czwartek, 17 listopada 2016

Puszysty omlet z otrębami i mielonym ostropestem (bez proszku do pieczenia)


Od dzieciństwa uwielbiam omlety! Nie dość, że są pyszne i sycące, to można w nich bez problemu "przemycić" jakieś zdrowe dodatki ;-) Tym razem były to otręby i mielony ostropest, który zaczęłam dodawać niemal do wszystkiego :-D

½ szklanki mąki
2 szczypty soli
½ szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki otrębów
2 łyżki mielonego ostropestu
olej do smażenia


Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek. Tam gdzie jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, otręby, ostropest i mleko. Mieszamy mikserem na niewielkich obrotach. Powinniśmy uzyskać lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Otrzymaną mieszaninę przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na rozgrzanym oleju. Omlet lubi „pić” olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni należy trochę go podlać, bo inaczej omlet się przypali. Gotowy omlet przekładamy na talerz i smarujemy powidłami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz