czwartek, 24 listopada 2016

Wytrawne naleśniki z szynką, żółtym serem i pieczarkami


Bardzo lubię wytrawne naleśniki. Są smaczne i sycące. Dziś klasyczna kompozycja składników, która zawsze się sprawdza.

Ciasto na naleśniki:
1 jajko
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
1 szklanka niecała mąki
1 czubata łyżka otrębów orkiszowych
2 łyżki oleju
1 szczypta soli

Farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
szynka konserwowa
starty ser żółty
posiekana natka pietruszki



W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta. Pozostawiamy do odstania. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na naleśniki mieszamy i smażymy cienkie placki na suchej patelni. Następnie na połowie każdego placka układamy podsmażone pieczarki, porcję startego żółtego sera i szynkę pokrojoną w paseczki. Całość polewamy sosem czosnkowym i przykrywamy drugą połową naleśnika. Na koniec posypujemy wszystko posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz