niedziela, 27 listopada 2016

Błyskawiczne mini croissanty z dżemem brzoskwiniowym


Tylko 2 składniki dzielą Was od tych pysznych chrupiących rogalików, które doskonale pasują do porannej kawy. No to nie ma na co czekać ;-)

1 arkusz ciasta francuskiego
1 białko jaja


Arkusz ciasta francuskiego przecinamy wzdłuż na pół, a następnie wycinamy z ciasta trójkąty jak na zdjęciu poniżej. Na podstawie każdego trójkąta układamy małą porcję dżemu i zwijamy ciasto od podstawy do czubka trójkąta. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko zaciskamy brzegi. Każdego rogalika smarujemy lekko roztrzepanym białkiem jajka kurzego (można dodatkowo posypać je cukrem). Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz