piątek, 27 listopada 2015

Kawa orkiszowa, mąka z samopszy, płatki 5 zbóż i inne zdrowe pyszności od BioBabalscy.pl


Jeśli myślicie, że ekologiczna, zdrowa żywność nie jest dla Was, bo jest za droga, to znaczy, że jeszcze nie trafiliście do BIO Babalskich!  Aleksandra i Mieczysław Babalscy prowadzą 9 hektarowe gospodarstwo, które posiada certyfikaty rolnictwa ekologicznego. A w 2010 roku gospodarstwo Babalskich zwyciężyło w konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne Roku w kategorii EKOLOGIA I ŚRODOWISKO (najpierw na szczeblu wojewódzkim, a później krajowym).


Babalscy piszą tak o sobie: "Rolnictwo ekologiczne to nasza pasja już od wielu lat. Naszą specjalnością stał się makaron ekologiczny w wielu odmianach oraz produkty zbożowe (np. mąka, otręby, płatki czy kawa). Większość naszych produktów przygotowywanych jest na bazie dawnych, obfitujących w prozdrowotne składniki i doskonale nadających się do ekologicznej uprawy, gatunków zbóż takich jak: orkisz, płaskurka i samopsza. Cieszymy się, że od wielu lat spotykają się one z uznaniem konsumentów a także jury wielu konkursów kulinarnych."

W ofercie znajdziecie:

Makarony razowe BIO

  • razowe pszenne (świderki, rurka, krajanka wstążka 10 mm, nitka, R4 wstążka 4 mm, łazanki, krótka rurka i nitka, kolanka, z ziołami)
  • orkiszowe(świderki, wstążka, rurka),
  • żytnie (świderki, wstążka, rurka).
  • owsiany (świderki)


Płatki zbożowe BIO

  • żytnie
  • pszenne
  • jęczmienne
  • owsiane
  • orkiszowe
  • 3 zboża
  • 4 zboża
  • 5 zbóż


Mąki BIO

  • Mąka pszenna razowa Typ 2000
  • Mąka pszenna Graham Typ 1850
  • Mąka orkiszowa Graham Typ 1850
  • Mąka pszenna razowa Typ 2000
  • Mąka żytnia razowa,
  • Mąka z samopszy graham
  • Mąka jęczmienna razowa,
  • Mąka owsiana razowa,
  • Mąka gryczana,
  • Mąka grochowa,


Kawa orkiszowa BIO - i u mnie właśnie ona poszła "na pierwszy ogień". Ma bardzo fajny, palony zapach, a wyglądem przypomina zwykłą kawę.


Można ją przygotowywać w dowolny sposób, a ja wybrałam zwykłe zalanie wrzątkiem ;-) Po zaparzeniu była czarna jak smoła, choć wcale w smaku nie była tak mocna (i gorzka). Po dolaniu mleka wyglądała, jak na zdjęciu. Uważam, że jest to świetna alternatywa dla popularnej Inki, wydaje mi się, że ma od niej bardziej intensywny (kawowy) smak. Super pasuje do śniadania!


Zajrzyjcie koniecznie do sklepu BIO Babalskich: 


Zapraszam również do polubienia Ich FanPage'a, na którym znajdziecie dużo ciekawych informacji:


A już niedługo na blogu przepisy śniadaniowe z produktami BIO Babalskich :-) I jestem pewna, że już na zawsze zagoszczą one w mojej kuchni, bo są zdrowe, tanie i z wytwarzane poszanowaniem natury i tradycji! To lubię!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz