sobota, 8 października 2016

Sałatka szpinakowa z fetą i chrupiącym boczkiem


Pyszna, a przy tym prosta w przygotowaniu sałatka. Idealna na imprezę i do zabrania do pracy.

1 opakowanie szpinaku baby
100 g sera feta
10 cienkich plasterków boczku
8 suszonych pomidorów

sos (można również użyć gotowego sosu czosnkowego):
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz


Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Na suchej patelni podsmażamy boczek na złoto z obu stron, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Fetę kroimy w kostkę, a boczek i suszone pomidory w paseczki. Na 2 talerzach układamy porcję szpinaku, następnie fetę, boczek i suszone pomidory, a całość polewamy sosem czosnkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz