Gdy na dworze tylko deszcz i plucha, to koniecznie trzeba zjeść coś rozgrzewającego! Dlatego pieczona cukinia z pysznym i sycącym (choć wegetariańskim) farszem sprawdzi się idealnie!
1 duża
cebula
2 ząbki
czosnku
1 słoik
(400 g netto) ugotowanej ciecierzycy
500 g
passaty z pomidorów (przetartych pomidorów)
1 łyżka
cukru (ja zawsze dają dla przełamania kwaskowości pomidorów)
1 łyżka
dobrego ketchupu
3 łyżeczki
przyprawy uniwersalnej naturalnej
olej do
smażenia
sól
2 cukinie
4 łyżki
startej mozzarelli
W garnku o
grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę z czosnkiem i
szczyptą soli. Cebula musi zrobić się miękka, a nie podsmażyć. Następnie
dodajemy passatę pomidorową i
ciecierzycę. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną, cukrem i ketchupem.
Dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i
wydrążamy środek. Wnętrze delikatnie solimy i faszerujemy ciecierzycą. Całość
posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (grzanie
góra-dół).
Te danie jest z ciecierzycą (jak w tytule i treści) czy soczewicą (jak w składnikach)?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDziękuję za czujność, nie używam często strączków w kuchni, stąd troszkę mi się mylą - tu miałam jedno opakowanie przesłane w ramach "testowania", ale już wszystko poprawione :-)
OdpowiedzUsuń