Takie kulki to bardzo fajny pomysł na przekąskę albo dodatek do innego dania. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ponadziewać je na wykałaczki i maczać w sosach.
2 średnie cukinie
łyżeczka soli
1/3 szklanki bułki tartej
1 jajko
1/3 szklanki startej mozzarelli (żółtej)
pieprz i czosnek granulowany do smaku
sos arabski łagodny Fanex (do podania)
Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy sól, mieszamy i
odstawiamy na kilkanaście minut, aby cukinia puściła sok. Następnie przekładamy
na sitko i dociskamy, aby puściła sok. Dodajemy bułkę tartą, jajko, mozzarellę,
czosnek i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Z powstałej masy lepimy w rękach
kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15
minut w 180°C (termoobieg).
uwielbiam cukinię, wiec z checią siegnęłabym po taką przekąskę
OdpowiedzUsuń