2 kawałki
łososia
mąka do
oprószenia
100 g mrożonego
szpinaku
1 ząbek
czosnku
2 łyżki
masła klarowanego
sól,
pieprz do smaku
20-30 g
startego żółtego sera
1 arkusz
ciasta francuskiego
1 małe
jajko
sos arabski łagodny Fanex - do podania
Z łososia
odcinamy skórę, solimy i oprószamy mąką. Smażymy na patelni chwilę z obu stron
(do zezłocenia). Ściągamy rybę, a patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym. Ciasto
francuskie dzielimy na 2 części. Na połowie każdego kawałka układamy łososia, a
drugą część nacinamy (jak na zdjęciu poniżej). Na patelni rozpuszczamy masło i
podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy szpinak.
Solimy i pieprzymy do smaku. Podsmażony szpinak układamy na łososiu, a całość
posypujemy startym żółtym serem. Ciasto francuskie smarujemy po brzegach
roztrzepanym jajkiem. Rybę przykrywamy ponacinaną częścią ciasta francuskiego i
lekko dociskamy. Całość smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20
minut w 200 stopniach (termoobieg). Koperty podałam z sosem arabskim (czosnkowym).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz