poniedziałek, 19 grudnia 2016

Chałka z powidłami korzennymi i kruszonką


To dopiero jest pyszne słodkie śniadanie! Chałeczka doskonale komponuje się z kubkiem mleka czy kakao. Mikołaj na pewno też będzie zachwycony :-)

ciasto:
3 szklanki mąki
10 g drożdży suchych instant
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli

kruszonka:
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka masła

1 rozkłócone jajko do posmarowania


Składniki ciasta łączymy ze sobą. Ręką lub mikserem ugniatamy ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę: cukier łączymy z mąką, a następnie palcami ucieramy z masłem na „mokry piasek”. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na długi placek, smarujemy powidłami i zwijamy w długi rulonik. Wszystkie 4 rulony ciasta sklejamy razem i zaplatamy jak warkocz. Końce znów sklejamy i podkładamy pod chałkę. Zaplecioną chałkę układamy na papierze do pieczenia i pozostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach (termoobieg). 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz