sobota, 21 stycznia 2017

Jajecznica z jarmużem i pieczarkami


Kolejna propozycja z retrowarzywami :-) Tym razem na tapecie jarmuż! Znalazłam w książce "Retrowarzywa" super przepis na jajecznicę z jarmużem i kurkami, ale że nie jest sezon na kurki, to zastąpiłam je pieczarkami. A i tak w tym daniu to jarmuż "gra pierwsze skrzypce". 

2 jajka
1 garść jarmużu
łyżka masła
kilka małych pieczarek
1 plasterek boczku
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
sól
pieprz
pieczywo


Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim całe pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na boku podsmażamy boczek na chrupko. Następnie ściągamy pieczarki oraz boczek z patelni i rozpuszczamy na niej masło. Wrzucamy jarmuż i podsmażamy 2 minuty. Następnie wbijamy jajka i smażymy jajecznicę. Gotową jajecznicę podajemy z pieczarkami, plasterkiem boczku i pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz