Chyba wszystkie dzieciaki uwielbiają nutellę, ale wszyscy wiemy, że jest mega niezdrowa. Dlatego ja, gdy dzieciaki chcą placki z czekoladą, to zawsze smaruję placki i naleśniki domową nutellą i nigdy nie marudzą mimo, że znają smak "prawdziwej" nutelli :-)
3 kg śliwek
1,2 kg cukru białego
3 opakowania cukru wanilinowego
2-3 gorzkie czekolady
250 g gorzkiego kakao
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i mielimy w mikserze. Następnie
przekładamy do garnka i gotujemy około 2 godzin. Dodajemy cukier i dalej
gotujemy cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Na koniec dodajemy
czekoladę i kakao. Łączymy wszystkie składniki ze sobą. Gotowa nutellę
przekładamy do wyparzonych słoików.
Gdy nie chce się nam gotować śliwek wystarczy, że kupimy powidła śliwkowe np. Stovit i zmieszamy je z naturalnym kakao oraz (w razie potrzeby, bo powidła są dosładzane) płynnym miodem.
Ponieważ dostałam wiadomość, że wprowadzam Was w błąd, sugerując, że przepis jest niskokaloryczny - chciałabym uściślić, że nie jest. Zarowno domowe przetwory, jak i dodawanie miodu do powideł powoduje, że ilość cukru jest duża. I ja nie jestem za tym, żeby drasrtycznie dzieciom go ograniczać (smaruję cienko ;-) Natomiast możemy ograniczyć tłuszcz palmowy i inne.
OdpowiedzUsuń