piątek, 3 lutego 2017

Błyskawiczny omlet z brązowymi pieczarkami


Pyszny pomysł na szybkie i sycące śniadanie na ciepło :-) Użycie brązowych pieczarek powoduje, że omlet nie tylko smakuje, ale też wspaniale się prezentuje!

2 jajka
2 łyżki mleka
2 szczypty soli
pieprz
8 brązowych pieczarek
2-3 łyżki startego żółtego sera
natka pietruszki do dekoracji
olej + masło do smażenia


Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, posypujemy szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy na dość dużym ogniu. Podsmażone pieczarki ściągamy z patelni, którą wycieramy ręcznikiem papierowym i roztapiamy na niej łyżeczkę masła z odrobiną oleju, żeby się nie paliło. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i szczyptą soli. Wlewamy masę jajeczną na patelnię i smażymy na średnim ogniu. Następnie przekładamy na drugą stronę, na połowie omleta układamy podsmażone pieczarki i posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugą połową omleta. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia sera. Podajemy z ketchupem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz