poniedziałek, 7 listopada 2016

Łatwa tarta z mascarpone i owocami


Wczoraj miałam gości, więc postanowiłam zrobić jakieś fajne ciasto. Postawiłam na tartę, ponieważ robi się ją bardzo szybko i zawsze cieszy się dużym "wzięciem". Dzięki zastosowaniu (jako wykończenia) owoców w żelu, nie muszę się martwić o świeże owoce i zawsze jestem przygotowana nawet na niespodziewanych gości ;-)

ciasto:
200 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 duża szczypta soli

Krem:
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 słoiczek Naturalnie Owocowe Stovit – Cztery owoce

Suche składniki ciasta mieszamy ze sobą, następnie dodajemy posiekane zimne masło i palcami ugniatamy ciasto tak długo, aż wszystko ładnie się połączy. Jeśli mamy chwilę to możemy ciasto zawinąć w folię spożywcą i schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek (w razie gdyby się kleiło do wałka, to podsypujemy mąką) i wykładamy nim formę do tarty z papierem do pieczenia. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto na dnie i bokach. Na cieście układamy kolejną warstwę papieru do pieczenia i wysypujemy na wierzch fasolę, Abu ciasto na spodzie nie rosło. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (termoobieg). Po tym czasie ciasto wyciągamy, zsypujemy fasolę i pozostawiamy do wystygnięcia.

Śmietankę ubijamy na sztywno i wmiksowujemy mascarpone. Gotową masę wykładamy na zimny spód. Całość wykańczamy owocami w żelu.



1 komentarz: