Jedliście kiedyś pizzę z ogórkiem konserwowym? Jeśli nie, to naprawdę polecam spróbowanie jego jako dodatku. To fajna odmiana dla papryki itd. Dodatkowo najdziecie tu przepis na pyszne ciasto z mąką pełnoziarnistą.
ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka suszonych drożdży
150 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
dodatki (ilości wg uznania):
przyprawa do pizzy
czosnek granulowany
ser żółty
szynka konserwowa
ogórki konserwowe
Do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej
wodzie i wlewamy do mąki. Dodajemy sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. Następnie
przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do
wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy palcami cienkie placki. Każdy placek
smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy i czosnkiem granulowanym, a
następnie równomiernie rozprowadzamy. Pizzę posypujemy startym żółtym serem,
pokrojoną w kostkę szynką i plasterkami ogórka konserwowego. Pieczemy 12 minut
w temperaturze 200 stopni (termoobieg).
dawno nie robiłam pizzy,chyba czas najwyższy przeprosić się z piekarnikiem :)
OdpowiedzUsuń