środa, 2 listopada 2016

Szarlotka sypana - najprostsze ciasto


Dziś mam urodziny, więc postanowiłam upiec ciasto :-) A że ciast nie lubię za bardzo piec (przez zagniatanie), to postawiłam na pyszną szarlotkę sypaną, której zagniatać nie trzeba. I do tego zawsze wychodzi!

2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1  szklanka cukru
1 kostka masła (200 g)
2 łyżki soku z cytryny

opcjonalnie (wtedy do ciasta dajemy 1,5 szklanki cukru):
ok. 2,5 kg jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu


Wszystkie sypkie składniki na ciasto mieszamy i dzielimy na 3 części. Jeśli nie korzystamy z gotowych jabłek prażonych to ścieramy razem ze skórką na dużych oczkach tarki. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 30 cm x 20 cm) wsypujemy 1/3 sypkich składników, a następnie 1/2 jabłek. Ważne aby nie tworzyć z jabłek pełnej warstwy, aby masło mogło przenikać poniżej. Kolejno nakładamy drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Masło ścieramy na tarce i równomiernie rozkładamy na całym cieście. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 60 minut. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu.



1 komentarz: