaskoczyć dzieciaki ;-)
225 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru pudru (ja dałam 4)
1 szczypta soli
2 jajka
340 ml mleka
80 ml oleju (ja użyłam rzepakowego) + trochę do posmarowania
3 kolory barwników spożywczych (najlepiej naturalnych - ja użyłam w proszku)
Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem i solą. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, a następnie mieszamy z mlekiem i olejem. Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części i do każdej dodajemy inny kolor barwnika. Rozgrzewamy gofrownicę. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy oliwę na płytkach. Do każdego zagłębienia nalewamy po kleksie każdego koloru ciasta. Pieczemy do zarumienienia.
Takich kolorowych gofrów to ja jeszcze nie jadłam, dzisiaj jak dzieciaki przyjdą ze szkoły to wyciągnę moją gofrownice profi i będę piekła gofry. Trochę im umile ten pochmurny dzień.
OdpowiedzUsuń