sobota, 18 marca 2017

Sernik 3-składnikowy z ricottą i białą czekoladą (bez mąki)


Dziś znów przepisik na ciasto, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannej kawki ;-) Jest bardzo ciekawe, bo nie ma "spodu" - całe ciasto te masa serowa. Ostatnio trochę mnie wciągnęło to pieczenie, choć jak zawsze szukam przepisów prostych, a przy tym nieziemsko pysznych!

100 g białej czekolady
120 g ricotty (choć inny biały ser też się nada)
3 duże jajka
szczypta soli

truskawki i cukier puder do dekoracji

Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodajemy ser oraz żółtka i mieszamy, aż składniki się połączą. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy z pozostałymi składnikami ciasta. Ciasto wylewamy na niedużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach, a następnie 15 minut w 160 stopniach (termoobieg). Po zakończeniu pieczenia pozostawiamy ciasto w piekarniku na kolejne 15 minut, a potem wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto podałam z truskawkami i cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz