Bardzo lubię wytrawne naleśniki. Są smaczne i sycące. Dziś klasyczna kompozycja składników, która zawsze się sprawdza.
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
1 szklanka niecała mąki
1 czubata łyżka otrębów orkiszowych
2 łyżki oleju
1 szczypta soli
Farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
szynka konserwowa
starty ser żółty
posiekana natka pietruszki
W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta. Pozostawiamy
do odstania. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę i pieczarki pokrojone w
plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na naleśniki mieszamy i smażymy
cienkie placki na suchej patelni. Następnie na połowie każdego placka układamy
podsmażone pieczarki, porcję startego żółtego sera i szynkę pokrojoną w
paseczki. Całość polewamy sosem czosnkowym i przykrywamy drugą połową
naleśnika. Na koniec posypujemy wszystko posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz