Pyszny pomysł na szybkie i sycące śniadanie na ciepło :-) Użycie brązowych pieczarek powoduje, że omlet nie tylko smakuje, ale też wspaniale się prezentuje!
2 jajka
2 łyżki mleka
2 szczypty soli
pieprz
8 brązowych pieczarek
2-3 łyżki startego żółtego sera
natka pietruszki do dekoracji
olej + masło do smażenia
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w plasterki
pieczarki, posypujemy szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy na dość dużym ogniu.
Podsmażone pieczarki ściągamy z patelni, którą wycieramy ręcznikiem papierowym
i roztapiamy na niej łyżeczkę masła z odrobiną oleju, żeby się nie paliło.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli. Wlewamy masę jajeczną na
patelnię i smażymy na średnim ogniu. Następnie przekładamy na drugą stronę, na
połowie omleta układamy podsmażone pieczarki i posypujemy startym żółtym serem.
Przykrywamy drugą połową omleta. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy do
rozpuszczenia sera. Podajemy z ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz