niedziela, 19 marca 2017

Bakłażan zapiekany a’la pizza margerita


Taką przekąską poczęstowałam dziś moją mamę, gdy wpadła w odwiedziny i była zachwycona! Polecam i Wam! Przy przygotowaniu jest bardzo mało pracy, a efekt powala :-)

1 duży bakłażan
olej rzepakowy do posmarowania
sól
sos pomidorowy (ja użyłam fixa napoli knorr'a)
2 plastry żółtego sera
posiekany szczypiorek - do dekoracji


Bakłażana kroimy w cienkie plastry (0,5 cm lub mniej). Układamy je jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy obficie solą i smarujemy olejem rzepakowym. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg + grill). Bakłażan powinien się trochę przyrumienić. Następnie przekładamy plastry bakłażana do naczynia żaroodpornego, które uprzednio wysmarowaliśmy olejem rzepakowym. Polewamy go sosem i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy do rozpuszczenia i przyrumienienia sera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz