wtorek, 11 października 2016

Pieczone figi z serem camembert i orzechami


Czasem w życiu każdej osoby (zwłaszcza kobiety) przychodzi taki moment, że ma ochotę napić się wina i zjeść coś ekstrawaganckiego do tego... Wtedy doskonale sprawdzą się pieczone figi. Szybko je przygotujesz, rozpieścisz maksymalnie podniebienie i poczujesz się wyjątkowo! No dobra... Przyznam się - jadłam na kolację ;-)

4 dojrzałe figi
1/2 sera camembert
garść orzechów włoskich
glazura porzeczkowa (opcjonalnie)
listki melisy do dekoracji


Figi płuczemy i odcinamy końce. Następnie nacinamy na krzyż, a w nacięcia wkładamy kawałki sera camembert. Figi układamy w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Upieczone figi podajemy posypane posiekanymi orzechami oraz polane glazurą. Dekorujemy świeżymi ziołami.


2 komentarze: