Jeśli po świątecznym obżarstwie stwierdzacie, że teraz to już zaczynacie się zdrowo odżywiać, to koniecznie sprawdźcie ten przepis na pyszną, bogatą w błonnik i pożywną sałatkę. Idealnie nadaje się do zrobienia dzień wcześniej, zapakowania chociażby w słoik i zabrania do pracy.
1 duży słodki ziemniak
(batat)
suszony rozmaryn
sól
czosnek granulowany
1/2 szklanki
czerwonego ryżu
2-3 łyżki pestek z
dyni
Ryż płuczemy,
zalewamy 1 szklanka wody, dodajemy trochę soli i gotujemy pod przykryciem 40
minut na małym ogniu. Batat obieramy, kroimy w mała kostkę, posypujemy
przyprawami i polewamy oliwą, a następnie dokładnie mieszamy. Pieczemy bez
przykrycia 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). W czasie
pieczenia 2 razy mieszamy. Gotowe składniki sałatki pozostawiamy do
przestygnięcia, a następnie mieszamy razem. Można dodać jeszcze 1-2 łyżki oliwy
z oliwek.
Basiu pyszna propozycja na sałatkę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :* Jam mój mąż zjadł "coś takiego", to musi być smaczne ;-)
Usuń