Dziś polecam słodki smak dzieciństwa, czyli blok czekoladowy. Tym razem w białej wersji, ze słonymi dodatkami - orzeszkami ziemnymi i paluszkami, które rewelacyjnie komponują się ze słodkim blokiem.
250g mleka pełnego w proszku
150 g masła
100 ml wody
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie (100 g) paluszków żerańskich solonych Fanex
1 szklanka orzeszków ziemnych solonych
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy
na wolnym ogniu cały czas mieszając do czasu, aż cukier się rozpuści.
Zmniejszamy gaz na najmniejszy. Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy
za pomocą silikonowej szpatułki. Na koniec wsypujemy orzeszki ziemne, mieszamy,
i połamane paluszki. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folia spożywczą. Wkładamy
do lodówki na co najmniej 3 godziny celem dokładnego schłodzenia.
Bardzo ciekawy przepis. Nigdy bym na takiego nie wpadła. :) Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
OdpowiedzUsuń