Te maślane bułeczki wprost rozpływają się w ustach i stanowią fajny pomysł na śniadanie na słodko. Doskonale komponują się zarówno ze szklanką mleka, jak i kawą.
400 g maki pszennej
50 g świeżych drożdży
50 g cukru
100 ml mleka
150 g miękkiego masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
Pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem oraz łyżką cukru i
mąki. Pozostawiamy na 10 do wyrośnięcia. Następnie mieszamy z pozostałymi
składnikami i wyrabiamy ręką ciasto. Konsystencja powinna być sprężysta i łatwo
odchodzić od ręki, gdy tak nie jest – podsypujemy mąką. Gotowe ciasto
pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta odrywamy kawałki i
w placach ugniatamy małe placuszki. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę
powideł i łączymy palcami brzegi, a następnie formujemy kulkę. Kulki układamy jedna
obok drugiej w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w
180 stopniach. Podajemy posypane cukrem pudrem.
mniam, pysznościowe bułeczki!
OdpowiedzUsuń