środa, 4 stycznia 2017

Mięciutki chleb z garnka z chrupiącą skórką - prosty przepis!


Mój debiut jeśli chodzi o pieczenie chleba - poza chlebem z automatu ;-) Bez problemu się go robi, pięknie wyrasta i ma moją ulubioną chrupiącą skórkę (czego nie mają chleby z automatu). Sprawdźcie koniecznie ten przepis!


400 g mąki (ja użyłam tortowej) + około 50 g do wyrobienia ciasta
12 g drożdży świeżych lub 3 g drożdży suchych instant (ja użyłam suchych)
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w misce i nakrywamy folią spożywczą. Jeśli używamy Drożdż świeżych, najpierw je rozrabiamy w posłodzonej ciepłej wodzie. Ciasto po wymieszaniu jest dość kleiste i takie ma być. Pozostawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia. Następnie wyciągamy ciasto z miski i ugniatamy na blacie obficie posypanym mąką. Ciasto zrobi się bardziej spoiste, ale nadal delikatne i trochę lepkie. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy wraz z pustym naczyniem żaroodpornym do 200 stopni (termoobieg). Do wypieku takiego chlebka najlepiej sprawdzi się okrągłe naczynie z pokrywką o pojemności 1,5 litra. Następnie wyciągamy naczynie i do gorącego przekładamy ciasto. Zakrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut. Po zakończeniu pieczenia możemy popukać w chlebek – gdy usłyszymy głuchy odgłos, to chlebek jest dobrze upieczony :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz