niedziela, 6 listopada 2016

Cukinia faszerowana ciecierzycą w sosie pomidorowym


Gdy na dworze tylko deszcz i plucha, to koniecznie trzeba zjeść coś rozgrzewającego! Dlatego pieczona cukinia z pysznym i sycącym (choć wegetariańskim) farszem sprawdzi się idealnie!

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 słoik (400 g netto) ugotowanej ciecierzycy
500 g passaty z pomidorów (przetartych pomidorów)
1 łyżka cukru (ja zawsze dają dla przełamania kwaskowości pomidorów)
1 łyżka dobrego ketchupu
3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej naturalnej
olej do smażenia
sól
2 cukinie
4 łyżki startej mozzarelli


W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę z czosnkiem i szczyptą soli. Cebula musi zrobić się miękka, a nie podsmażyć. Następnie dodajemy passatę pomidorową i  ciecierzycę. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną, cukrem i ketchupem. Dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Wnętrze delikatnie solimy i faszerujemy ciecierzycą. Całość posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (grzanie góra-dół).


3 komentarze:

  1. Te danie jest z ciecierzycą (jak w tytule i treści) czy soczewicą (jak w składnikach)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za czujność, nie używam często strączków w kuchni, stąd troszkę mi się mylą - tu miałam jedno opakowanie przesłane w ramach "testowania", ale już wszystko poprawione :-)

    OdpowiedzUsuń