Dziś pomysł na sycące śniadanie z batatami w roli głównej :-) Jest naprawdę proste w przygotowaniu, a przy tym pyszne i efektownie prezentujące się!
2 batat
2 łyżki masła
szczypta soli
2 łyżki startego żółtego sera
2 plasterki szynki
2 jajka
natka pietruszki i czarnuszka do dekoracji
Batat nakłuwamy widelcem, układamy na naczyniu żaroodpornym i
pieczemy 50 minut w 200 stopniach (termoobieg). Możemy też przygotować go w
kuchence mikrofalowej – wtedy przygotowujemy około 8 minut w 600 W. Następnie przekrawamy je na pół, widelcem
rozdrabniamy miąższ i odsuwamy go na boki formując zagłębienie. Na miąższu
kładziemy masło, doprawiamy solą, następnie układamy pokrojoną szynkę i żółty
ser. Na koniec do środka wbijamy delikatnie jajko. Zapiekamy w piekarniku w
temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) około 10-15 minut tak, aby białko
się ścięło, a ser rozpuścił. Podajemy na ciepło posypane natką i czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz