niedziela, 4 września 2016

Omlet WŁOSKA FLAGA


Pierwszy przepis z nowej kuchni :-D To była bardzo pyszna i bardzo aromatyczna inauguracja! Co prawda kuchnia zrobiona w jakiś 2/3, ale można już gotować ;-)

1/2 szklanki mąki
2 szczypty soli
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki otrębów (u mnie orkiszowe)

1 garść rukoli
3 plastry pomidora
1 mały kawałek parmezanu
suszone zioła prowansalskie

olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
                                 

Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek. Tam gdzie jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, otręby i mleko. Mieszamy mikserem na niewielkich obrotach. Powinniśmy uzyskać lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Otrzymaną mieszaninę przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na rozgrzanym oleju. Omlet lubi „pić” olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni należy trochę go podlać, bo inaczej omlet się przypali. Gotowy omlet przekładamy na talerz i smarujemy ketchupem, a na tej samej patelni chwilę podsmażamy pomidory. Na omlecie układamy dodatki tak, aby kolory tworzyły włoską flagę. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz