sobota, 19 marca 2016

Jajka faszerowane po polsku wg Magdy Gessler


Na moim stole wielkanocnym nie może zabraknąć jajek faszerowanych. Ten przepis podpatrzyłam u Magdy Gessler i bardzo mi się spodobał! Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu, bo pięknie się prezentuje i cudnie smakuje!

3 jajka
1 garść suszonych podgrzybków i borowików
1 mała cebulka
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 30%
1-2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
sól
pieprz
bułka tarta
olej rzepakowy


Grzyby moczymy przez noc. Następnie drobno kroimy i podsmażamy na maśle z posiekaną cebulką. Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie za pomocą bardzo ostrego noża przekrawamy je na pół razem ze skorupką (polecam najpierw zrobić sobie malutką dziurkę np. trzonkiem łyżeczki). Za pomocą łyżeczki do herbaty wydrążamy skorupkę – najpierw żółtko, potem białko i umieszczamy je w miseczce. Do jajka dodajemy grzyby z cebulką, śmietankę i 1 łyżkę wywaru z grzybów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i ugniatamy na pastę. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Farszem nadziewamy skorupki, delikatnie dociskamy i panierujemy w bułce tartej. Smażymy od strony farszu na rozgrzanym oleju rzepakowym do zarumienienia bułki tartej. Gotowe jajeczka posypujemy posiekanym szczypiorkiem dla dekoracji.


3 komentarze: