wtorek, 4 października 2016

Francuska zupa cebulowa


Brrr... Jak zimno! U Was też? Dlatego dziś proponuję rozgrzewającą i sycącą zupę cebulową z rozpuszczonym serem i grzaneczką. Pycha!

800 g cebuli
oliwa z oliwek
2 litry bulionu
bagietka
ser żółty starty


Cebulę kroimy w piórka, posypujemy szczyptą soli i smażymy na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie do czasu, aż będzie miękka i złota. Gaz nie powinien być zbyt duży, a cebulę co jakiś czas mieszamy. Następnie cebulę zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Bagietkę kroimy na małe kromki i układamy na blasze do pieczenia. Opiekamy na złoto w piekarniku (opcjonalnie możemy użyć tostera). Do żaroodpornych miseczek nalewamy porcje zupy, układamy po 3 kromki bagietki i obficie posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia i przyrumienienia sera.


1 komentarz: