piątek, 7 października 2016

Jajecznica z prażoną cebulką


Na weekendowe śniadanie bardzo lubię zjeść jajecznicę, ale nie zawsze mi się chce smażyć cebulę (bez której nie wyobrażam sobie jajecznicy), po której potem cały dom pachnie nią do wieczora... Dlatego czasami posiłkuję się prażoną cebulką i jajecznica wychodzi pyszna, a dom pozostaje neutralnie pachnący :-)

2 duże jajka
1 plaster szynki konserwowej
2 cienkie plasterki boczku
2 pieczarki
posiekany szczypiorek do dekoracji
masło do usmażenia jajecznicy


Na suche patelni podsmażamy boczek i odsączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym. Szynkę i podsmażony boczek kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym z tłuszczu po boczku i rozpuszczamy masło. Podsmażamy pieczarki, a następnie wbijamy jajka i dodajemy szynkę oraz boczek. Smażymy jajecznicę. Zanim jajka całkowicie się zetną, dodajemy prażoną cebulkę i mieszamy. Jajecznicę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz