piątek, 18 listopada 2016

Camembert z borówką pieczony w cieście francuskim


Pieczony camembert to świetna propozycja jeśli chcecie zrobić sobie coś ekstra i trochę rozpieścić kubki smakowe, jednocześnie nie spędzając zbyt długiego czasu w kuchni. Polecam serdecznie - na wieczór z lampką wina ;-)

1 ser camembert
1/2 arkusza ciasta francuskiego
2 czubate łyżeczki borówki premium Stovit
1 rozkłócone jajko


Ciasto francuskie dzielimy na paski i zaplatamy „jak koszyczek” (jak na zdjęciu poniżej). Na środku układamy ser camembert i nakładamy borówkę. Następnie co drugi pasek łączymy ze sobą na górze, a pozostałe paski układamy skośnie na bokach, lekko dociskając końce, żeby się przylepiło. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni (termoobieg). Jemy od razu po przygotowaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz