niedziela, 9 października 2016

Puszysta pizza z patelni


Ten pomysł na pizzę to prawdziwy hit! Zrobisz ją szybciej, niż dowiozą Ci zamówienie z pizzerii ;-) Nie masz piekarnika? Żaden problem! Ciasto wychodzi puszyste z lekko spieczoną skórką, w smaku trochę jak z Pizza Hut (zawsze ich podejrzewałam o smażenie ciasta). Rewelacja!

ciasto:
1,5 szklanki mąki
7g suszonych drożdży
0,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

dodatki:
starta mozzarella
pieczarki
szynka konserwowa


Składniki ciasta łączymy i zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Z wyrośniętego ciasta formujemy placek i układamy na patelni. Smażymy około 5 minut i przewracamy na drugą stronę. Podlewamy trochę oleju, a na wierzch nakładamy dodatki. Zmniejszamy trochę gaz, przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia sera.



1 komentarz: