Ostatnio na jarmarku bożonarodzeniowym udało mi się kupić mojego ukochanego oscypka :-) Jako, że bardzo lubię oscypka na ciepło, to od razu pomyślałam, że fajnym pomysłem byłby z nim omlet. Dla przełamania smaku dodałam konfitury z borówki. Pycha!
Składniki na 3 omlety:
3 jajka
2/3 szklanki mąki
½ szklanki mleka
1-2 czubate łyżki otrębów owsianych
2 szczypty soli
do przybrania omletu:
oscypek pokrojony w plasterki
natka pietruszki
Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch misek. Tam gdzie
jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do
żółtek dodajemy mąkę, otręby owsiane i mleka. Mieszamy. Powinniśmy uzyskać
lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Ciasto przelewamy do piany, a
następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na
rozgrzanym oleju. Omlet lubi „pić” olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni
należy trochę go podlać, bo inaczej omlet się przypali. Na gotowy omlet
nakładamy dodatki – oscypka, borówkę i dekorujemy pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz