środa, 14 grudnia 2016

Francuskie koperty z łosiem i szpinakiem


Bardzo fajna propozycja na podanie łososia! Pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzi się na Waszych świątecznych i noworocznych stołach :-)

2 kawałki łososia
mąka do oprószenia
100 g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz do smaku
20-30 g startego żółtego sera
1 arkusz ciasta francuskiego
1 małe jajko


Z łososia odcinamy skórę, solimy i oprószamy mąką. Smażymy na patelni chwilę z obu stron (do zezłocenia). Ściągamy rybę, a patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie dzielimy na 2 części. Na połowie każdego kawałka układamy łososia, a drugą część nacinamy (jak na zdjęciu poniżej). Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy szpinak. Solimy i pieprzymy do smaku. Podsmażony szpinak układamy na łososiu, a całość posypujemy startym żółtym serem. Ciasto francuskie smarujemy po brzegach roztrzepanym jajkiem. Rybę przykrywamy ponacinaną częścią ciasta francuskiego i lekko dociskamy. Całość smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach (termoobieg). Koperty podałam z sosem arabskim (czosnkowym).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz