Takie kanapki to bardzo fajny pomysł na szybkie i sycące śniadanie na ciepło! Do tego wszystko przygotujecie na 1 patelni, więc nie stracicie przedpołudnia na zmywanie naczyń ;-)
Na 1 porcję:
1 bułka kajzerka
2 jajka
sól
pieprz
świeża zielenina (u
mnie trybuła, ale może być np. pietruszka lub szczypiorek)
2 plasterki boczku (podsmażony)
1 łyżka startego
żółtego sera
1 łyżka mozzarelli
pokrojonej w kostkę
kiełki rzodkiewki
olej + masło do
smażenia
Na patelni
rozgrzewamy odrobiną masła i oleju. Wbijamy 2 jajka. Za pomocą łopatki rozcinamy
żółtko i raz mieszamy z białkiem. Następnie posypujemy jajko serem żółtym, mozzarellą,
zieleniną i przyprawiamy. Od razu na całość kładziemy kajzerkę. Chwilę smażymy,
aż jajko się zetnie i „przyklei” do bułki. Następnie przekładamy bułkę na drugą
stronę i chwilę podsmażamy. Na jednej z kromek kładziemy boczek, posypujemy kiełkami, polewamy sosem i składamy
razem dwie kromki. Podajemy od razu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz