czwartek, 29 grudnia 2016

Pieczone kulki z cukinii i mozzarelli


Takie kulki to bardzo fajny pomysł na przekąskę albo dodatek do innego dania. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ponadziewać je na wykałaczki i maczać w sosach. 

2 średnie cukinie
łyżeczka soli
1/3 szklanki bułki tartej
1 jajko
1/3 szklanki startej mozzarelli (żółtej)
pieprz i czosnek granulowany do smaku


Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, aby cukinia puściła sok. Następnie przekładamy na sitko i dociskamy, aby puściła sok. Dodajemy bułkę tartą, jajko, mozzarellę, czosnek i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Z powstałej masy lepimy w rękach kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180°C (termoobieg).


1 komentarz:

  1. uwielbiam cukinię, wiec z checią siegnęłabym po taką przekąskę

    OdpowiedzUsuń