wtorek, 22 listopada 2016

Tradycyjny blok czekoladowy z ciasteczkami


Blok czekoladowy to niewątpliwie sentymentalna podróż w czasie do okresu dzieciństwa, gdy naszym największym problemem było to... kiedy mama znów zrobi ten pyszny blok ;-)
 250  g mleka w proszku, pełnego

150 g masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao + 1-2 do posypania
50 ml wody
100-200 g herbatników (ja dałam 120 g, ale myślę, że trochę więcej byłoby lepiej)


Masło i wodę umieszczamy w małym garnku. Podgrzewamy, aż masło zupełnie się rozpuści. Następnie dodajemy cukier i kakao. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa będzie jednolita. Zdejmujemy z gazu, zostawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy. Do masła dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Stopniowo dosypujemy herbatniki. Masa będzie gęsta, może zawierać w sobie przestrzenie powietrza, które zniwelujemy dociskając blok. Masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze dociskamy. Po wierzchu posypujemy kakao. Blok wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz