Dziś pomysł na pyszne bułeczki faszerowane pieczarkami. Zamiast pieczarek można też użyć grzybów z lasu. Bardzo fajna propozycja na drugie śniadanie do zabrania do pracy ponieważ na ciepło, jak i na zimno są przepyszne!
ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant
25 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
farsz:
15 małych pieczarek
1 cebula
olej rzepakowy do smażenia
sól
pieprz
1 rozkłócone jajko do posmarowania bułeczek
ketchup nr VII Fanex do podania
Do miski wrzucamy suche składniki chlebka i mieszamy. Dodajemy wodę z
olejem i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca
na 20-30 minut (ja wstawiłam do piekarnika na opcję podgrzewanie i temperaturę 50
stopni). Pieczarki kroimy w pasterki, cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażone pieczarki siekamy nożem na
mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 porcji. Z każdej robimy
placek i na środek nakładamy około 2 łyżek farszu. Zlepiamy jak pieroga, a
następnie formujemy kształt piłki (bułki). Gotowe bułeczki układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy
25-30 minut w 180 stopniach (termoobieg). Do bułeczek z pieczarkami bardzo
pasuje ketchup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz