Brrr... Jak zimno! U Was też? Dlatego dziś proponuję rozgrzewającą i sycącą zupę cebulową z rozpuszczonym serem i grzaneczką. Pycha!
800 g cebuli
oliwa z oliwek
2 litry bulionu
bagietka
ser żółty starty
Cebulę kroimy w piórka, posypujemy szczyptą soli i smażymy
na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie do czasu, aż będzie miękka i złota. Gaz
nie powinien być zbyt duży, a cebulę co jakiś czas mieszamy. Następnie cebulę
zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Bagietkę kroimy na małe kromki i
układamy na blasze do pieczenia. Opiekamy na złoto w piekarniku (opcjonalnie
możemy użyć tostera). Do żaroodpornych miseczek nalewamy porcje zupy, układamy
po 3 kromki bagietki i obficie posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku
do rozpuszczenia i przyrumienienia sera.
Idealna na zimną jesień :)
OdpowiedzUsuń