niedziela, 12 marca 2017

Ciasto „Lion” bez pieczenia


Ostatnio trochę eksperymentuję z ciastami, więc podrzucam Wam kolejną pyszną i bardzo oryginalną propozycję na ciacho do kawki :-) Polecam!


250 g maślanych herbatników
200 ml śmietanki 30% lub 36%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
krem karmelowy lub masa krówkowa
4 batony „Lion”

Blaszkę o wymiarach około 28 x 18 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Następnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy kremem karmelowym lub po prostu masą krówkową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Śmietankę ubijamy na sztywno i wmiksowujemy porcjami mascarpone, sok z cytryny i cukier puder. Ważne, aby za długo nie miksować, bo zrobi nam się masło. Do kremu dodajemy 3 pokrojone drobno batony Lion i mieszamy łyżką. 3/4 masy wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę i posypujemy drobno pokrojonym batonem „Lion” oraz polewamy polewą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz