Dziś pomysł na sycące śniadanie z 1 patelni. Idealne na kaca po sobotniej imprezie ;-) Składniki takiej pizzy można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce :-)
2 nieduże ziemniaki
1 plasterek salami
1 łyżka startego parmezanu
2 łyżki startej mozzarelli
1 małe jajko
½ awokado
ketchup
olej do smażenia
sól
pieprz
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
Ziemniaki dokładanie myjemy i kroimy w cieniutkie
plasterki. Rozgrzewamy olej i układamy plasterki ziemniaków jak na zdjęciu na dole. Posypujemy solą i startym parmezanem. Smażymy pod przykryciem około 10
minut na małym ogniu. Następnie polewamy ziemniaki ketchupem, posypujemy
czosnkiem granulowanym i ziołami, układamy salami i mozzarellę, a w środek
wbijamy jajko. Znów smażymy pod przykryciem, aż jajko będzie gotowe. Na koniec
układamy na pizzy kupki rozgniecionego widelcem awokado i przyprawiamy świeżo
mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz