A może by tak na Święta zrobić jakieś mniej klasyczne ciasto? Jeśli taki pomysł chodzi Wam po głowie, to koniecznie sprawdźcie przepis na słodko-słoną tartę Snickers :-)
ciasto:
200 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 duża szczypta soli
Krem:
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1/2 puszki masy kajmakowej
Do dekoracji:
solone fistaszki
rozpuszczona czekolada/polewa czekoladowa
Suche składniki ciasta mieszamy ze sobą, następnie
dodajemy posiekane zimne masło i palcami ugniatamy ciasto tak długo, aż
wszystko ładnie się połączy. Jeśli mamy chwilę to możemy ciasto zawinąć w folię
spożywcą i schłodzić 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy na
placek (w razie gdyby się kleiło do wałka, to podsypujemy mąką) i wykładamy nim
formę do tarty z papierem do pieczenia. Następnie widelcem nakłuwamy ciasto na
dnie i bokach. Na cieście układamy kolejną warstwę papieru do pieczenia i
wysypujemy na wierzch fasolę, aby ciasto na spodzie nie rosło. Pieczemy 30
minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (termoobieg). Po tym
czasie ciasto wyciągamy, zsypujemy fasolę oraz papier i pozostawiamy do
wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno i wmiksowujemy mascarpone, a
następnie masę kajmakową. Gotowy krem wykładamy na spód do tarty. Wierzch
ciasta posypujemy fistaszkami i polewamy czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz