sobota, 3 września 2016

Pizza na spodzie pełnoziarnistym z szynką i ogórkiem konserwowym


Jedliście kiedyś pizzę z ogórkiem konserwowym? Jeśli nie, to naprawdę polecam spróbowanie jego jako dodatku. To fajna odmiana dla papryki itd. Dodatkowo najdziecie tu przepis na pyszne ciasto z mąką pełnoziarnistą.

ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka suszonych drożdży
150 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek

dodatki (ilości wg uznania):
przyprawa do pizzy
czosnek granulowany
ser żółty
szynka konserwowa
ogórki konserwowe


Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki. Dodajemy sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy palcami cienkie placki. Każdy placek smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy i czosnkiem granulowanym, a następnie równomiernie rozprowadzamy. Pizzę posypujemy startym żółtym serem, pokrojoną w kostkę szynką i plasterkami ogórka konserwowego. Pieczemy 12 minut w temperaturze 200 stopni (termoobieg).


1 komentarz:

  1. dawno nie robiłam pizzy,chyba czas najwyższy przeprosić się z piekarnikiem :)

    OdpowiedzUsuń