piątek, 9 grudnia 2016

Tarta Snickers


A może by tak na Święta zrobić jakieś mniej klasyczne ciasto? Jeśli taki pomysł chodzi Wam po głowie, to koniecznie sprawdźcie przepis na słodko-słoną tartę Snickers :-)

ciasto:
200 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 duża szczypta soli

Krem:
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1/2 puszki masy kajmakowej

Do dekoracji:
solone fistaszki
rozpuszczona czekolada/polewa czekoladowa

Suche składniki ciasta mieszamy ze sobą, następnie dodajemy posiekane zimne masło i palcami ugniatamy ciasto tak długo, aż wszystko ładnie się połączy. Jeśli mamy chwilę to możemy ciasto zawinąć w folię spożywcą i schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek (w razie gdyby się kleiło do wałka, to podsypujemy mąką) i wykładamy nim formę do tarty z papierem do pieczenia. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto na dnie i bokach. Na cieście układamy kolejną warstwę papieru do pieczenia i wysypujemy na wierzch fasolę, aby ciasto na spodzie nie rosło. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (termoobieg). Po tym czasie ciasto wyciągamy, zsypujemy fasolę oraz papier i pozostawiamy do wystygnięcia.

Śmietankę ubijamy na sztywno i wmiksowujemy mascarpone, a następnie masę kajmakową. Gotowy krem wykładamy na spód do tarty. Wierzch ciasta posypujemy fistaszkami i polewamy czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz