sobota, 29 października 2016

Maślana brioszka z powidłami czekoladowymi


Te maślane bułeczki wprost rozpływają się w ustach i stanowią fajny pomysł na śniadanie na słodko. Doskonale komponują się zarówno ze szklanką mleka, jak i kawą.

400 g maki pszennej
50 g świeżych drożdży
50 g cukru
100 ml mleka
150 g miękkiego masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli


Pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem oraz łyżką cukru i mąki. Pozostawiamy na 10 do wyrośnięcia. Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ręką ciasto. Konsystencja powinna być sprężysta i łatwo odchodzić od ręki, gdy tak nie jest – podsypujemy mąką. Gotowe ciasto pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta odrywamy kawałki i w placach ugniatamy małe placuszki. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę powideł i łączymy palcami brzegi, a następnie formujemy kulkę. Kulki układamy jedna obok drugiej w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane cukrem pudrem.



1 komentarz: