środa, 5 października 2016

Omlet 4 sery


Pyszny, prosty i mega serowy! Taki właśnie jest ten omlet :-) Spróbujcie go koniecznie!

2 duże jajka
2 łyżki mleka
olej rzepakowy + masło do smażenia
3 plasterki sera camembert
1 łyżka sera ricotta
1 oscypek
1 łyżka startej mozzarelli (żółtej)
pieprz
kilka listków bazylii


Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła z olejem, żeby się nie paliło. Wylewamy masę jajeczną i układamy kawałki sera camembert i ricotty, plasterki oscypka, a całość posypujemy startą mozzarellą. Chwilę podsmażamy. Teraz mamy dwie opcje: albo przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na wolnym ogniu, aż jajka się zetną, albo wstawiamy całą patelnię do piekarnika (jeśli się nadaje) i pieczemy w opcji grill 4-5 minut (do zarumienienia). Gotowego omleta doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekaną bazylią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz